Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.01.2016. u 23:50

Proći će, vjerojatno, još mnogo godina prije nego što prestanemo na televizijskim ekranima uz vijest o silovanju puštati slike djevojaka u minicama.

Strahote silvestarske noći u Kölnu, ali i u drugim gradovima, ne samo njemačkim, bit će možda veća granica od bodljikavih žica podizanih protiv nasrtaja izbjeglica. Nasrtaj na žene viđene samo kao predmet zadovoljavanja seksualnih strasti muškaraca otvaraju staru raspru o odnosu između spolova.

Skupine izbjeglica pipkale su pa i pokušale silovati žene u Kölnu, Hamburgu, Dresdenu, Zürichu, Helsinkiju...

Jesu li na žene nasrtali samo izbjeglice koji su pristigli u Europu posljednjih mjeseci ili je među silovateljima (jer sve je silovanje, pa i najobičnije doticanje tijela žene bez njezine dozvole) bilo izbjegličkih starosjedilaca ili nekih drugih osoba nije bitno ne samo za silovane žene nego ni za analize koje vjerske ili etničke skupine nasrću na ljepši spol.

Jer, nema iznimaka među vjerskim i etničkim skupinama koje više ili manje svoje strasti ne iskazuju na (budimo blagi) grubi način prema ženama. Mnoge turistice u Rimu žalile su se ovih dana da su im policajci i vojnici, kojih je na ulicama mnogo više nego prije terorističkih prijetnji, dobacivali ne baš ljubazne riječi. Do prije nekoliko godina gotovo je bilo normalno da mladići dobace nešto ili zvižde za lijepom djevojkom, ali sada više nije tako. Ipak, kada se na televiziji čita vijest o silovanju, riječi novinara uglavnom su praćene snimkama djevojaka u minisuknjama. Kao da se želi poručiti da su same tražile to što su doživjele.

To je, po mojem mišljenju, također silovanje, jer se daje kriva slika o ženi, da je ona samo predmet. Žene u muslimanskim obiteljima ne nose maramu samo zbog vjere, već su pokrivene kako bi bile zaštićene od pogleda drugih muškaraca i bile "nevine", samo za svoga muža. Ti "muževi" koji svojim ženama diktiraju modu ne samo što na njih gledaju kao na "vlastiti" predmet, već i druge žene, drukčijih modnih navika doživljavaju kao sredstvo za zadovoljavanje najgnusnijih strasti.

Proći će, vjerojatno, još mnogo godina prije nego što prestanemo na televizijskim ekranima uz vijest o silovanju puštati slike djevojaka u minicama.

>> Merkel razmišlja o uvođenju deportacije stranaca osuđenih za kaznena djela 

>> Masovni seksualni napadi na žene nisu slučajnost, tvrdi ministar pravosuđa

Komentara 1

AZ
antonio_zg
08:46 11.01.2016.

Napada na zene bilo je i prije izbjeglica, nisu ga donijele izbjeglice, mislim da je to svima jasno. Ali ono sto nije jasno je zasto, cak i u situaciji kad se dosta toga zna ( da su gotovo svi uhiceni arapi, da vecina njih trazi azil u Europi, da su mahom 'nove' izbjeglice i sl) uporno pokusava izbjeci osuda takvog ponasanja? Dakle,probleme za novu godinu u austriji, njemackoj, svicarskoj i finskoj stvarali su arapi. Kraj price... Arapi nisu krivi za sve lose u ovim zemljama, nisu krivi za sva silovanja, nisu krivi za sve kradje, ali za ovaj konkretni dogadjaj jesu. I ruzno je onda takav događaj poput silovanja,ili pipkanja ili bilo kakvih fizičkih ugroza zene stavljati u isti kos s talijanskim dobacivanjem ili zvizdukanjem na cesti.... Koliko god Silviije pokusao relativizirati, mislim da nije ista stvar kad ti netko stavi ruku u gacice mimo tvoje volje i kad ti zvizduka na cesti.... A svakako je ruzno kad jedan konkretan problem kao sto je ovaj pokusavas relativizirati stavljajuci ga u jedno veliko pitanje ravnopravnosti spolova ili polozaja zena u europskom drustvu.. Prakticno ce ispasti da su Arapi samo vidjeli da su zene u Europi građani drugog reda, da su vidili da ih se i tu stigmatizira zasto sto nose minice, pa eto, i oni prihvatili europske obicaje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije