Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kancelarka na turneji

Merkel traži od Kineza da više kupuju, a manje kradu patente

merkel
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/4
06.07.2014.
u 20:35

Sve jača srednja i klasa bogatih više i ne pitaju za cijene njemačkih vozila

Angela Merkel, njemačka kancelarka i najmoćnija žena svijeta počela je svoj četverodnevni posjet Kini za kojeg se nada da će iznjedriti nove poslove njemačkim, ali i europskim tvrtkama na području drugog najmoćnijeg gospodarstva svijeta.

Smanjiti deficit

Kao prva postaja ove turneje na kojoj ju prati velika delegacija njemačkih gospodarstvenika izabran je Chengdou, glavni grad kineske provincije Sechuan u kojoj svoje pogone već ima više od 150 njemačkih tvrtki, a tijekom putovanja susrest će se i s kineskim premijerom Li Kequinangom i predsjednikom Xi Jinpingom.

Kina je drugo najveće izvozno tržište za njemačke proizvođače koji godišnje na tom području uprihoduju oko 67 milijardi eura. Najveći dio izvoza otpada na prodaju visoke tehnologije i automobila. Ipak, i ovako veliki izvoz još uvijek ne osigurava povoljnu vanjskotrgovinsku bilancu za Berlin jer istovremeno uvoz iz Kine premašuje ovu brojku.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Prošle su godine kineske tvrtke u Njemačku izvezle roba u vrijednosti od 73 milijarde dolara. Merkelova se nada da će svojim putovanjem malo popraviti ovaj omjer, a posebno se cilja ne pojačanje izvoza luksuznih roba u Kinu poput skupocjenih automobila, koji bi bili namijenjeni sve većem sloju bogatih Kineza.

Upravo zato se i ne očekuje da će kancelarka Merkel tijekom putovanja kritizirati svoje domaćine vezano uz stanja ljudskih prava u Kini.

Industrijska špijunaža

S druge strane, gotovo je sigurno da će se razgovori na relaciji Merkel-Kequiang dotaknuti pitanja poštovanja intelektialnog vlasništva i patenata jer Kina nerijetko bez ikakvih prava kopira tehnološka rješenja skupljena industrijskom špijunažom. Poznato je da Kineska tehnička obavještajna služba ima preko 100.000 zaposlenika, agenata koji diljem svijeta provode industrijsku špijunažu kradući inovacije i patente koje potom šalju u domovinu kako bi se isti proizvodi izrađivali jeftinije i najčešće manje kvalitetno.

>>Nijemac SAD-u slao tajne dokumente

Komentara 34

RA
raspad
20:58 06.07.2014.

Merkel ionako preprodaje Kinesko cijeloj Evropi. Od toga se itekako dobro zivi.

AA
aabbcc
21:29 06.07.2014.

Kina je drugo najveće izvozno tržište za njemačke... ___ i isto toliko dobiju protuvrijednost kineske robe sa kojom siluju cijelu EU i unistavaju industrijsku proizvodnju nekih clanica.

Avatar Hazl113
Hazl113
22:20 06.07.2014.

Jednostavno. Zabraniti uvoz svih takvih Kineskih proizvoda. Zar nije to lako reći, ali pitam se tko je ustvari najveći krivac za ovakav rast Kine. Pa Zapad i EU. I to je lako reći. Sada se bune što su Kinezi najveći plagijatori i kloneri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije