Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.01.2010. u 19:00

Ateisti su jedina vrsta koja istinski priznaje da Bog postoji. Protiv čega bi se, inače, borili?

Treba reagirati dok je još vrijeme i dok nije kasno. A kasno može biti vrlo brzo, što se dosad stotinama puta pokazalo. Dok je još vruće, naime, treba definirati poziciju agnostika i ateista u hrvatskom društvu, jer čim prođe predsjednička prisega, prijeti opasnost da se ta tema devastira, tj. da se devastiraju ti pojmovi i na tipičan hrvatski način dogodi munjevita pretvorba ateista u agnostike, pa bi u Hrvatskoj ateist mogao biti endemska vrsta jer bi svi oni postali agnosticima, što, otkako je Ive Josipovića na čelu kolone, očito postaje jako trendi.

Da ne bi bilo zabune, isticanjem svoga neodređenog vjerskog (ne)uvjerenja u samoj predizbornoj kampanji Ivo Josipović napravio je velik iskorak u demokratizaciji hrvatske javne scene. Na osobnoj razini, pojedinca je centrirao kao slobodnomisleću i punopravnu figuru koja u društvu može birati što će biti, a na općoj razini razbio je licemjerni privid da se mora biti onim što nisi i što u dubini duše ne osjećaš. Jednostavno, ne moraš biti Hrvat katolik da bi bio lojalan član ovoga društva i postao njegov prvi čovjek kao predsjednik države. Josipović je rekao da je agnostik i može mu se vjerovati. Agnostik je mirno i ljubopitljivo čeljade, nesklono kavgama i prolijevanju krvi, ne napada prvi, ne grize, a gotovo da ni ne laje. Za razliku od agnostika, ateist je krvoločan i vazda iskeženih zubiju, spreman na skok, napad i rat. Agnostik i vjeruje i ne vjeruje, a ateist je apsolutno protiv.

Agnostik je čak i svojevrstan eufemizam za onu vrstu ateista koji nisu ratoborni, violentni i zagriženi prema svemu što dolazi iz religijskoga kutka. I samoj Crkvi, vjerskoj i religijskoj zajednici, agnostik je bliži i draži od ateista, premda je okršaj s ateistom slađi, a život u ateističkom okruženju čak i bolji za duhovno zdravlje i budnost jer nema mjesta za drijemež i opuštanje. Međutim, bilo bi sasvim krivo kada bi se u ovome trenutku velike Josipovićeve pobjede iskrenošću kad je riječ o duhovnom svjetonazoru hrvatski ateisti listom počeli izjašnjavati kao agnostici. Bila bi to katastrofalna duhovna pretvorba na hrvatski način, baš kao što rezultate one prijeporne duhovne pretvorbe mnogih pojedinaca iz komunista u katolike i danas trpimo. Jer niti su mnogi postali katolici, niti su ostali komunisti.

Naravno, ostali su ono što jesu, tj. ateisti. No, sada bi ih valjalo upozoriti da ni slučajno ne požele postati agnostici jer će pokvariti sve ono što je prezentacijom svoga agnosticizma na javnoj sceni ubaštinio Ivo Josipović. A to je nesumnjivo ključna doza građanske iskrenosti i poštenja da se javno prizna ono što se živi i obratno. Štoviše, same vjerske zajednice trebale bi se zauzeti za prava ateista jer su oni jedina autohtona vrsta u današnjem društvu koja istinski i zdušno priznaje da Bog postoji i da vlada svijetom i svemirom. Jer, da je drukčije, protiv čega bi se borili. Maskiraju li se, slučajno, u trendi-agnostike, neće to biti samo njihovo osobno skliznuće, nego i krupan socijalni promašaj. Kao kod mnogih koji su se zanijeli da su katolici, a njihovi doma i te kako su znali da katolici takvi jednostavno ne mogu biti.

Ključne riječi

Komentara 40

ST
stojadinovicp
10:51 23.08.2010.

Vidim da, kao i obično, niko nema pojma šta je ateista a šta je agnostik... Ateista je osoba koja odbija neosnovanu tvrdnju da nekakav bog postoji. Ništa više od toga. Ateista može, ALI NE MORA, da veruje da bog ne postoji, to je nebitno. Bitno je da ne poseduje verovanje u boga. Sa druge strane, i potpuno nezavisno, agnostik se bazira na znanju i on ne zna da li bog postoji. Zbog toga agnostik može biti teista ili ateista, pa je agnostik teista osoba koja VERUJE ali NE ZNA da li bog postoji dok agnostik ateista NE VERUJE i NE ZNA da li bog postoji. Sasvim treće smo mi anti-teisti koji se aktivno borimo protiv RELIGIJE (znači opet ne protiv boga) jer shvatamo da je religija najveće zlo i direktan uzrok svih zla u istoriji čovečanstva... Prestanite da izjednačavate magično izmišljeno biće boga sa religijom. Čovek koji se bori protiv religije kao najvećeg zla se ne bori protiv boga. To je glupo i svako ko to pokušava da izjednači je ili veoma neinteligentan i neobrazovan ili namerno pokušava da obmani druge!

TE
Televizor
10:07 21.01.2010.

svojevremeno je bešker napisao članak u kojem tvrdi da su prava prijetnja Crkvi upravo agnostici a ne ateisti. jer ateist u nešto ipak vjeruje dok se agnostiku živo fućka!

NE
neos
12:20 21.01.2010.

Agnostik !? Oh kako to zvući \"nevino\". Neodređeno !? Pa neka onda isto tako neodređeno naš novoizabranik jedan od svojih stanova da na primjer meni. Ili neka neodređeno svoju plaću da nekome potrebitome. Još bolje, neka neodređeno ključeve svoga automobilaa da slučajnom prolazniku. Dragi moji zavedeni, stvari su UVIJEK vrlo određene. SOTONA IMA TISUĆU LICA, BOG SAMO JEDNO ! Sada se i Vi odredite prema ovoj Istini !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?