Za Afriku

EU za suzbijanje ebole daje 140 milijuna eura, ali i dodatnih 30 milijuna humanitarne pomoći

Jose Manuel barroso
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
27.09.2014.
u 13:21

Važno je da zapadno-afričke zemlje budu sigurne kako EU neće odustati od pomaganja nakon što se problem ebole riješi. Europska unija je dugoročan strateški partner u razvoju i mi ćemo nastaviti pomagati, rekao je Barroso u UN-u

Nakon što je u kolovozu donirala 11.9 milijuna eura humanitarne pomoći, Europska unija objavila da daje dodatnih 140 milijuna eura zapadno-afričkim zemljama za borbu protiv krize koju je uzrokovala ebola te za oporavak država. Iz fonda kojemu daje novac, financirat će se briga o oboljelima, potpora za zdravstvene radnike, praćenje kontakata oboljelih sa stanovništvom kako bi se utvrdilo širenje bolesti, ali i jačanje nacionalnih zdravstvenih sustava. 

Države članice EU također će osigurati bilateralnu pomoć državama koje su pogođene zarazom ebole. Predsjednik Komisije José Manuel Durão Barroso je jučer u Ujedinjenim narodima pojačao odgovor EU najavivši da će unija dati dodatnih 30 milijuna eura humanitarne pomoći stanovništvu. 

"Važno je da zapadno-afričke zemlje budu sigurne kako EU neće odustati od pomaganja nakon što se problem ebole riješi. Europska unija je dugoročan strateški partner u razvoju i mi ćemo nastaviti pomagati. Pozivamo i ostale države da nam se pridruže", rekao je Barroso. Dodao je i da je epidemija ebole pokazala važnost ulaganja u snažno javno zdravstvo uključujući i kvalitetne zdravstvene radnike. Većina ulaganja EU cilja upravo na jačanje sustava zdravstvene zaštite. 

>> Ebola kosi u Liberiji sa 4,2 milijuna ljudi i samo 51 liječnikom!

>> Panika u Liberiji: 'Dvije žrtve ebole ustale iz mrtvih'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije