Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Petrinja

Izložba vrhunskih djela povijesnih ličnosti naive

petrinja izložba naive
Foto: Antun Petračić
1/3
12.09.2014.
u 09:41

U Galeriji Krsto Hegedušić sinoć je otvorena izložba hrvatske naive čije su temeljne karakteristike izvornost i autentičnost, ljepota i poezija“ kazao je voditelj gradskog izložbenog prostora Zvonimir Martinović

U Galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji od sinoć traje izložba velikana hrvatske naivne umjetnosti, „vrhunskih djela povijesnih ličnosti naše naive, čije su temeljne karakteristike izvornost i autentičnost, ljepota i poezija“ kazao je voditelj gradskog izložbenog prostora Zvonimir Martinović, urednik kataloga i zajedno s Borisom Vrgom likovni postavljač 44 izložaka od 33 autora.

Sve ih je ustupio kolekcionar Ivan Antolić Soban iz Dubrave u Zagrebu, umirovljeni krojač bivše NIK konfekcije, a samozatajni kolekcionar-vlasnik stotina vrhunskih i vrijednih umjetničkih djela. Ulja na platnu i kartonu, tuš, olovka i akvarel na papiru Ivana Generalića, Ivana Lackovića Croate, Krste Hegedušića, Matije Skurjenija, Ivana Rabuzina, kiparske skulpture Sofije Naletilić-Penavuše, Frančiske Petelinšek i Franje Antonijevića, reljefi Stjepana Kičine i Josipa Bičanića i radovi drugih priznatih imena ovog jedinstvenog pravca ostaju za pogledati idući mjesec dana.

Izložba je sastavnica ovorujanskih Dana sjećanja na stradanje grada Petrinje i njenih branitelja i civila u krvavom rujnu 1991. i svih godina ratne okupacije.

– Ovdje su zastupljeni upravo oni umjetnici koji su dali osobni pečat našoj naivi, čije su temeljne vrijednosti prvotnost i autentičnost, ljepota i poezija, ovo je naša izvorna umjetnost, kulturni i umjetnički fenomen- u katalogu je napisao i na otvorenju ponovio Boris Vrga. Na odabiru teme, vrijednosti radova i zbog toga veličini i značaju izložbe, Petrinjcima je čestitao i otvorio je Ivan Lovreković, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Sisačko moslavačke županije. 

>> Poetske vizije, rajski pejsaži i snovi domaćih velikana naive u Petrinji

>> U Petrinji počeli rujanski Dani sjećanja na poginule, nestale i umrle

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije