Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvat iz Berlina

'Nitko nije vjerovao da nam se može dogoditi isto što i u Nici'

Berlin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
21.12.2016.
u 13:15

Da nije bio radni dan, vjerojatno bih i ja, kao i ostali Hrvati, s obitelji prošetao sajmom i popio čašu kuhanog vina, kaže Begić

Nelagoda s nesigurnošću i strahom glavna su obilježja dana poslije krvavog napada kamionom na nedužne ljude koji su se u ponedjeljak uvečer okupili na božićnom sajmu u starom centru zapadnog Berlina.

– Mi Hrvati u Berlinu zasad nemamo informacija da je itko od naših ljudi stradao. Mnogi od nas čuli smo se istu večer ili ujutro kako bismo provjerili jesu li svi koje poznajemo dobro – kaže nam Josip Begić, predsjednik Nogometnog kluba Croatia Berlin, koji tu večer nije bio na božićnom sajmu.

Zajedno gledali vijesti

Neki su išli i u Hrvatsku kulturnu zajednicu, a neki i u Hrvatsku katoličku misiju, odakle su putem TV ekrana pratili događanja s mjesta krvavog napada. – Da nije bio radni dan, vjerojatno bih i ja, kao i ostali Hrvati kojih u ovom gradu ima oko 15 tisuća, s obitelji prošetao sajmom i popio čašu kuhanog vina. Koliko znam, nitko ni od naših igrača, među kojima imamo i onih koji nisu Hrvati, nije bio tu večer na mjestu krvavog događaja – kaže Begić.

O raspoloženju u gradu i stavu Berlinaca kod kojih, ističe, još uvijek vlada šok i nevjerica da se takvo što moglo dogoditi, govori: – Mnogi nisu vjerovali da će se ono što su vidjeli u Nici i drugdje dogoditi i u Berlinu. Nažalost, dogodilo se upravo pred Božić, u najradosniji vrijeme za sve kršćane koji s radošću iščekuju i slave dolazak Spasitelja. Moji prijatelji Nijemci ne mogu vjerovati, a niti razumjeti do kojih granica ide nečija mržnja da se samo tako može ubijati nevini svijet. Oni smatraju da je ovo napad na njihove vrijednosti i način života. To što se dogodilo zaprepastilo je cijeli narod – govori prvi čovjek najvećeg i posljednjih godina najuspješnijeg hrvatskog kluba u Njemačkoj.

Na informacije da su neki Hrvati u utorak ujutro išli upaliti svijeće i ostaviti cvijeće na mjesto terorističkog napada, Begić kaže kako on nije mogao dotamo doći. Ulice su i dalje bile blokirane.

Vjeruju njemačkoj policiji

– Možda sam ja išao baš u trenutku kad su izvlačili taj teretni kamion i kad su sve okolne ulice bile zatvorene. Ali otići ću čim budem mogao te ću i tako iskazati svoje poštovanje prema nevinim žrtvama – navodi Begić premda ističe kako puno Nijemaca slijedi upute dobivene iz grada i policije da zasad izbjegavaju izlaziti na mjesta gdje se okuplja velik broj ljudi.

Uvjeren je, kao i mnogi, da će njemačka policija brzo privesti pravdi sve one koji su svojim sudjelovanjem u napadu okrvavili ruke krvlju nevinih.

>>Ovo su najvažnije činjenice o tražiteljima azila u Europi koje morate znati!

>>Izbjeglice poručuju građanima Njemačke: 'Nemojte generalizirati, nemamo ništa s ovim zločinom'

Komentara 7

Avatar Observer
Observer
14:06 21.12.2016.

Pitajte gospodju Merkel i njezinu vladu dali vam je sve ovo trebalo ?A sad je kasno, izgubili ste slobodu kretanja , okupljanja i druzenja jer nikad se nezna kada i gdje se ovakav teror moze ponoviti. Nijemci i svi miroljubivii gradjanji sada ispastaju zbog naivnosti i gluposti svojih liberalno -ljevicarskih politicara.

DU
Deleted user
14:12 21.12.2016.

Belgija, Francuska, V. Britanija,Njemačka su zemlje gdje je došlo puno muslimana i u tim zemljama događaju najviše teroristički napadi.

Avatar littleMORGEN
littleMORGEN
13:33 21.12.2016.

zalosno, ali izgleda neophodno da se zapad napokon osvijesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije