Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava u BiH

"Odbila bih izići iz kuće kad bi zabranili burku"

burka
REUTERS
16.05.2010.
u 17:17

Supruga bivšeg mudžahedina: Sama sam odlučila što želim, a ovo je obračun Dodika i njegovih četnika s muslimanima

- Neću skinuti burku niti po cijenu doživotnog zatočeništva. Ako parlament BiH donese zakon o zabrani nošenja burki na javnom mjestu, zauvijek ću ostati u svom domu, ali nikada neću prestati slijediti Alahove zapovijedi – objasnila je za Večernji list svoje stavove Habiba Awad, supruga Aimana Awada, bivšeg pripadnika brigade Al Mudžahed, i jedna od nekoliko stotina Bošnjakinja oko čijih se burki trenutačno vode žestoke rasprave u parlamentu BiH.

Zbog uvjerenja da bi počinila grijeh kada bi dopustila da ijedan muškarac osim njezina supruga čuje njezin glas, svoja nam je razmišljanja i stavove otkrila preko supruga koji nam je prenosio njezine riječi. Pa ipak, Habiba ističe da je slobodna kao ptica i da se sama odlučila na provođenje Alahovih zakona.

Pod čime se krije Mladić?

- U islamu nema prisile. Svaki musliman dužan je slijediti vjerske doktrine nekog od svećenika. Ja slijedim svećenika koji kaže da je burka obvezna, a moje dvije kćeri koje danas nose hidžab, same će s navršenih 15 godina odlučiti kojem će se od svećenika prikloniti.

Razloge zbog kojih je premijer Republike Srpske Miroslav Dodik predložio da se u BiH uvede zabrana nošenja burki na javnom mjestu Habiba smatra uvredljivima.

- Ako se teroristi skrivaju ispod burki, ja Dodika pitam pod čime se skrivao Radovan Karadžić? Pod čime se skriva Ratko Mladić? Da nije uvredljivo, bilo bi smiješno. Ovo što danas pod izlikom uzora iz nekih europskih zemalja radi Dodik nema veze ni s Europom, ni s burkama. To je perfidno korištenje prilike Dodika i njegovih četnika da se obračunaju s muslimanima u BiH. Oni si ne mogu oprostiti što nas nisu uspjeli uništiti u genocidnom ratu koji je protiv muslimana vodio Slobodan Milošević, a čiju krvavu retoriku danas nastavlja Miroslav Dodik. Stoga je i shvatljivo da ga iritira svaki simbol koji asocira na muslimane.

Dodik nema šansi

Habiba ne vjeruje da bi Dodikova ideja mogla zaživjeti u parlamentu BiH, jer je, kaže, ne bi podržala nijedna muslimanska stranka. A kad se povede razgovor o reakciji žena na to da se nekim slučajem ipak prihvati Dodikov prijedlog, naša sugovornica nema dvojbi.

- Burka u BiH ne predstavlja ništa novo. Prije Drugoga svjetskog rata 90 posto muslimanki nosilo je burke, a zabrana je nastupila tek s dolaskom Tita i komunističkih vlasti, iako nije bilo ni Bin Ladena, ni Al-Qa’ide. Kao što tada mnoge žene nisu pristale skinuti burku, već su samovoljno ostajale do smrti u svojim kućama, tako će sasvim sigurno biti i u slučaju da se ponovno donese isti zakon – zaključila je Habiba.

Ključne riječi

Komentara 501

RI
Riznica
16:09 22.05.2010.

ferdo...naravno da se ove zene umivaju i sredjivaju (iz slike se vidi, da je ova zena nasminkana) ali svom covijeku u kuci, a ne nekom pekaru u pekari...

SS
she_scorpio
10:05 25.05.2010.

\'\'Riznica\'\' o kakvoj ti molim te slobodi pricas? budimo realni.. to je tvoja religija i ne zelim nikoga vrijedati, daleko od toga.. ali znam dosta muslimana, pa i onih koji zive po islamskim zemljama na bliskom istoku i mogu ti reci samo jednu stvar- svaki puta kada se povede bilo kakva vjerska rasprava ili rasprava vezana za moral, pocinje se citirati kur\'an.. i onda ja pokusam presutjeti neke stvari kako ne bi uvrijedila svoje prijatelje ali dode mi da ih protresem i pitam ih \'\'dobro, jel mozete razmisljati svojoj glavom??\'\' bog nam je dao i zdrav razum, a ne semo vjerske knjige.. sto se tice moralne policije, ajde mi samo objasni cemu to? ako kazes da ste slobodni, ili da, kao ova zena iz clanka zene biraju biti zamotane, onda vam ta moralna policija nije potrebna, zar ne? mi ovdje pricamo o islamu u kojem je muskarcu po kur\'anu dopusteno ozeniti se sa do 4 zene, moze ih istuci ako mu se ne pokoravaju i dopustena je smrtna kazna, kamenovanje, bicevanje i slicno, a o polozaju zena ne zelim ni pricati!!! ti meni pokusavas reci da je serijatski zakon nesto humano??? uzmi kao primjer saudijsku arabiju u kojoj se on apsolutno primjenjuje.. kazes da nema silovanja, alkoholicara i ostalih \'\'bolesti\'\' zapadnog drustva.. pa koja normalna zena bi u SA prijavila silovanje kad na sudu njezina rijec protiv rijeci jednog muskarca NE VRIJEDI NISTA??? i jos ce ona ispast kriva za to sto su ju silovali, i \'\'osramotit ce\'\' svoju obitelj.. ali znas sto, ljudi tamo nisu NISTA moralniji.. kur\'an kaze da ce ti se suditi po tvojim djelima, ok.. ali evo primjera, po cemu je moralna zena koja nece prevariti muskarca SAMO zato da ju se ne bi kamenovalo? ne, nece to napraviti zato sto ima vise morala vec zato sto se boji za vlastiti zivot.. tvoja teorija o slobodi kao takvoj u islamu potpuno pada u vodu....

OB
-obrisani-
16:23 21.05.2010.

fatoooooooooo,dodjiiiiiiiii na kavuuuuuuuuuuuuuuuuu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije