Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokolj u Iraku

Militanti Islamske države ubili najmanje 500 jezida

Jazidi
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
10.08.2014.
u 14:45

Mohammed Shia al-Sudani, ministar za ljudska prava vlade u Bagdadu, u nedjelju je izvijestio da je oko 300 žena odvedeno u ropstvo.

Militanti Islamske države ubili su najmanje 500 jezida u sjevernom Iraku, izvijestio je Mohammed Shia al-Sudani, ministar za ljudska prava vlade u Bagdadu u nedjelju, prenosi Reuters.

- Imamo jake dokaze koje smo dobili od jezida koji su pobjegli iz Sinjara i nekih koji su izbjegli smrt, te također slike s mjesta zločina koje neosporno prikazuju da su bande Islamske države pogubile najmanje 500 jezida nakon zauzimanja Sinjara - rekao je Sudani. Dodao je da su neke žrtve među kojima su bili žene i djeca žive zakopane u raštrkanim masovnim grobnicama u i oko Sinjara. Izjavio je i da je oko 300 žena odvedeno u ropstvo.

Zbog ofenzive militanata pobjeglo je oko 130.000 Iračana među kojima je mnogo jezida, iračke manjine kojima militanti Islamske države u područjima koje kontroliraju nude prelazak na islam ili smrt, javlja RT. Prema navodima UN-a, najmanje 40.000 pripadnika jezida "zapelo je" na planini Sinjar na sjeveru Iraka. Hrane i vode ima malo, pa ovise o zračnoj humanitarnoj pomoći. 

Kako javlja AFP, a prenosi dailystar.com.lb najmanje 20.000 civila koje su okružili džihadisti na planini u sjevernom Iraku uspjelo je pobjeći u Siriju odakle su ih kurdske snage ispratile natrag u Irak. Prema riječima Shawkata Barbaharija, dužnosnika autonomne kurdske regije sjevernog Iraka, u Irački Kurdistan prešlo je 30.000 jezida, uglavnom žena i djece. Rekao je da je većina prešla jučer i danas, ali da operacija traje te da ne znaju koliko ih je još na planini.

>> Jezive poruke pristaša ISIL-a Amerikancima na Twitteru: 'Vi ste meta svakog muslimana na svijetu'

Komentara 117

FL
flok
18:09 10.08.2014.

mate, sad se djeca ne spominju, ni na bosanskim forumima ni od strane ovakvih kao mandoljina, sad nema kolektivne krivnje, sad koriste famozni ALI, isti slučaj kao ono kad oliver frljić radi predstavu, pa vrijednija aleksandra zec od 200 naše djece, ista logika

Avatar ban_Zrinski
ban_Zrinski
16:00 10.08.2014.

U američkim je napadima, priznao je ISIL, ubijeno 90 boraca, a ranjeno nekoliko desetaka. Među ubijenima je i Bošnjak Emrah Fojnica, bosanskoj javnosti poznat kao pomagač Mevludina Jašarevića, koji je pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu. Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je spreman razmotriti šire vojne zračne udare protiv islamističkih skupina u Iraku te naglasio da neće dopustiti ostvarenje njihova plana za stvaranje kalifata u Siriji i Iraku. Ameri roknuli "multietnicara"

ST
Startrack
15:44 10.08.2014.

"HajdukLegenda" nisu oni samo puni mrznje na Ameriku nego cjeli Zapad, kapitalizam i demokratiju. Amerika je samo najistaknutiji clan. Njih dvadesetak uvjek ista ekipa. Al ovo sto ISIL radi je toliko gadno dasu cak i Hrvati progledali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije