Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DESECI OZLIJEĐENIH

Broj poginulih u razornom potresu koji je pogodio indonezijsku pokrajinu Aceh popeo se na 93

indonezija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
07.12.2016.
u 14:04

Više od 70 ljudi je teže ozlijeđeno, rekao je glasnogovornik nacionalne agencije za upravljanje hitnim stanjima Sutopo Nugroho

Gotovo je stotinu osoba poginulo, a stotine drugih ozlijeđene su u srijedu u snažnom potresu koji je pogodio indonezijsku pokrajinu Aceh gdje spasilačke ekipe pretražuju ruševine za preživjelima. 

Volonteri su pohrlili pomagati medicinskim ekipama u predvečerje po mjesnom vremenu kako bi pomogli prebaciti ozlijeđene do bolnica.

Pokrajinska vlada Aceha objavila je da su 93 osobe poginule, a više od 500 je ozlijeđenih, od kojih mnoge teško. 

U pokrajini Aceh na sjeveru otoka Sumatre proglašeno je izvanredno stanje.

"Sada nam je težište pronaći preživjele pod ruševinama", rekao je Sutopo Nugroho iz Indonezijske agencije za upravljanje katastrofama. Njegova agencija navodi da su poginule 94 osobe.

Aceh je 26. prosinca 2004. bio pogođen snažnim potresom i tsunamijem na zapadnoj obali blizu glavnoga grada pokrajine Banda Aceh. U državama na obali Indijskog oceana u toj prirodnoj katastrofi poginulo je ukupno 226.000 ljudi. 

Dužnosnici su pozvali stanovništvo da spava na otvorenom strahujući da bi naknadni udari mogli srušiti već oštećene zgrade.

Predsjednik Joko Widodo treba posjetiti to područje u četvrtak, rekao je novinarima njegov zamjenik. 

Potres u srijedu pogodio je istočnu obalu pokrajine, nekih 170 kilometara od Bande Aceha.  Nugroho je rekao da je najteže pogođena uprava jedinca Pidie Jaya koji ima oko 140.000 stanovnika

U akciji spašavanja sudjeluju Crveni križ i volonteri, zajedno više od 1000 osoba, uključujući vojsku i volontere, rekao je Nugroho.

Prema podacima Američkog geološkog instituta potres se dogodio nakon 5 sati ujutro po mjesnom vremenu na dubini od 17 kilometara. Nije bilo upozorenja na tsunami. Nakon prvog udara slijedilo je najmanje pet naknadnih. 

U potresu i tsunamiju iz 2004., jakosti 9,3 upravo je Indonezija bila najteže pogođena s više od 120.000 žrtava. 

>> Snažan potres zatresao Japan, izdano upozorenje za tsunami

Komentara 4

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
09:05 07.12.2016.

Majmuni došli snimati unesrećene i mrtve mobitelima, kakvi bolesni ljudi. - nitko ne pomaže.

KS
krao_sam
08:53 07.12.2016.

svi imaju izbneglice i potrese a nas ni to nece.

KU
kupatilo
09:51 07.12.2016.

A ovo stose desava su sve pisljedice testiranja nuklearnog naoruzanja dal pod vodom dal pod zemljom.Sveje to izazvao covjek.Dirase priroda a ovosu znaci njenog bunjeja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije