Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kandidatkinje za UN

Kao i Vesnu Pusić, nova vlada ne želi ni suparnicu joj Irinu Bokovu

Irina Bokova
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
16.01.2016.
u 22:50

Irina Bokova slovi za favoritkinju u utrci za čelnicu UN-a, a još ju je 2014. nominirala vlada socijalista na samom kraju mandata

Političke prepirke oko nominiranja nacionalne kandidatkinje za glavnu tajnicu UN-a ne traju samo u Hrvatskoj, gdje – tako izgleda – Vesna Pusić najvjerojatnije neće moći računati na potporu nove vlade. Sličan, no puno ozbiljniji scenarij upravo se događa u Bugarskoj gdje politički sukob oko nominiranja Irine Bokove prijeti urušavanjem vlade premijera Bojka Borisova.

U Bugarskoj se već prije nekog vremena iskristalizirala, po mišljenju mnogih favoritkinja, za dužnost šefice UN-a čelnica Unesca u drugom mandatu Irina Bokova. Uz nju je kao kandidatkinja spominjana i europska povjerenica za humanitarnu pomoć i odgovor na krizu Kristalina Georgijeva.

Bokova dolazi iz stranke socijalista, dok je Georgijeva članica vladajuće stranke desnog centra GERB premijera Borisova.

Bokovu je u srpnju 2014. već nominirala tadašnja socijalistička vlada, i to u zadnjim danima mandata. Premijer nove vlade Bojko Borisov početkom prošle godine kazao je da podržava Bojkovu, no sada, kada bugarska vlada treba poslati u UN ime svoga kandidata, to nikako da učini, a sve se glasnije čuje da želi nominaciju “svoje” K. Georgijeve.

– Bokova dolazi iz stare komunističke obitelji, a sadašnja vlast se i na taj način želi riješiti tog dijela povijesti – komentira bugarski novinar Nikolaj Krstev te dodaje da je politička kriza eskalirala.

– Bivši predsjednik Georgi Parvanov, čija se stranka odcijepila od socijalista i sada podržava vladajuću koaliciju, zaprijetio je da izaći iz koalicije ako ne nominiraju Bokovu. Bugarska važe. U državi stručnjaci podržavaju Irinu Bokovu, ali sada političari odlučuju. Govori se da ima potporu većine država Vijeća sigurnosti UN-a – Rusije sigurno, jedino se Kina još premišlja. Na političarima je da odluče – kaže Krstev.

>> Vesni Pusić veći je problem HDZ nego protukandidati 2016.

>> Irina Bokova: Ne poznajem Vesnu Pusić, 
ali već sam se natjecala sa snažnim kandidatkinjama

Komentara 10

Avatar majmunranko
majmunranko
23:06 16.01.2016.

Ova Bokova se, za razliku od Vesne Pusić, bar stalno ne češe kao da ima buhe, a vjerojatno prakticira i osobnu higijenu i ne grize nokte u javnosti i to onda jede.

BA
barbaizamerike
22:58 16.01.2016.

Kolinda bi bila super ali...? nasa je predsjednica

BR
brojevi
08:35 17.01.2016.

Predugo smo svjedoci Pusićkinog političkog rada uRH. Sva srpska poslijeratna diplomacija nije nam nanijela toliko štete koliko bivša ministarka i dala vjetra u leđa petokolonaškim udrugama na čelu sa Dokumentom i S.Šrbac a to je samo vrh ledenog brijega protuhrvatskog djelovanja. O kakvoj se probranoj ekipi se radi dovoljno govori CV njenog oca koji je kao ustaški natporučnik u NDH postao, poslije WWII, akademik i član JAZU-a. Kad ubrojimo brata Zorana dobijemo krasan uvid o obitelj koja je političku karijeru izgradila na izdaji. Možemo samo nagađati kakve bi posljedice po RH imalo njezino imenovanje za čelnicu UN-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije