Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA RUBU PADA

Njemačka za dlaku izbjegla recesiju

Mercedes
Foto: Bernd Weissbrod/DPA/Pixsell
15.11.2014.
u 00:05

Predstavljeni podaci ipak nisu pretjerano egzaktni jer usporedba dvaju susjednih kvartala ne daje pravu sliku, kaže dr. Ante Babić

Prema preliminarnim podacima o stanju gospodarstva, Njemačka je u lošijem stanju nego što se to mislilo.

Iako je nezaposlenost rekordno niska, samo 5 posto, i iako izvoz njemačkog gospodarstva na strana tržišta raste, BDP u trećem kvartalu ove godine imao je vrijednost od samo 0,1 posto, što je već na granici recesije. Pozitivnu bilancu BDP-a održala su njemačka kućanstva koja su u posljednje vrijeme znatno povećala potrošnju osiguravajući na taj način dotok svježeg novca u gospodarstvo.

Procjene govore kako bi se ovaj trend u sljedećih nekoliko mjeseci mogao zadržati, odnosno da bi njemački BDP mogao stagnirati na istoj razini kao što je i sada. Ipak, ovi pokazatelji, ma kako ozbiljno zvučali, ne moraju značiti da se Njemačka doista nalazi na rubu gospodarskog ponora.

– Kada se uspoređuju dva susjedna kvartala, ti pokazatelji nisu uvijek realni. Njemačka je u proteklom vremenu imala dosta velik rast BDP-a i ovo što se sada događa svojevrsno je usporavanje, ali to još uvijek ne znači da je gospodarski rast negativan. Pogotovo kada se zna da se ponovno bude tržišta na koja Njemačka plasira velik dio svojih proizvoda. Treba znati i da je upravo Njemačka vukla i vuče velik dio europskog gospodarstva, što svakako nije jednostavno. Usto, ne treba sumnjati da je Njemačka već zasigurno pripremila model poslovanja za sljedeće razdoblje i da nekih velikih potresa zasigurno neće biti – kaže hrvatski ekonomist dr. Ante Babić.

Ključne riječi

Komentara 7

KN
knezevic3d
08:12 15.11.2014.

hrvati krenuli masovno u njemacku na sljaku i odmah odose prema recesiji,mi gdje dodjemo tu trava ne raste pa to je za nas normala

IC
iz.croatia@gmail.com
08:16 15.11.2014.

Zasigurno da je procjena Gosp. Ante Babica potpuno ispravna. Ono sto je ona vec poduzela, jeste da je oslobodila 10 Miliardi EUR za investicione programe u javnom sektoru te svojom gospodarstvenom politikom daje stalnu podrsku malim i srednjim tvrtkama,PDV je jos 19%, a niti govora nema o njegovom povecanju. sto u nas nije slucaj. Visoki PDV je generator svih gospodarstvenih problema, te pod hitno mora da se obori na 19%. Takodjer u energetskom sektoru ce doci do promjena, kojim putem ce konvencionalna energija ponovo biti u prvom planu, a ne kako je to danas. Nemam straha za Njemacko gospodarstvo, jer sve sto se u ovoj drzavi desava jeste 100% isprogramirano. Za sva negativna dogadjanja postoje vec isprogramirane pozitivne protuakcije, sto je znak da se radi o potpuno uredjenom gospodarstvu koje ima svoju stratediju i tradiciju. Mislim da je to nama najveci garant uspjeha, sto hitnije se staviti u sluzbu njemackih gospodarskih i politickih interesa.

MI
MiranV
20:35 16.11.2014.

Njemačkoj industriji su nužni energenti(prirodni plin) i sirovine (metalurgija) kojim ih je Rusija do sada opskrbljivala...bez toga industrija pada i to je nepobitna činjenica...s druge strane pokušati okljaštriti potraživača koji znakovito potražuje tvoju robu ( automobilska industrija, galanterija,prehrambena i tekstilnaa industrija...)je također infantilno...sve u svemu, Putin je bar realan kad kaže, svi gube u ovom okršaju samo je pitanje tko će gore proći

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije