Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Viču 'smrt nevjernicima'

'Kobani je pao': U osvajanju poginuo 10-godišnji džihadist

Kobani
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
09.10.2014.
u 17:46

Svjedoci tvrde da su snage Islamske države osvojile i središte grada. Kurdski borci i Turska to niječu

Uzvici „Allahu Ekber“ (Allah je najveći), „Smrt nevjernicima“ te džihadističke pjesme koje preko razglasa odjekuju u gradu Kobaniju dopiru do turske granice. Unatoč žestokim zračnim udarima na položaje ISIL-a u silovitoj ofenzivi džihadisti su ušli u grad Kobani.

Usprkos nijekanju kurdskih boraca i turske vojske, borci Islamske države, prema tvrdnjama svjedoka, ušli su do samog centra Kobanija gdje vode ulične borbe s pripadnicima kurdske teritorijalne obrane, pešmergama, dok se crni gusti dim nadvio nad čitavim gradom. Topništvo ISIL-a utihnulo je i više na gađa grad već se samo čuju sporadične pucnjave što je dokaz da su pripadnici ISIL-a već duboko u gradu.

Ovo je Hamburgistan

Na svojoj web stranici borci ISIL-a stavili su fotografije tvrdeći kako su to slike centra Kobanija. Ispod slika stoji tekst u kojem navode da su džihadisti uz “Allahovu pomoć očistili grad od nevjernika te da je tom prilikom poginuo i najmlađi džihadist, 10-godišnji Abu Obaida”. S obzirom na to da je u Kobaniju ostalo nekoliko stotina obitelji, starih i nemoćnih, strahuje se od novog pokolja.

Turska vojska dodatno grupira svoje vojnike i tenkove duž cijele granice sa Sirijom, a helikopteri nadlijeću to područje, ali za sada nemaju namjere krenuti u kopnenu akciju, što je potvrdio i turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu nakon što se u glavnom gradu Turske, Ankari sastao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Nakon sastanka Çavuşoğlu je istaknuo da će Turska i dalje nastaviti ulagati maksimalne napore na uspostavi sigurnosti u svijetu. – Turska će kao i uvijek nastaviti sa snažnom podrškom u okviru NATO-a kako bi prindoijela međunarodnoj sigurnosti i stabilnosti – rekao je turski ministar vanjskih poslova ističući kako Turska ni u kojem slučaju ne namjerava krenuti u kopnenu akciju u Siriju bez rezolucije UN-a te još nekih partnera.

Stoltenberg je naglasio da teroristička organizacija ISIL ne predstavlja veliku prijetnju samo za Irak, Siriju, već i za čitavu regiju te članice NATO-a ističući kako je Turska vrlo važan i ključan saveznik za NATO u uspostavi sigurnosti i stabilnosti u svijetu. U međuvremenu, u noći na četvrtak u Hamburgu je došlo do novih incidenata između Kurda i islamista. Ukupno je najmanje 23 ljudi ozlijeđeno i 22 uhićeno. – Ovaj grad se lagano pretvara u Hamburgistan – komentirao je jedan stanovnik Hamburga sve veću napetost u svome gradu.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Sukob izvoze u Europu

Ti sukobi oživjeli su strahovanja širenja sirijskog i iračkog sukoba na Njemačku, čija kurdska zajednica broji više od milijun ljudi. Riječ je o jednoj od najvećih kurdskih zajednica u Europi.

Angelu Merkel zabrinjava pasivnost Turske prema Islamskoj državi, koja bi mogla imati posljedice na sigurnosnu situaciju u Njemačkoj te ocjenjuje da zemlji poput Turske, članici NATO-a, prioritet mora biti borba protiv terorističke organizacije ISIL. Naime, njemački dužnosnici strahuju da se sukob između Kurda i islamista ne proširi na sukob između Kurda i Turaka nakon nemira u Turskoj u kojoj je poginuo 21 Kurd. Poznato je da Njemačka ima najveću tursku zajednicu u inozemstvu, s blizu tri milijuna turskih državljana.

>>'Hrvatska pozdravlja odluku Turske da se priključi borbi protiv ISIL-a'

>>Molba majke otetog Amerikanca: 'Ja sam stara žena i Abdul Rahman je moje jedino dijete'

>>Bjegunka iz ISIL-a: Ispred mene su muškarcu odrezali glavu

Komentara 92

WI
winniepooh
18:17 09.10.2014.

Cijela Europa treba donijeti jedinstveni zakon koji će deportirati sve islamiste iz Europe.

DU
Deleted user
17:59 09.10.2014.

to je skroz šuplja priča kako je turska "pasivna" - svima je očito da islamist erdogan aktivno pomaže te životinje. biden je to rekao naglas i sad je to ispao problem.

JM
jezero-matica
18:41 09.10.2014.

Moje saucesce Kurdskom Narodu!Ovo me podsjeca na veliko srpsku agresiju na Hrvatsku!Licemjeri samo promatraju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije