Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
70-ti put u Francuskoj

Godišnjica Dana D okupila svjetske moćnike. Putin pružio ruku Merkel!

Dan D
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/17
06.06.2014.
u 11:42

Na obilježavanje su stigli američki predsjednik Barack Obama, francuski predsjednik François Hollande, britanski premijer David Cameron, njemačka kancelarka Angela Merkel, ruski predsjednik Vladimir Putin i mnogi drugi...

Svijet danas bilježi godišnjicu najveće invazije u povijesti ratovanja kojom su prije točno 70 godina savezničke snage iskrcavanjem u Normandiji počele bitku koja je dovela do sloma nacističke Njemačke i završetka Drugog svjetskog rata.

Uz 17 svjetskih moćnika, u Francusku je danas pristiglo i oko 1800 ratnih veterana, uglavnom vremešnih 90-godišnjaka, koji će se prisjetiti mnogobrojnih žrtava na plažama Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword, na kojima će danas biti upriličeni i slavljenički vatrometi, javlja BBC.

Uz britansku kraljicu Elizabetu II. i njenog sina princa Charlesa, na obilježavanje su stigli i američki predsjednik Barack Obama, francuski predsjednik François Hollande, britanski premijer David Cameron, njemačka kancelarka Angela Merkel, ali i ruski predsjednik Vladimir Putin. Iako trenutačno u zategnutim odnosima zbog krize u Ukrajini, Merkel i Putin sastali su se uoči odlaska na komemoraciju i srdačno rukovali. Mnogi državnici pohodili su misu zadušnicu koja je održana u katedrali u Bayeuxu.

Središnja od mnogobrojnih svečanosti koje će trajati sve do nedjelje održat će se na najistočnijoj plaži Sword gdje će biti odana počast za 156.000 pripadnika savezničkih snaga i članova francuskog pokreta otpora koji su sudjelovali u operaciji Overlord. Počast civilnim žrtvama, a bilo ih je oko 20.000 tisuća, održana je rano ujutro na nacionalnom memorijalnom službom u Caenu.

Obama i Hollande položit će vijenac na američkom vojnom groblju u seocetu Colleville-sur-Meru, gdje je pokopano 9387 američkih vojnika, dok će se u nazočnosti kancelarke Angele Merkel i njemačkih ratnih veterana odati počast za 23.000 poginulih Nijemaca.

Komentara 31

Avatar noemy-no
noemy-no
12:35 06.06.2014.

Danas bi se i kod nas trebala slaviti pobjeda nad nacistickom Njemackom, a Merkelica bi se mogla sjetiti vratiti pare zemljama za ostetu prouzrokovanu nazi bjesnilom 40-ih. Pola su vratili, a pola su potpisali da ce vratiti nakon ujedinjena dviju Njemacki. Embè?! Njemacka se ujedinila, a pare gdje su, Frau Merkel?

Avatar noemy-no
noemy-no
12:16 06.06.2014.

Putin je pokazao sto puta do sada da je veci gospodin od njih. Jucer je reako Obami kad mu je ovaj rekao da treba maknuti vojsku sa Ukrajinski granica, da nije Rusija ta sto ima vojne baze masinerije okolo po citavom svijetu, nego Amerikanci. Dakle da ostavlja gradjanima da zakljuce sami tko je tu agresor.

UN
unbekant
12:07 06.06.2014.

Putin je gospodin,i dosao je na taj skup da bih dao pocast zbog 20 milijona poginulih Rusa,koji su poubijani od strane fasista u drugom svjetsko ratu……..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije