Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez učinka

Katalonci umjesto na referendum, danas izlaze na anketu o neovisnosti

katalonija
Borna Filić/PIXSELL
09.11.2014.
u 08:59

Iako anketa neće imati nikakav učinak, katalonski lider Artur Mar odlučio ju je provesti - glasačima se postavlja dva pitanja: žele li katalonsku državu te žele li da ona bude neovisna. Ustavni sud referendum je ranije proglasio neustavnim

Katalonci umjesto na referendum, danas izlaze anketno se izjasniti žele li neovisnost od Španjolske nakon što je Ustavni sud suspendirao ranije planove o odvajanju utvrdivši da je referendum neustavan. Iako anketa neće imati nikakav učinak, katalonski lider Artur Mar odlučio ju je provesti - glasačima se postavlja dva pitanja: žele li katalonsku državu te žele li da ona bude neovisna, piše BBC

Španjolski premijer Mariano Rajoy zatražio je regiju da ostane "trezvena".

Katalonija je bogata regija sa 7.5 milijuna stanovnika i pridonosi španjolskoj ekeonomiji znatno više ngo što dobiva natrag kroz središnje vladine fondove. Ekonomske i kulturne različitosti potpiruju katalonski nacionalizam. Mnogi Katalonci oduvijek osjećaju da ne pripadaju unitarističkoj državi. 

>> Katalonija odustala od referenduma

>> Katalonija – združenim snagama do neovisnosti

Komentara 1

RM
rmd3
16:12 09.11.2014.

tolko o demokraciji u EU ako je u opće ima.Ovi mi je vise komunistička EU .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije