Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
den haag

ICTY odbija ublažiti uvjete zatočenja Florence Hartmann

florence hartmann
Foto: Borna Filić/PIXSELL
29.03.2016.
u 12:20

"Odbili su promijeniti uvjete njezina zatočenja odlukom koju nisu objavili", izjavio je njezin odvjetnik Guenael Mettraux.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odbio je ublažiti uvjete zatočenja Florence Hartmann, nekadašnje glasnogovornice tog suda uhićene u četvrtak i otada držane u izolaciji, izjavio je danas njezin odvjetnik koji je podnio zahtjev u tom smislu.

"Odbili su promijeniti uvjete njezina zatočenja odlukom koju nisu objavili", izjavio je odvjetnik Guenael Mettraux. "Zatražio sam da javnost bude obaviještena o tome što rade Florence".

Francuskinju Florence Hartmann (53) uhitili su čuvari ICTY-ja kad je došla prisustvovati izricanju presude Radovanu Karadžiću. Smještena je u sudski pritvor.

Glasnogovornica glavne tužiteljice ICTY-ja Carle Del Ponte od 2000. do 2006., Florence Hartmann je osuđena zbog nepoštivanja suda 2009. jer je u knjizi navela dvije povjerljive odluke suda.

"Mislim da će pustiti da prođe sedam dana zatvora i potom je osloboditi, vjerojatno sutra", dodao je odvjetnik.

Stotinjak potpisnika – organizacija za zaštitu ljudskih prava, aktivista i novinara iz bivše Jugoslavije, izrazilo joj je podršku u otvorenom pismu.

Presuda koju je ICTY izrekao 2009. potvrđena je 2011. ali je Florence Hartmann, nekadašnja dopisnica francuskog dnevnika Le Monde s Balkana, odbila platiti kaznu od 7000 eura.

Suci su tada odlučili o sedmodnevnoj kazni zatvora i zatražili od francuskih vlasti da uhite i dovedu Hartmann u Den Haag, što je Pariz odbio.

Uhićenje Florence Hartmann skandaliziralo je novinarske organizacije, a među njima i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koje je zatražilo da odmah bude puštena na slobodu.

Hartmann je u knjizi "Mir i kazna", objavljenoj  2006. godine – nakon što je prestala raditi kao glasnogovornica haške tužiteljice Carle Del Ponte – između ostaloga pisala i "o tome kako je Haški tribunal pristao na zahtjev Srbije da se na suđenju Slobodanu Miloševiću cenzuriraju dijelovi iz dokumenata koji pokazuju vezu Miloševićeva režima i srebreničkog masakra", piše HND i upozorava da "one koji razotkrivaju važne činjenice ne bi se smjelo kažnjavati i stoga HND podržava borbu Florence Hartmann protiv cenzure".

Bivša haška tužiteljica Carla Del Ponte osudila je uhićenje kao "neprihvatljivo".

>> F. Hartmann, bivša glasnogovornica Carle del Ponte, bačena u samicu

Komentara 6

DU
Deleted user
13:45 29.03.2016.

gdje ste mediji ?! gdje ste Hrvati ?! predsjednice ?! vlada ??? žena je razotkrila prljavu igru haaškog suda i srbije. to nije "in", jelda ?? sramota ste svi skupa.

UO
Umoran od svega
13:34 29.03.2016.

Tako ni Karađića nisu držali. Sram Vas bilo EU!

Avatar bosanac1951
bosanac1951
13:54 29.03.2016.

Hoće li itko iz vladajuće strukturr u HR stati u njenu obranu ? Čini se da ne.Jadno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije