Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
očajan u zatvoru

Zločinac Martić pisao Haaškom sudu. Evo na što se žali i što traži!

Milan Martić
Foto: screenshot/youtube
17.10.2014.
u 16:29

Martić navodi i da je prisiljen dijeliti zatvorsku ćeliju s drugim zatvorenikom te traži da mu se poboljšaju uvijeti

Milan Martić, osuđeni ratni zločinac i bivši lider tzv. Republike Srpske Krajine koji se hvalio raketiranjem Zagreba, poslao je Haaškom sudu očajničko pismo u kojem se žali na uvjete odsluženja 35-godišnje zatvorske kazne u zatvoru u Estoniji.  U pismu, poslanom iz Beograda posredstvom njegova odvjetnika, Martić navodi da je prisiljen dijeliti zatvorsku ćeliju od 9 četvornih metara s drugim zatvorenikom, premda kao haaški osuđenik očekuje da ima svoju vlastitu, jednokrevetnu ćeliju.

Nadalje navodi da se donedavno tuširao hladnom vodom samo dvaput tjedno po četiri minute, u grupi od 44 zatvorenika koji zajedno koriste samo tri tuša. Martić dramatično opisuje i nemar zatvorske uprave prema njegovim zdravstvenim problemima: nedavno mu je pukao zubni implantant-most, zbog čega nije mogao žvakati na jednu stranu usta, a zatvorska uprava mu je rekla da može dobiti termin kod zubara za dvije ili tri godine. Tek nakon pritisaka iz konzulata Srbije, zatvorska uprava je omogućila Martiću da posjeti zubara pola godine nakon puknuća. U pismu se navodi da je Martić imao sličnih problema i sa zakazivanjem pregleda kod optičara, na koji već čeka godinu i pol te još nema zakazan termin. 

Martiću, proizlazi iz pisma, nije jasno zbog čega ga uprava zatvora Tartu u Estoniji procjenjuje kao agresivnog zatvorenika. On tvrdi da nikad nije sudjelovao u nikakvom incidentu niti bio kažnjen disciplinskim mjerama. Upravo suprotno, tvrdi Martić, njegovo ponašanje je uzorno. Martić se još žali i na činjenicu da mu zatvorska uprava ne daje nikakav zatvorski posao, što otežava njegovu resocijalizaciju. A i sama Estonija mu ne odgovara kao zatvorsko mjesto boravka jer je vrlo udaljena od Srbije i slabe su veze, pa tako navodi da ga je obitelj posljednji put posjetila u rujnu 2012. godine. 

Osuđen na 35 godina pred Haaškim sudom zbog ratnih zločina nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj, Milan Martić transferiran je u lipnju 2009. na odsluženje kazne u Estoniju, u zatvor Tartu koji ima najveći stupanj sigurnosti u toj zemlji.  Zbog svega navedenog, Mile Martić u pismu upućenom predsjedniku Haaškog suda Theodoru Meronu moli da ga se prebaci natrag u zatvor u Scheveningenu u Haagu, gdje želi pričekati odluku o novom mjestu odsluženja svoje zatvorske kazne. Iz pisma proizlazi da bi Martiću odgovarala bilo koja druga destinacija, osim Estonije. Pismo je poslano 15. listopada, a Haaški sud ga je objavio danas oko 15 sati.

Martić u pismu nabraja zatvorske uvjete kakve imaju ostali ratni zločinci koje je Haaški sud poslao na odsluženje zatvorskih kazni u Danskoj, Belgiji, Norveškoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj.

Ti uvjeti ujedno su i popis Martićevih želja:  

- adekvatna zdravstvena skrb za slučaj potrebe (pravovremena reakcija zdravstvenih usluga)

- adekvatan program resocijalizacije u slučaju dugotrajne zatvorske kazne

- vlastita zatvorska ćelija od najmanje 9 četvornih metara

- tuš i toalet u ćeliji

- TV, hladnjak i bojler

- izlazak u šetnju neograničeni broj puta tijekom dana i mogućnost zaključavanja vlastite ćelije

- pravo na rad i primjerenu plaću za taj rad koja može iznositi do nekoliko stotina eura

- vježbanje u teretani

>>Milan Martić: Zatočenik plitke pameti

>>Novaković: Raketiranje Zagreba bilo je moralno neprihvatljivo

>>Popis Martićevih izviđača
 

Komentara 82

WC
wolf_cro
16:42 17.10.2014.

Trebao si na neke stvari ranije misliti, šerife. Kad si '90-te bahato prijetio dr. Tuđmanu, hrvatskim policajcima i RH općenito; kad si sudjelovao u agresiji na RH, a kasnije i BiH; kad si davao naloge za mučenja ljudi u kninskom zatvoru, te konačno, kad si naredio raketiranje civilnih ciljeva po Zagrebu, između ostalih i dječje bolnice u Klaićevoj. I ti se usuđuješ tražiti deluxe uvjete, pa još u svojoj drskosti bi i plaću??? Da te strpaju u septičku jamu 2x2 i to bi ti bilo previše.

Avatar Tranquillo
Tranquillo
16:57 17.10.2014.

Najbolje još da mu daju i prostitutke, a možda i internet, ali to nije tražio jer se nepismeni kninski milicijac ne zna služiti istim.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
16:42 17.10.2014.

Budalu ne treba tražiti – sama se javi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije