Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

SAD: EU je 10 godina u krizi jer Njemačka diktira štednju

Nerazmjer - 
SAD je od početka krize 2008. BDP uvećao 25%, a EU samo 4,5 posto
14. studenoga 2014. u 23:15 28 komentara 2107 prikaza
Merkel Obama
Foto: Kay Nietfeld/DPA/Pixsell

Jedan dan prije početka summita G20 u australskom gradu Brisbaneu vrlo je jasno da će američki predstavnici na skupu najvećih gospodarstava svijeta ostatku Zapada pokušati “progurati” svoj model izlaska iz financijske i gospodarske krize – povećano trošenje.

Jasno je to i iz sažetka govora kojim će se američki ministar financija Jacob Jack Lew obratiti sudionicima skupa što će biti održan ovoga vikenda u Australiji.

10 milijuna radnih mjesta

Prema ovom dokumentu, sažetak kojeg je već objavilo Lewovo ministarstvo, američki model izlaska iz recesije temelji se na “otpuštanju remena” i popuštanju fiskalne strogoće, dodjeli kredita realnom sektoru i ulaganju svježeg novca u proizvodnju. Upravo suprotnim mjerama od diktata štednje koje je nametnula Njemačka i već godinama provodi Europska unija.

– Ovakvim pristupom u posljednje četiri i pol godine na području SAD-a privatne su tvrtke stvorile više od deset i pol milijuna novih radnih mjesta, što je najveći porast zaposlenosti u našoj povijesti – piše, između ostalog, u Lewovu govoru. Prema američkom modelu, jače gospodarstvo traži veća ulaganja u školstvo, znanost, istraživanja, proizvodnju i infrastrukturu, dok je model rigorozne štednje koji zastupa Njemačka potpuno pogrešan i EU bi mogao gurnuti u gospodarski kolaps. Imajući na umu da je nezaposlenost u SAD-u prepolovljena u posljednje četiri godine te da je SAD od početka krize svoj BDP uvećao za 2500 milijardi eura, odnosno 4,4 puta više nego što je BDP u istom razdoblju uvećala Europska unija, teze možda i imaju osnove.

Kombinacija modela

– Svijet si ne može dopustiti jedno cijelo izgubljeno desetljeće u Europi – smatra američki ministar financija Jacob Lew. EU i SAD imaju puno sličnosti, ali i puno različitosti te se modeli ne mogu jednostavno prepisivati jer su pravila igre nešto drugačija.

– Prije svega EU, preciznije rečeno eurozona, nije jedno kompaktno tijelo i nema zajedničku fiskalnu politiku. Nadalje, tu je i psihološka barijera u Njemačkoj koja je danas glavni pokretač EU. Njemačka je prošla strahovito veliku inflaciju nakon koje je počeo Drugi svjetski rat i Berlin se grozi svake ideje koja vodi povećanju inflacije – kaže ekonomist Ljubo Jurčić. Prema njegovim tvrdnjama, rješenje za krizu bila bi kombinacija dvaju modela. Trebalo bi, kaže, olabaviti fiskalnu politiku i povećati potrošnju, ali uz uvjet da uloženi novac idu ponajprije u razvoj europske industrije, a ne u nabavu robe s trećih tržišta.

>>Pad Berlinskog zida Merkel dočekala uživajući u sauni

>>Putin je najmoćniji čovjek na svijetu, na listi i kalif Islamske države

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • iz.croatia@gmail.com:

    daj nam Boze samo malo Njemacke krize, ne samo nama Hrvatima nego i cijeloj EU.

  • Dongfeng:

    SAD je povecao BDP i smanjio nezaposlenost samo na papiru. Kako su povecali BDP? Promijenili su nacin izracuna BDPa. Kako smanjuju nezaposlenost? Ako ljudi ne nadju posao unutar x vremena, brisu se s liste nezaposlenih. Ali 20% obitelji u SADu ... prikaži još! nema nijednog clana koji je zaposlen. Tu uopce ne ulazim u petrodolar i stampanje novca. Lako je Amerikancima trositi. Da imamo privatni stroj za stampanje u podrumu i mi bi trosili.

  • brkonja fra brkati:

    Američka ekonomija je militaristička ekonomija iza koje stoje političke ucjene svih vrsta,a kao krajnja mjera čekaju tomahawk rakete.Da ne govorimo o posljednjoj svjetskoj financijskoj krizi koju su izaizvali psihopati sa Wall Streeta. To je ekonomija u kojoj prevladava model bogaćenja ... prikaži još!a bez rada na temelju kriminala,manipulacija,mešetarenja i lopovluka svih vrsta.USA su zapravo korporacija i tako funkcioniraju,Ili kako bi rekao Noam Chomsky,SAD su "nepotrebna država" jer su izgubile funkciju države.To je model koji ne pozna nikakvu regulaciju i u kojem korporacije same pišu zakone u svoju korist i za njih i njihovo poslovanje ne postoji nikakva regulacija.I sad bi psihopati sa Wall Streeta htjeli takvo smeće posaditi i u EU.