Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukrajina

Nastoje održati klimavo primirje na istoku Europe

Ukrajina primirje
Foto: Reuters (Ilustracija)
08.09.2014.
u 12:11

Plan predviđa razmjenu zarobljenika, viši separatistički vođa izjavio je da pobunjenici očekuju razmjene u srijedu. "Primirje će se nastojati održati iako je još uvijek na klimavim nogama", rekao je prestavnik Švicarske Thomas Greminger i trenutačni predsjednik OESS-a

Unatoč primirju između ukrajinskih vladinih snaga i pro-ruskih separatista uglavnom u istočnoj Ukrajini, Kijev je optužio pobunjenike da ga sporadično krše tijekom noći u blizini luke Mariupol.

Prekid vatre, koji je stupio na snagu u petak navečer, dio je mirovnog plana za završetak pet mjeseci sukoba u Ukrajini. Izaslanik za ljudska prava Ujedinjenih naroda izjavio je u ponedjeljak da je ubijeno više od 3.000 ljudi u najoštrijem sukobu između Rusije i Zapada još od hladnog rata.

Plan predviđa razmjenu zarobljenika, viši separatistički vođa izjavio je da pobunjenici očekuju razmjene u srijedu. "Primirje će se nastojati održati iako je još uvijek na klimavim nogama", rekao je predstavnik Švicarske Thomas Greminger i trenutačni predsjednik OESS-a.  OESS ima oko 250 promatrača raspoređenih u Ukrajini.

Mariupol, luka na Azovskome moru u blizini ruske granice, od vitalne je važnosti za ukrajinski izvoz čeklika. .

Područje istočno od luke Mariupol bilo je poprište žestoke borbe prije primirja, ali i za vrijeme primirja do subote navečer kada je u granatiranju poginula žena, a četiri osobe su ozlijeđene. 

I pobunjenici i ukrajinski vojnici inzistiraju na poštivanju primirja, no međusobno se optužuju za njegovo kršenje.

>> Ukrajina i proruski pobunjenici dogovorili prekid vatre!

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar viki_nuland
viki_nuland
13:54 08.09.2014.

Normalno da je na klimavim nogama kada privatnim vojnim postrojbama kojim naredjuju oligarsi a ne drzavno rukovodstvo ne odgovara primirje, njihov posao je rat, a kada je primirje oni su nezaposleni.

MR
mrkvan
19:26 08.09.2014.

Ukrajincima je dosta rata i međusobnog ubijanja, no gazde se na to ne osvrću i pojačavaju sankcije, jer njima treba sukob kako bi Europu udaljili od Rusije te prodali što više oružja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije