Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FELJTON – KENNEDY

Kennedyjevi – pratili ih uspjesi i još veće nesreće

'Then U.S. President John F. Kennedy, seated in fabric-covered rocking chair, meets with Andrei Gromyko, then Minister of Foreign Affairs of the Soviet Union, in the Yellow Oval Room at the White Hous
Foto: Reuters/ PIXSELL
08.11.2013.
u 14:07

Od 84 člana obitelji većina je fakultetski obrazovana i uključena u javne službe

Sve devetero djece Rose Elisabeth i Josepha Patricka Kennedyja seniora imali su zanimljive a većina i tragične životne priče. Kći Rosemary Kennedy patila je od psihičkog poremećaja i lakše mentalne retardacije. Liječnici su 1941. predložili njezinu ocu da bi lobotomija mogla ukloniti probleme, no taj je zahvat Rosemary potpuno onesposobio za život. Ostala je u privatnoj ustanovi za mentalno oboljele sve do smrti 2005. Najstariji sin Joseph Kennedy junior poginuo je u 29. godini u bombarderu, 12. kolovoza 1944. nad Engleskim kanalom. Nepune četiri godine nakon smrti najstarijeg sina, Kathleen Kennedy, četvrto dijete Kennedyjeva klana, poginula je u padu zrakoplova u Francuskoj.

Imala je samo 28 godina. Najpoznatija tragedija obitelji Kennedy bilo je ubojstvo Johna F. Kennedyja 1963. Pet godina nakon ubojstva starijeg brata, Robert F. Kennedy, tada senator, ubijen je 5 srpnja. 1968. Senator Edward Ted Kennedy je 1964. gotovo poginuo u zrakoplovnoj nesreći u kojoj su tada stradali pilot i stjuardesa. Ted je zadobio brojne teške ozljede. Druga nesreća će Teda Kennedyja, najmlađeg od djece iz Kennedyjeva klana, proganjati do kraja života. To je incident na otoku Chappaquiddicku gdje je, nakon cijele noći provedene na zabavi, 18. srpnja 1969. sletio sa svojim automobilom s mosta. Ted se nekako uspio spasiti iz potonula vozila, ali njegova suputnica Mary Jo Kopeche utopila se. Prokletstvo Kennedyjevih je prvi put udarilo novu generaciju obitelji 1984. David Kennedy, sin Roberta F. Kennedyja, nikada se nije oporavio od smrti svojega oca.

Smrtonosna kombinacija

Brzo nakon ubojstva RFK-a, David je počeo koristiti droge kako bi se nekako nosio sa svim obiteljskim tragedijama. U prometnoj nesreći 1973. koju je i skrivio slomio je kralježak te je zbog bolova postao ovisan o analgeticima. Pronađen je mrtav 25. travnja 1984. u hotelskoj sobi u Palm Beachu na Floridi a smrt je nastupila, potvrdili su liječnici, zbog predoziranja kombinacijom analgetika, antipsihotika i kokaina. Michael Kennedy, drugi sin Roberta Kennedyja, u 39. godini poginuo je zadnji dan 1997. u prometnoj nesreći. Naletio je na drvo i na mjestu ostao mrtav. John F. Kennedy junior, jedini sin bivšeg predsjednika, vozeći 16. srpnja 1999. mali zrakoplov kojim je poletio iz New Jerseya prema imanju na otoku Martha’s Vineyard izgubio je orijentaciju po maglovitu vremenu i srušio se u Atlantik. Njegova supruga Carolyn Jeanne Bassette i njezina sestra bile su također u zrakoplovu, no nitko nije preživio nesreću. Kennedy je imao 38 godina.

John Fitzgerald Kennedy mlađi bio je miljenik nacije i uspješan izdavač tiražnog časopisa George.
“Završio je život princa američkog Camelota”, pisali su američki novinari o mladom Kennedyju koji je rođen iste godine kada je njegov otac postao najmlađi izabrani predsjednik SAD-a. Bijela kuća bila mu je prvi dom. Prve dojmove iz djetinjstva vezao je uz igru s omiljenim kućnim ljubimcem, kujicom, inače potomkom Lajke, prvog psa koja je poletio u svemir, a koju je na dar dobio od sovjetskog predsjednika Nikite Hruščova.

Najveću medijsku buku podigle su njegove veze s Madonnom i glumicom Darryl Hannah. Poznanstvo s Carolyn Bassette značilo je i kraj njegova momačkog života. Veza je 1996. okrunjena brakom. On je već tad postao jedna od znamenitosti New Yorka. Svoje je sugrađane osvojio normalnim načinom života i rada. Najseksepilnijem čovjeku na svijetu, po izboru časopisa People iz 1988., mnogi su, iako on to nije nikad javno rekao, predviđali svijetlu političku budućnost i nitko nije mogao pomisliti da će se životi i brak jednog od najpoznatijih svjetskih parova završiti na koban i surov način.


Mnogi u toj tragediji vide nastavak crne liste tragedija koje se događaju u obitelji Kennedy. Navodno je za sve kriv “stari” Joseph P. Kennedy koji se u svojoj mladosti upustio u sumnjive financijske poslove na Wall Streetu koji su mu priskrbili veliko bogatstvo. Bio je jedan od glavnih financijera predsjedničke kampanje F. Roosevelta 1932. Za razliku od supruga, Rose je život živjela u skladu sa svojim strogim katoličkim odgojem.

Kennedyjev klan

Prvo je dijete dobila u 17. godini a posljednje, deveto, u dobi od 41 godine. Rose Kennedy doživjela je pune 104 godine. Umrla je 1995. Većina od 84 trenutačno živuća člana Kennedyjeva klana živi običnim životom. Gotovo svi imaju fakultetsko obrazovanje i uključeni su u javne službe. Veliko bogatstvo koje je iza sebe ostavio Joseph Kennedy podijeljeno je u brojne zaklade koje obitelji omogućavaju dobro školovanje i život, ali se nitko od njih ne izdiže bogatstvom. Caroline Bouvier Kennedy, spisateljica i odvjetnica, kćerka predsjednika Johna F. Kennedyja i Jacqueline Kennedy. U listopadu ove godine preuzela je veleposlaničku dužnost u Japanu. Obitelj Kennedy a posebno John, Robert i Edward ostavili su neizbrisiv trag u visokoj politici SAD-a. Predsjednik Barack Obama, grad Dallas, Washington, New York ali i brojni drugi gradovi širom Amerike 22. studenoga obilježit će 50. obljetnicu ubojstva Johna F. Kennedyja. Prigodna događanja bit će u Bijeloj kući a posebna ceremonija očekuje se na Nacionalnom groblju u Arlingtonu. (Kraj)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije