Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kandidati za šefa UN-a

Vesni Pusić veći je problem HDZ nego protukandidati 2016.

Vesna Pusić
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
1/2
17.12.2015.
u 16:15

Rusiji su prihvatljivi Bugarka Irina Bokova i Slovenac Danilo Türk

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić te bivši predsjednik Opće skupštine UN-a, Makedonac Srgjan Kerim dva su imena koje su do sada svjetske vlade dostavile Ujedinjenim narodima kao svoje kandidate za čelno mjesto te organizacije, priopćili su iz UN-a. U utorak kasno navečer iz UN-a su pismom pozvali sve članice, njih 193, da kandidiraju svoje predstavnike, i razmotre mogućnost da to bude žena, i time formalno otvorili utrku za nasljednika Ban Ki-moona kojem mandat istječe krajem 2016.

Puno joj ide u prilog

Vesna Pusić, koju je u rujnu kandidirala Vlada na odlasku – uz brojne protukandidate – pred sobom ima i neizvjesnu podršku nove vlade, ako je formira dosadašnja oporba.

– Mi sada radimo na formiranju saborske većine koja će iznjedriti novu vladu. Kada nova vlada, u kojoj će biti HDZ, bude formirana, zauzet ćemo stav o kandidiranju za dužnost glavnog tajnika UN-a. Naravno da bi hrvatski kandidat imao vise šansi ako bi imao i podršku predsjednice Republike. Dosadašnja vlada u vezi s kandidaturom, nažalost, nije tražila konsenzus s predsjednicom, što bi bilo u duhu Ustava, pa ni s oporbom, što bi bilo normalno da joj je bilo stalo do jačanja političke kulture u Hrvatskoj – komentirao je pitanje međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač.

Pravila kandidiranja za dužnost glavnog tajnika prilično su široka. Tako je moguće i da iz jedne države bude više kandidata, a moguće su i individualne kandidature, bez potpore vlada. Iz diplomatskih izvora doznaje se da je i sadašnji glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon bio tek jedan od čak tri južnokorejska kandidata. No slažu se diplomati s kojima smo razgovarali, više kandidata iz iste države, posebno ako je mala, te "kandidat iza kojeg ne stoji cijela država ne šalje dobru poruku".

Vesni Pusić u prilog ide to što je žena i što je iz istočne Europe. Po principu rotacije regija, sada je na redu istočna Europa, a kako svaka od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti (SAD, Rusija, Britanija, Kina i Francuska) ima pravo veta, kandidat mora biti prihvatljiv za oba bloka. Ne mogu li se složiti, moguće da se kandidat traži u Australiji ili Južnoj Americi. Vesni Pusić plus je i mandat ministrice u kojem inzistira na "ženskim pitanjima" s programima pomoći ženama na Bliskom istoku i u Africi, a za što je dobila podršku utjecajnih, poput Melinde Gates.

Veze s Lavrovom

Zasad se kao favoritkinja spominje Bugarka Irina Bokova, ravnateljica UNESCO-a. Kao prednost navode veze s Rusijom, gdje je studirala, no SAD joj zamjera to što je UNESCO priznao Palestinu. Nju bi, doznaje se, podržala Rusija, koja pozitivan stav ima i prema slovenskom kandidatu Danilu Türku, nekadašnjem pomoćniku glavnog tajnika Kofija Annana. I Irina Bokova i Türk u dobrim su odnosima s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. Bugarska ga je upoznala na studiju u Moskvi, dok kontakti sa Slovencem vuku korijene iz UN-a, gdje je Lavrov bio ruski veleposlanik.

>> Irina Bokova: Ne poznajem Vesnu Pusić, ali već sam se natjecala sa snažnim kandidatkinjama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije