Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZADOVOLJAVAJUĆI OMJER

Odbačene ženske kvote u upravama visoko rangiranih poduzeća: 'Jednakost ne treba postući prisilom'

Feminizam
Foto: Shutterstock
12.01.2017.
u 18:09

"Jako sporo napredujemo prema jednakosti u upravnim vijećima"

Švedski parlament je u četvrtak odbacio nacrt zakona vlade o određivanju kvote od 40 posto za žene u upravnim vijećima poduzeća jer je ocijenio da se jednakost ne treba postići prisilom.

Najavljen u rujnu, plan je propao tijekom prvog razmatranja odbora, jer se oporba desnog centra i desnice usprotivila, a podrška ljevice je bila nedostatna.

"Sadašnji omjer muškaraca i žena u upravnim vijećima poduzeća nije zadovoljavajući. Odbor drži da se izjednačenija raspodjela treba postići drugačijim sredstvima od pravne prisile", naveo je parlament.

"Jako sporo napredujemo prema jednakosti u upravnim vijećima", rekao je ministar gospodarstva Mikael Damberg, prenosi agencija TT.

Žene sada zauzimaju jedva 32 posto mjesta u upravnim vijećima, prema 47,5 posto svih mjesta u Švedskoj.

Švedska je u cjelini najbolja u pogledu kvota žena u EU (23 posto). Ali cilj od 40 posto za velika europska poduzeća u 2020., koji je odredila Europska komisija 2012., čini se nedostižnim.

Vlada lijevog centra je predložila godišnju kaznu između 250.000 i 5 milijuna kruna (između 26.000 i 526.000 eura ) prema vrijednosti tvrtke na burzi.

>> Pogledajte kad žene u politici iskoče u prvi plan, isključivo onda kad ih treba žrtvovati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije