Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat u siriji

Assad: Sveti 
Oče, spreman 
sam pregovarati

papa franjo
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
29.12.2013.
u 19:45

Assad traži prekid slanja pomoći pobunjeničkim snagama u Siriji.

”Sirijska vlada spremna je braniti sve građane, bez obzira na religiju, protiv zločina ekstremističkih bandi koje napadaju domove i mjesta molitve”, stoji u pismu koje je sirijski predsjednik Bashar al-Assad poslao papi Franji.

Pismo je dostavljeno za vrijeme posjeta sirijske delegacije Vatikanu, gdje su se sastali s vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom i vatikanskim dužnosnikom za vanjske poslove Dominiqueom Mambertijem. Među ostalim, sirijski predsjednik Bashar Al-Assad ističe kako je Damask odlučan u obrani Sirijaca svih religija od ekstremističkih skupina koje operiraju unutar Sirije. Također je istaknuo kako se aktualna kriza u Siriji može riješiti “samo nacionalnim dijalogom između Sirijaca, bez upletanja stranih sila, jer sirijski narod je jedini gospodar svoje sudbine”.

Zahvalio Svetom Ocu

U pismu je Assad poručio kako je “spreman sudjelovati u mirovnim pregovorima idući mjesec, ali pod uvjetom da se prestane slati vojna, logistička i materijalna pomoć teroristima”.

Vatikan je potvrdio kako je sirijska delegacija predvođena državnim tajnikom Josephom Sweidom “donijela pismo predsjednika Assada Svetom Ocu u kojoj je objašnjen stav sirijske vlade”.

Podsjetimo, u poruci Urbi et Orbi na Božić, papa Franjo je posebno istaknuo nužnost zaustavljanja sukoba u Siriji.

Predsjednik Assad u pismu mu je zahvalio na tome. Isto je tako zahvalio Papi jer se suprotstavio stranoj vojnoj intervenciji u Siriji, do koje u konačnici nije došlo ponajviše zbog otpora Rusije, ali i stav Vatikana svakako je bio važan. Papa je tada pozvao na globalnu molitvu protiv rata, a pisao je i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, za vrijeme trajanja G20 summita, poručujući svim svjetskim liderima kako vojna intervencija nije rješenje.

Prekinuti krvoproliće

Vatikanski državni tajnik Pietr Parolin prenio je svom kolegi Josephu Sweidu poruku koju je Papa Franjo poslao predsjedniku Assadu šaljući mu mnogo pozdrava i poštovanja tražeći od njega da učini sve što je u njegovoj moći da zaustavi krvoproliće u Siriji, istaknuvši da će i dalje svaki dan moliti za sve građane Sirije. Otac Elias Zahlawi, pastir crkve Gospa od Damaska, kazao je za Večernji list da je predsjednik Assad, kao i svi u Siriji, bio dirnut božićnom molitvom koju je predvodio Papa Franjo za Siriju.

– Mi Sirijci, a posebice kršćani, znamo da je Papa Franjo jedina iskrena osoba na svijetu koja želi zaustavljanje krvoprolića u Siriji.

Nadamo se da će Bog jednog dana uslišiti njegovu i našu molitvu i spasiti sirijski narod, istaknuo je otac Zahlawi.

Komentara 4

TU
turko
20:43 30.12.2013.

kad je potreban ,ogračaju mu se,a kad ne zabranjuju vjeru i progona sve nemuslimane ,

IR
irani.
08:04 31.12.2013.

Pise krvolok papo: "Pomagaj gazdo, drugima vise nemogu prodavati maglu."

LD
lopov drpiga
11:47 30.12.2013.

@zdf ... KC time je dala neizbrisiv pecat „Europskome kulturnom identitetu“ __________________________________________ imaš i alternativu pečat koji je ostavila nacistička njemačka u vidu viskih peći i komora, ili komunistička rusija u vidu sibirskih bijelih noći i gladomora. interesantno mi jei je kada netko spominjući križarske ratove zanemaruje da u tim pretežito kršćanskim krajevima kršćana gotovo da više i nema. gdje su nestali ti milijoni....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije