Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA Mnoštvo otkaza i rezanje plaća osjeća se na prihodima mirovinaca

Stižu sve manje uplate doprinosa u 2. i 3. stup

30.03.2009.
u 18:18

U veljači je u drugi stup uplaćeno 365 milijuna kuna doprinosa, otprilike 6 milijuna kuna manje nego u siječnju 2009. ili studenom 2008., te 75 milijuna kuna manje nego u prosincu 2008. Obvezni mirovinski fondovi preživjeli su rebalans proračuna bez otvaranja drugog stupa i osipanja članova i imovine, no brojni otkazi i smanjenje plaća osjetit će se i u njihovim redovitim prihodima.

U veljači -1,74%
Hanfa navodi da su u veljači 2009. godine uplate doprinosa pale 1,74 posto u odnosu na siječanj, ali na godišnjoj razini mirovinci su još uvijek u plusu od 4 posto. Dobrovoljni mirovinski fondovi imaju nešto lošiju mjesečnu bilancu, u veljači je na njihov račune proslijeđeno 17 milijuna kuna, 74 posto manje nego u siječnju.

Dobrovoljni fondovi odgovaraju da nije riječ o dramatičnom gubljenju članstva, već o činjenici da su državna poticajna sredstva za 2007. godinu knjižena u siječnju 2009., pa je taj mjesec bio natprosječno “bogat”.

Obično su se takve transakcije provodile u prosincu. Kod dobrovoljnih fondova prosinac je i inače najjači mjesec u godini jer članovi uplaćuju dodatne iznose kako bi ostvarili pravo na maksimalne državne poticaje ili porezne olakšice. Fondovi iz drugog stupa također kažu da prosinac nije usporediv s ostalim mjesecima zbog božićnica i ostalih izvanrednih uplata kojima se podebljavaju primanja njihovih članova.

Manje radnika
– S druge strane, čak i kad bi doprinosi bili manji, mi ne možemo znati je li se to dogodilo zbog otkaza ili kašnjenja, tj. neisplata plaća – navode u AZ obveznom mirovinskom fondu. U PBZ-CO mirovinskom fondu navode da će se tek potkraj ožujka moći reći je li lagani pad prosječne mjesečne uplate po članu, uočen od studenoga 2008., slučajan ili je riječ o trendu. Inače, prosječna mjesečna uplata po članu u veljači bila je od 212 do 265 kuna i potvrđuje lagani pad.

Službena statistika navodi da je u tvrtkama i državnim institucijama u veljači radilo 0,6 posto manje osoba nego u siječnju, a zaposlenost je u padu i na godišnjoj razini 0,5 posto. Sindikati pak upozoravaju da se povećava broj tvrtki koje kasne u isplatama plaća i svoje obveze prenose na drugi mjesec.

Zakašnjenja su takva da su čak i državni socijalni fondovi, mirovinski i zdravstveni, ovaj mjesec rastegnuli isplate dječjih doplataka, rodiljskih naknada i drugih naknada iz zdravstvenog sustava. Od početka 2009. godine prinosi mirovinskih fondova kreću se od minus 2,40 do plus 2,20. Padovi su umjereniji u usporedbi s onima u 2008., što upućuje na to da fondovi opreznije ulažu sredstva svojih članova.

Želite prijaviti greške?