Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Amnesty International

Žene izbjeglice su mete napada, izrabljivanja i seksualnog uznemiravanja

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
18.01.2016.
u 23:22

"Sve su odgovorile da su se za vrijeme putovanja osjećale ugroženo i da im se činilo da su u opasnosti"

Žene izbjeglice su "u opasnosti od napada, izrabljivanja i seksualnog uznemiravanja tijekom svih faza njihova putovanja prema europskim zemljama, čak i nakon dolaska na europski teritorij", izvješćuje danas Amnesty International.

Predstavnici te organizacije su u Njemačkoj i Norveškoj razgovarali s četrdesetak žena izbjeglica koje su preko Turske i Grčke stigle u te europske zemlje te su iz njihovih priča zaključili da su bile izložene "fizičkim napadima, financijskom izrabljivanju ili seksualnom uznemiravanju krijumčara, osoba koje su se brinule za njihovu sigurnost ili drugih izbjeglica".

"Sve su odgovorile da su se za vrijeme putovanja osjećale ugroženo i da im se činilo da su u opasnosti", stoji u priopćenju nevladine organizacije.

Tirana Hasan, dužnosnica za krizne situacije u Amnesty Internationalu rekla je da su "te žene riskirale sve kako bi našle sigurnost za sebe i svoju djecu", a prije toga su "prošle kroz užase rata u Siriji i u Iraku". 

Neke su priznale da su se osjećale osobito ugroženo u tranzitnim logorima u Mađarskoj, Grčkoj i u Hrvatskoj, a druge su kazale kako su bile prisiljene koristiti sanitarne čvorove s muškarcima. 

"Treba učiniti više da bi se zaštitila temeljna prava žena izbjeglica i da bi im se pružila sigurnost", kazala je Hasan, ocijenivši sramotnom činjenicu da se one ne osjećaju sigurnima ni na europskom tlu.

>> Taharrush – arapski 'način silovanja' došao je i u Europu

>> Napadi na žene postaju opasniji od žilet-žice

Komentara 7

ST
stojance
23:33 18.01.2016.

pa nisu svi sirijci, a pogotovu muslimani sa izbjeglicama, prica se da su tu umjesani i romi rumunije i bugarske,pa afrikanci, te egipatski kopti koji se predstavljaju kao krscani koji bjeze a oni mogu biti tu silovatelji

DU
Deleted user
23:50 18.01.2016.

Tisucu puta vec napisano od strane raznih komentatora: zasto uopce pustate radno/ratno sposobne muskarce?? A tko bi se umjesto njih trebao boriti za njihovu domovinu? Prvo su pobjegli muskarci da rade probleme po EU, a onda neka dodu zene. Ako ne dodu njihove, mogu posluziti i domace. I nakon svega Frau Merkel ne odustaje od svojih suludih ideja, kao da je EU njena privatna prcija. Sad vise nije kriva samo ona, vec i Njemci - sto ju ne smijene!?

JE
jezuš
09:04 19.01.2016.

No i sve se svodi na isto....primati samo žene i djecu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije