Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SVIJET ĆE GLEDATI'

Obama upozorio Ruse, poručio da će neumorno goniti Islamsku državu

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
26.02.2016.
u 07:52

"Dani koji dolaze bit će ključni, svijet će gledati"

Američki predsjednik Barack Obama naglasio je jučer da su dani koji dolaze ključni kada se radi o Siriji, upozorivši režim Bašara al Asada i njegovog ruskog saveznika da će svijet pozorno pratiti njihovo provođenje primirja.  

"Dani koji dolaze bit će ključni, svijet će gledati", rekao je Obama nakon sastanka svojeg Vijeća za nacionalnu sigurnost u Washingtonu, inzistirajući na odgovornosti Damaska i Moskve u prvoj etapi primirja kojim se želi okončati kaos u Siriji.  

"Zaustavljanje neprijateljstava koje treba stupiti na snagu (u petak u ponoć) je moguća etapa u zaustavljanju kaosa", rekao je Obama. "Svi znaju što se treba dogoditi: sve strane moraju zaustaviti napade, uključivo i zračne napade, i humanitarna pomoć mora biti upućena u zone u okruženju".  

"Sve to ovisit će uvelike o poštivanju angažmana sirijskog režima, Rusije i njezinih saveznika".  

Obama je izrazio uvjerenost da će Sjedinjene Države odnijeti pobjedu protiv Islamske države. "Neće biti primirja kada se radi o IS-u, nastavit ćemo ih neumorno goniti", rekao je.  

Režim Bašara al Asada i oporba kao i kurdske snage najavili su da će poštivati prekid vatre dogovoren između Rusije i SAD-a koji bi trebao stupiti na snagu u petak u 23 sata po srednjoeuropskom vremenu. Obama je rekao da će SAD učiniti sve kako bi primirje uspjelo.

"Nitko od nas nema iluzija. Svi smo svjesni mnogih potencijalnih zamki i mnogi su razlozi za skepsu ali povijest će nam strogo suditi ako ne učinimo ono što možemo barem pokušavajući okončati ovaj užasni sukob diplomatskim putevima".

>> Sirijska vojska preuzela od IS-a strateški lokalitet blizu Alepa

>> Nakon poraza ISIL-a nastat će tri nove države

Komentara 15

BO
Borivoje
09:46 26.02.2016.

bojim se rata sa rusijom, a jos vise se bojim biti protiv Nato trupa, onaj sizofreni putin je zlocinac koji nadmasuje Hitlera i slobodana milosevica zajedno

BO
Borivoje
10:01 26.02.2016.

jos nam samo putin treba , pa da iselimo svi srbi sa balkana, prvo smo iz Hrvatske i slovenije, pa sa kosova ,izgleda da nam vodje i ljubimci spremaj jos jdno ali zadnje isljavanje ako zarat protiv Nato, a gdede cemo onda gde cemo ? rusiju !? pa tamo ce rat

MX
Mister X
11:36 26.02.2016.

Sjetimo se Amerika je poslije 11 Septembra imala na listi smo 35 traženih terorista / Niti jedan iz Sirije ili Iraka da podsjetim samo /.. Ratovala i efikasno ubijala sve od reda i preko a danas ima koliko cijele države terorista protivnika "Neće biti primirja kada se radi o IS-u, nastavit ćemo ih neumorno goniti", rekao je. I to jače nego što su Njemci progonili židove ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije