Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U posjetu J. Koreji

Papa Franjo: Odbacite nehumane ekonomske oblike

papa u Koreji
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
15.08.2014.
u 12:34

Franjo je pozvao i na odbijanje "kulture smrti koja devalvira sliku Boga, Boga života, i krši dostojanstvo muškarca, žene i djeteta".

Odbacite nehumane ekonomske modele koji stvaraju nove oblike siromaštva i stavljaju radnike na marginu, kazao je papa Franjo u homiliji tijekom današnje mise na Veliku Gospu u gradu Daejeon u Južnoj Koreji gdje se nalazi drugog dana pohoda toj azijskoj zemlji. Franjo je pozvao i na odbijanje "kulture smrti koja devalvira sliku Boga, Boga života, i krši dostojanstvo muškarca, žene i djeteta".

Papa Franjo je danas stigao u Daejeon vlakom iz Seula, jer se zbog nevremena nije moglo putovati helikopterom, kako je prvotno bilo predviđeno. Jedan vagon je bio rezerviran za papu i njegovu pratnju. Deajeon se nalazi oko sto kilometara od Seula, glavnog grada Južne Koreje, u koji je stigao jučer nakon 11­satnog leta od Rima. Na World Cup Stadiumu u Deajeonu, gdje je papa Franjo održao misu na Veliku Gospu, bilo je 50.000 vjernika koji su držali transparente s natpisima na talijanskom jeziku: "Živio papa Franjo!". Poslije svečane mise Franjo je izrekao angelus i podsjetio na žrtve brodoloma trajekta Sewol, kojom je prilikom poginulo 294 osoba, uglavnom djece, a 10 se vode kao nestali. Neki od preživjelih brodolomca bili su prisutni na stadionu.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

(Foto: Reuters/Pixsell)

"Traganje za mirom je stvar koja nam je na srcu", kazao je papa Franjo predsjednici Južne Koreje Park Geun­hye u "Plavoj kući" u Seulu, jučer, domah nakon dolaska u tu zemlju, treću koju pohodi u svom pontifikatu.

"Ljudi su umorni od ratovanja", naglasio je Franjo stoga "u svakoj prigodi i u svakom govoru, čak i kratkom, treba upotrebljavati riječ mir".

Nešto prije papina dolaska u Seoul, Sjevernokorejska je vlada pokazala svoju borbenu snagu ispaljujući tri projektila u japansko more. Franjo je ohrabrio "napore u korist pomirbe i stabilnosti na korejskom poluotoku", jer je "jedini siguran put za trajan mir". Papa je kazao kako pokazivanje mišića i krhke ravnoteže utemeljene na strahu nisu prikladno oruđe za mir, već je potreban strpljivi rad diplomacije i trajno nastojanje da se unište zidovi nepovjerenja i mržnje.

Mir nije jednostavna odsutnost rata nego djelo pravde. A pravednost se, kao krjepost, oslanja na odvažno strpljenje, naglasio je papa Franjo.

>> Sjeverna Koreja 'dočekala' Papu ispaljivanjem pet raketa

Komentara 5

ST
stefj
16:59 15.08.2014.

Da li je Korea humana ekonomija ili nije? Po čemu je nehumana, po tome jer se puno radi i jer je jedna od najjačih ekonomije svijeta? Ili je to ipak išlo sjevernog susjeda... A što je to nehumani ekonomski oblik? Naša vlada to sigurno ne prakticira, uzme svakome najmanje pola plaće, od svake litre goriva uzme i više od polovice, od svake prodaje proizvoda uzme najmanje četvrtinu i još k tome skoro sve to unaprijed... To je humani ekonomski oblik, jer sve što uzme podijeli sebi i svojim uhljebima. Vrlo humano za uhljebljene humanoide...

HL
hlibit
07:25 16.08.2014.

...steta kaj te ne cuje svecenstvo u Hrvatskoj

Avatar Vladiostok
Vladiostok
18:05 15.08.2014.

Koje licimerje od jednog jezuite. Glumi da je božji čovečuljak a finansira u vojnu tehnologiju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije