Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavljene snimke

Robot izdržao nekoliko sati u Fukushimi, a onda se pokvario!

snimke robota iz Fukushime
Foto: INTERNATIONAL RESEARCH INSTITUTE FOR NUCLEAR DECOMMISSIONING/Reuters
1/5
14.04.2015.
u 10:40

Tepco je u ponedjeljak odlučio prekinuti vezu s robotom i ostaviti ga unutar kontaminiranog reaktora. Na raspolaganju imaju još jedan tip istog robota koji namjeravaju ponovno poslati u reaktor, no na drugu lokaciju.

Mali robot poslan je u petak u reaktor nuklearnog postrojenja Fukushima Daiichi kako bi snimio stanje četiri godine nakon što je najprije potres, a potom i razorni tsunami prouzročio štetu u Elektrani nakon čega su uslijedile eksplozije. Robot je uspio napraviti nekoliko snimki i potom se – pokvario, piše Reuters.

Direktor rukovoditelja Tokyo Electric Power Company (Tepco) upravljao je malim robotom koji je snimio unutrašnjost reaktora. Uspješno je snimio i poslao fotografije, no nakon podneva više se nije pomicao iako je trebao raditi znatno dulje. Bio je izložen radijaciji od gotovo 10 sieverta po satu. Granična je doza za ljude prema UN-ovoj regulatornoj komisiji 4 do 5 sieverta u kratkom razdoblju.

Tepco je u ponedjeljak odlučio prekinuti vezu s robotom i ostaviti ga unutar kontaminiranog reaktora. Na raspolaganju imaju još jedan tip istog robota koji namjeravaju ponovno poslati u reaktor, no na drugu lokaciju. 

>> Fukushima možda još uvijek ispušta radijaciju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije