Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRT ZEMALJSKI

Suvenirnica

14.09.2005.
u 13:44

Sve što bi od malih proizvoda moglo imati iole hrvatski štih, u nas je uobičajeno zvati suvenirom. Umijemo li mi proizvesti išta drugo do  suvenira? Hrvatska je po tome postala jedna velika suvenirnica:  sve suvenir do suvenira.

Čipka i šlinga sa stoljetnim predloškom i neki pačvork po žurnalskoj mustri. Keramika lončarska konfekcijska, ali izvorna i umjetnička, ali i originalna,"handmade".  Svega i svačega, ali se barem može nositi preko granica, za razliku od jestvina što ih nudimo kao suvenire. Uglavnom mile, ali ipak na crno i sivo. Liker lokalni, pa još lokalniji,  sličan nekakvom prekojadranskom.

Kolačići običajni s voćem i maslinovim uljem. Često vrhunske prijevare, sve po sitno, jer nema u nas bez uvoznoga ni izdaleka ni toliko maslinova ulja, a kamoli extra vergine ili djevičanskoga. Država je poticala sadnju maslina, ali bez osmišljene prerade, strategije na dugi rok, nastupa ni sajmovima i proštenjima nego na svjetskome tržištu.

Zbijamo šale kako njih osmorica  bit će pod maslinom   ispod glasa pjevaju kako je maslina neobrana  em pjevaju, em osmorica u klapi, a maslina i dalje neobrana  a o južnome nam se voću ne isplati čak ni pjevati. Rogaču, koji raste uokolo, otkupna je cijena, tvrde, toliko mala da se nitko neće verati za njegovim mahunama.

Ne isplati se nama ni nar, ni limun, ni ovo ni ono. Ako netko nasadi kakvu stranjsku modu, trend, pa nam neka kultura udari u glavu da kratko pomahnitamo za njom sve dok nas ponovno po glavi ne udari hiperprodukcija i besmisao neosmišljenoga, možda se sjetimo da bismo mogli proizvesti nešto jednostavno i za vlastitu potrošnju. Dobro a jeftino. Dostupno. Pouzdano i količinom i kvalitetom.

Rado bih kušala nešto što bez pretenzije strance i nas ne uvjerava u svjetski primat, u to da taj suvenir moramo kupiti za doma a da ga doma možemo i ponijeti te uživati u njemu. Dosadilo mi to prehrvatsko i prezdravo što obično ne dotraje putem do doma.

Možda mu autocesta skrativši put produlji trajnost. Sentimentalno, istina, ima nemjerljivu vrijednost, pa ga baš zato i ne valja tržiti u ovakvo bescjenje. U suvenir ničega, ni nalik čak ni limenci  čistoga hrvatskoga zraka.

Želite prijaviti greške?