Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.03.2011. u 12:00

Vijećnik je bio na grobu negativca Pavelića, a koliko je njegovih kolega bilo u “kući cvijeća”

Ivica je brži od cijelog svijeta, ali ne i od svojih Hrvata koji ga kao od šale pobjeđuju u spustu u zaborav. Pamćenje još nekako seže u “proteklih dvadeset godina”, a što je bilo prije, to se zaboravlja tako brzo da će se uskoro po informacije o “našoj nedavnoj prošlosti” morati putovati u Beč, Budimpeštu ili Beograd. Jugoslavenska stvarnost? Titova diktatura? Već sutra će to biti pitanja kakva će se moći postavljati samo najambicioznijim studentima hrvatske povijesti, ako tako nedokučivog kolegija uopće i bude.

Jer, da nismo šampioni u zaboravu vlastite prošlosti, nikako bez javne sablazni ne bi mogla proći dva naoko sitna, a zapravo krupna ispada zagrebačkog sveučilišnog profesora hrvatske povijesti, dr. Ive Goldsteina. Taj je naš dični katedratik nedavno zatražio zabranu emitiranja HTV-ove dokumentarne serije o bombardiranju hrvatskih gradova za II. svjet. rata, a nedugo zatim, na konstituirajućoj sjednici HRT-ova Programskog vijeća, obrušio se na kolegu vijećnika, uglednog zagrebačkog liječnika, zbog toga jer se ovaj usudio prošetati madridskim grobljem i posjetiti Pavelićev grob.

Naravno da profesor ima pravo ocjenjivati što ga je i kako ga je volja. Dapače, od njega se kao intelektualca u javnoj službi i očekuje kritička riječ, poglavito kad je riječ o području kojim se bavi. On je i te kako pozvan da kaže što misli o obradi povijesnih tema u dokumentarnom programu javne (i bilo koje) televizije. To mu je posao i to se od njega traži. Ali se od njega ne traži, niti očekuje, niti što takvo dolikuje njegovu zvanju i položaju, da zahtijeva zabranu tuđega djela samo zato što se s njim ne slaže. I da, kao kakav balkanski špijun iz doba Aleksandra Rankovića, Steve Krajačića i Svetislava Stefanovića Ćeće nadzire kretanje svojih sugrađana i prijavljuje ih službi bezbednosti.

Da nismo zaboravili gdje smo bili, ishodište profesorovih ispada odmah bi bilo precizno detektirano. A ishodište im je u titovskim vremenima kad su oko crkava dežurali špicli i gledali tko dolazi na misu ili na vjenčanje, tko posjećuje grob kardinala Stepinca ili tko se usuđuje zapaliti svijeću na grobu Pere Pirkera, tko kiti bor i farba jaja, tko ima strica u emigraciji, tko je u svatovima pjevao nacionalističke pjesme “Ustani, bane” i “Vila Velebita”, tko čita zabranjene knjige, a na službenom putu u inozemstvu emigrantsku štampu.

Da se vremena sumnjičenja, progona, ponižavanja i totalnog prezira prema ljudskim pravima olako ne zaboravljaju, profesorova bi grobljanska špijunaža istog časa bila nazvana pravim imenom, a to je: tragikomični gubitak profesionalnog, političkog i građanskog kompasa!

Televizijski je vijećnik bio na grobu negativca Pavelića, a koliko je njegovih kolega bilo u “kući cvijeća” negativca Broza?

Sâm sam, recimo, bio (nakon izlaska iz Lenjinova mauzoleja) na grobu Josifa Visarionoviča Staljina na Crvenom trgu u Moskvi, a rado bih, da mogu, pohodio i grobove velikih revolucionaraca i još većih grobara Mao Ce-tunga ili Pol Pota. Profesore, kakva mi kazna slijedi?

Ključne riječi

Komentara 200

OB
-obrisani-
14:14 25.03.2011.

. ..kad vrijedjate najveceg Hrvata, TITA.kojim smo zahvalni, da imamo Hrvatsku drzavu... . ..dozvolite, da i ja nesto o izdajniku , kolaborateru i komunjari nesto napisem...!! . ..1. Tudjman ? Sto je bio i sto je radio 1945 godine . . 2. Zasto je Tudjman 1992 godine izvrsio puc nad Hrvatima BiH ? Na osnovu cega? . 3. Zasto je Tudjman ubio Blaza Kraljevica i 20 kljucnih Hrvata u BiH i tim skrsio otpor BiH Hrvata, protiv Velikosrpskog fasizma . 4. Zasto je Tudjman pustio Mudjahedine u BiH ? Da istjeraju Hrvate! . 5. Zasto je tudjman PISMENO pozivao na iseljavanje Hrvata iz BiH u Istru i na otoke. Ko mu je dao to pravo. . 6.Zasto je Tudjman potpisao Dejton, sto je promocija Velike Srbije na 60 kilometara od Zagreba# . Odgovorite mi direktno na ova pitanja,... . .. mislim da je ovo napokon dovoljan razlog da se prekine sa velicanjem lika i djela . ...FRANCA...najveceg diktatora u povjesti.. ....SRAMOTA ONOME ..... . .- onome koji je bio naj mladji Titov general . - onome predsjedniku FC Partizan . - onome koji je žrtvova Vukovar i tisuce civila . - onome koji je stavija na mucenje Hrvatskog heroja Milu Dedakovica Jastreba . - onome koji je generala Blaškica potjerao u Hag kao žrtveno janje . - onome koji je svu bandu vratija iz emigracije da uništi ovu državu . - onome koji se okružija naj vecin kriminalcima Šuškom, Bobanom i njima slicnim - onome koji je dilija Bosnu i tajno pregovara s miloševicem . - onome koji je zacetnik pljackaške pretvorbe i privatizacije . - onome koji je \"poduzetnom\" unuku od 22 god. darovao Gluminu banku . - onome cija je cer bila u autu kada je poginija Tomislav Ivcic . - onome koji je tvorac centralizacije Hrvatske . - onome koji je Dalmaciju nazivao Južna Hrvatska . - onome koji je proizvea raznorazne Kutle, Pašalice.... . - onome za cijeg su mandata pocela rasprodaja, raspadanja i uništavanja Hrvatskih tvornica . - onome koji je uništija Hrvatski pošteni srednji sloj . - onome cijoj je ženi cili stadion skandirao \"vrati pare Ankice, za djecu Hrvatske\" . - onome kojemu niti jedan strani državnik nije bia na sprovodu... .

OB
-obrisani-
08:25 23.03.2011.

doktorica Paradoks socijalizma je da je to jedino razdoblje povijesti kad je crkva bila uz narod. Sva ostala razdoblja je crkva bila uz vlastodršce.

DU
Deleted user
13:31 22.03.2011.

neslavnu propast i nestanak sa istorijske scene.... /* */ Ka na primjer Srbi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?