Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.03.2017. u 08:15

Najubojitije Erdoğanovo oružje su izbjeglice kojih u Turskoj ima 3,5 milijuna

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan itekako je svjestan da njemačku kancelarku Angelu Merkel, čija stranka u predizbornoj godini sve više gubi na popularnosti, zapravo drži u šaci.

Nakon što su u Njemačkoj otkazani predreferendumski skupovi na kojima su trebali govoriti njegovi ministri, Erdoğan je otvoreno i bezobrazno kazao kako je Njemačka utočište terorista, terorističkih skupina i svih protivnika Turske, barem one kakvom je on želi napraviti. Iako su on i njegovi ministri zaigrali na kartu novog buđenja nacizma i fašizma u Njemačkoj, ono što Merkel doista zabrinjava jest tri i pol milijuna izbjeglica i migranata koji se trenutačno nalaze u Turskoj, a koje bi Erdoğan u bilo kojem trenutku koji procijeni najpovoljnijim mogao pustiti iz Turske prema Europi.

Merkel itekako dobro zna da bi takvo što moglo nju osobno stajati pobjede na izborima i kancelarskog mjesta, no svjesna je da bi novi veliki izbjeglički val Europsku uniju mogao dovesti na rub pucanja, političkog i inih drugih vrsta kaosa i nereda.

S druge strane, Erdoğan je pun samopouzdanja i spreman je ići do kraja. On sam najavio je da će se zaputiti u Njemačku i tamo govoriti na jednom skupu. Ministri su bili samo probni balon, no u slučaju da Merkel zabrani skup na kojem bi on trebao govoriti ili, ne daj Bože, i sam njegov dolazak u Njemačku, Erdoğan će okrenuti ploču i učiniti sve da destabilizira i Merkel, i Njemačku i cijeli EU.

Možda je upravo to razlog zbog kojeg se i Njemačka i cijeli EU nimalo ne angažiraju oko stravičnih kršenja ljudskih prava i medijskih sloboda u Turskoj. Merkeličina reakcija na uhićenje dopisnika Die Welta iz Turske Deniza Yucela bila je mlaka i sasvim formalna, a cijeli EU već mjesecima na čini ništa da pruži smislenu pomoć turskim novinarima (ima ih 150) koje je Erdoğan dao uhititi i drži ih po zatvorima bez suđenja i bez dokaza da su išta učinili.

Kombinacija europske mlakosti i plašljivosti te Erdoğanove lukavosti i bezobrazne odlučnosti mogla bi sve nas skupo stajati.

>>Tenzije između Njemačke i Turske sve veće, Erdogan ih usporedio s nacistima: 'Vaša praksa nije ništa drukčija'

>>Sve više Turaka ne žele sultana Erdoğana

Komentara 75

LO
lojtra1
08:30 06.03.2017.

Kratkoročno to i izgleda kako je opisano. No dugoročno to Tursku vodi k tome da napokon postane samo "azijska" zemlja što ona u svojoj biti i jest.

LI
lipa75
08:38 06.03.2017.

Prefini su ovi europski političari skupa s Merkelicom u odnosu na ove veprove s istoka: Putina, Erdogana, Lavrova.... Ali zato Europa s njima ne treba ulaziti u pregovore, nego jednostavno štititi svoje granice i ne dozvoliti šetanje preko njih. Zato granice i služe.

SO
srecko.orsulic123
08:37 06.03.2017.

Hrvatska mora dignut zid na granicama prema Srbiji , Bosni i Hercegovini kao i Crnoj Gori. I Turska nista nemoze ! Njemacka mora pomoc da se to sagradi jer je to u interesu svih EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije