Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVJET ĆE OVAJ iNAROD

Steve Jobs: Bolestan sam, ali nije ozbiljno

05.01.2009.
u 17:01

Kad je Apple objavio da na ovogodišnjoj konferenciji Macworld u San Franciscu (koju održava druga tvrtka, IDG Technology Media Group, a Apple ove godine sudjeluje posljednji put) svoj uobičajeni govor neće održati Steve Jobs, već će ga zamijeniti Phil Schilel iz Appleova marketinškog odjela, počele su kružiti glasine o lošem zdravlju osnivača Applea.

No, Jobs se javio i javnosti priopćio da ga po tko zna koji put prerano pokapaju; istina je da ne stoji baš najbolje sa zdravljem, ali je u pitanju samo prolazna tegoba i nema ni govora o tome da siđe s čela tvrtke koju je osnovao i vodio do 1985., da bi Apple otkupio njegovu novu tvrtku i vratio ga u staro jato 1997., nakon čega je pod njegovim vodstvom nastala renesansa iMaca, iPoda i iPhonea. Premda je prebolio rak gušterače (ali blaži, nesmrtonosni oblik, a ne adenokarcinom) usput je uspio razviti posao i s animacijskom tvrtkom koju je kupio od Georgea Lucasa i preimenovao u Pixar, koja se spojila s Disneyjem pa je Jobs danas i najveći pojedinačni dioničar Disneyja. No, primijećeno je da je Jobs sve mršaviji i otkazivanje nastupa na Macworldu nije upućivalo na dobro.

(Zlobnici su na vijest o slabom Jobsovu zdravlju čak zamislili kao bi u Appleovoj paleti proizvoda izgledao iLijes:

a tekst u oblačiću glasi: "Ovaj, dečki, ovo nije smiješno... sad me možete pustiti van!")

Jobs je javno priznao od čega boluje: u pitanju je hormonalna neravnoteža zbog koje ima problema s apsorpcijom proteina, čija je posljedica vrlo uočljiva mršavost. Pretrage krvi potvrdile su dijagnozu i liječenje je u tijeku.

Lijek za taj nutricionistički problem relativno je jednostavan i jasan, i već sam počeo s tretmanom – izjavio je Jobs.
- Ali, kao što nisam tjelesnu težinu izgubio odjednom, ni za tjedan dana, ni za mjesec dana, već postupno, tako ću je postupno i vraćati te liječnici ne očekuju da ću se vratiti na staro do kraja proljeća.

Appleov upravni odbor izjavio je da Jobs ima njihovu "potpunu i bezerezervnu podršku", a na objavljenu vijest i stanju Jobsova zdravlja Appleova dionica na burzi skočila je za 3,42 dolara (3,8 posto) i u ponedjeljak ujutro vrijedila je 94,17 dolara.

A na to koliko je Steve Jobs bitan za računala i razvoj potrošačkih elektroničkih uređaja neka vas podsjeti i ovaj duhoviti reklamni spot o borbi između Maca i PC-ja:

Želite prijaviti greške?