Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1,25 MILIJUNA LJUDI

Ovo su najvažnije činjenice o tražiteljima azila u Europi koje morate znati!

njemačka, migranti, izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
20.12.2016.
u 16:54

Brojne europske zemlje pokrenule su medijske kampanje i upozorenja kako bi obeshrabrile migrante da krenu put Europe, ali to nije usporilo njihov priljev

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako vlasti vjeruju da je smrtonosni napad kamionom na božićni sajam u Berlinu bio teroristički čin koji je najvjerojatnije počinio tražitelj azila.

No, šef berlinske policije kasnije je rekao kako policija nije sigurna da je uhićeni Pakistanac izveo napad u kojem je poginulo dvanaest ljudi, što znači da je počinitelj možda još uvijek u bijegu.

Ovo su neke činjenice o izbjeglicama iz Pakistana, Afganistana i drugih zemalja.

Podaci pokazuju da je 1,25 milijuna tražitelja azila stiglo u Europu 2015., dvostruko više nego prethodne godine, bježeći od ratova i siromaštva u Siriji, Afganistanu, Iraku i drugim zemljama na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi.

Brojne europske zemlje pokrenule su medijske kampanje i upozorenja kako bi obeshrabrile migrante da krenu put Europe, ali to nije usporilo njihov priljev.

Najveću skupinu čine Sirijci kojih je stiglo 363.000, a slijedi ih 178.200 Afganistanaca.

Talibanska pobuna, koja se razbuktala nakon odlaska stranih vojnika 2014., jača šanse afganistanskih tražitelja azila.

Situacija je manje jasna u pogledu Pakistanaca koji svake godine traže azil u Europi i u Sjevernoj Americi na temelju vjerskog, političkog ili seksualnog progona.

Pripadnici muslimane sekte Ahmedije, kršćani i obraćenici na kršćanstvo smatraju se najranjivijim skupinama zbog čestih napada na njihove domove i bogomolje te stalne prijetnje progonom zbog svetogrđa.

Stopa odobravanja zahtjeva za Pakistance je 20%

Među ostalim osjetljivim grupama su seksualne manjine, oni koji se boje napada talibana i mješoviti parovi.

Prema službenim statistikama, 48.015 Pakistanaca zatražilo je 2015. azil u Europi, više nego dvostruko u odnosu na 22.220 godine 2014. Broj tražitelja azila samo u Njemačkoj bio je 8470, prema 4225 godinu prije.

Zahvaljujući propusnoj granici s Afganistanom, brojni Pakistanci, posebno etnički paštuni sa sjeverozapada mogu tvrditi da su Afganistanci kako bi povećali šanse za dobivanje azila.

Prema dužnosnicima EU, stopa odobravanja zahtjeva je oko 20 posto za Pakistance, a 60 posto za Afganistance.

Pojašnjavajući tu razliku, europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos rekao je 2015. da "se Pakistance ne može smatrati političkim izbjeglicama, jer je Pakistan u demokratskom procesu".

U srpnju je paštunski tinejdžer nožem divljao po lokalnom vlaku u njemačkom gradu Wurzburgu ranivši četvero turista iz Hong Konga i jednu Njemicu.

Nakon početnih pretpostavki da se radi o Pakistancu, kasnije je utvrđeno da je zapravo iz Afganistana.

Njemački tjednik Der Spiegel identificirao ga je kao Riaza Khana Ahmadzaija, tvrdeći da je bio u kontaktu s Islamskom državom (ISIL).

ISIL ga je nagovarao da se automobilom zaleti u ljude, ali je on to odbio jer nije imao vozačku dozvolu.

Umjesto toga, tinejdžer rekao da će ući u vlak i napasti putnike.

>> Ministar: Uhićeni je tražitelj azila iz Pakistana. Die Welt: Moguće je da je uhićena pogrešna osoba, pravi počinitelj je naoružan i u bijegu! Poznanik uhićenog: On je normalan tip

Komentara 10

AN
anticenzura
17:38 20.12.2016.

Njemacki mediji su rekli da je u Njemacku stiglo 1,7 miliona izbjeglica i da nisu tocni podaci koje Vlada salje javnosti. Osim toga rekli su da ce ih biti od 9 do 16 miliona, kada im stignu familije, zene i djeca, a da neki imaju i po nekoliko zena. U Italiji ima 25'000 slucajeva poligamije, gdje izbjeglice imaju po nekoliko zena. U Sjevernoj Italiji su jucer zabranili djeci da pjevaju Bozine pjesme o Isusu Kristu u skoli, nego su morali mijenjati tekst i pjevati o solidarnosti da se djeca druge religije ne uvrijede, pisu njihovi mediji. U Svedskoj je katastrofalno stanje, oni imaju kvartove gdje policija ne smije uci, ovih dana su se kobacili gay populacija i Islamisti. Htjeli su imati paradu i prolaziti ulicama tamo gdje oni zive, ali im je policija zabranili, pa su se pitali da li prava gay populacije vaze samo u nekim djelovima Svedske ili na citavom teritoriju drzave. Ma looda kuca, citava Europa je na koljenima s njima. I ne samo Europa nego citav svijet.

BO
bojuki1
17:35 20.12.2016.

90% tražitelja azila muškarci.

AL
alphazulu99
17:38 20.12.2016.

Tko stoji iza dolaska imigranata ne trebamo i ne smijemo znati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije