Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USS Harry S Truman

Iranci ispalili rakete blizu američkog nosača koji je bio u Splitu

USS Harry S. Truman
Foto: Fabrizio Bensch/DPA/PIXSELL
29.12.2015.
u 23:46

Dužnosnik je rekao da Iranci očito nisu ciljali te brodove, ali da je riječ o "nepotrebno provokativnom i nesigurnom potezu"

Američki nosač aviona USS Harry S Truman, koji je ranije ovog mjeseca nekoliko dana bio usidren u Splitu, prošlog se tjedna navodno našao u neugodnoj situaciji u Hormuškom tjesnacu. Naime, kako piše NBC pozivajući se na dvoje neimenovanih američkih vojnih dužnosnika, oko 1300 metara od broda ispaljena je iranska raketa, u smjeru suprotnom od broda.

Dužnosnici su rekli da je Iranska revolucionarna garda izvela vojnu vježbu baš kada je brod prilazio kraju tjesnaca koji povezuje Arapsko more i Perzijski zaljev. U području su također bili francuska fregata, američki razarač USS Buckley i komercijalni brodovi. Jedan od dužnosnika rekao je da su američki brodovi bili na međunarodno priznatom morskom prometnom prolazu, a ne teritorijalnim vodama kada je iranska mornarica preko radija najavila da će izvršiti vježbu s pravim streljivom, zamolivši druge brodove da se klone. Potom su ispalili rakete u smjeru suprotnom od drugih brodova. 

Dužnosnik je rekao da Iranci očito nisu ciljali te brodove, ali da je riječ o "nepotrebno provokativnom i nesigurnom potezu". NBC navodi i kako su koalicijske snage prošle dalje bez incidenata te da se Truman sada nalazi u Perzijskom zaljevu, odakle s njega polijeću zrakoplovi koji podržavaju operaciju protiv Islamske države.

>> Moćni USS. Harry S. Truman usidrio se ispred Splita

Komentara 33

DU
Deleted user
00:06 30.12.2015.

A koliko blizu??? Naslov jedno clanak drugo.........

GV
golub Vaso
00:21 30.12.2015.

Zašto am. avioni ne djeluju protiv ID iz turske i jordana, nego navodno lete do meta najmanje tisuću kilometara iz perzijskog zaljeva.

GV
golub Vaso
00:18 30.12.2015.

tko koga provocira, ako je nečija vojska blizu tuđeg teritorija, a daleko od svoje države???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije