Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za stradale u ratovima

Biskup Košić blagoslovio kapelu i spomen obilježje u Hađeru

Blagoslovljena kapela u Hađeru
Foto: Tadija Odić
1/2
29.06.2014.
u 10:57

Zahvaljujem vjernicima iz Hađera na obnovi kapele te Ministarstvu branitelja, županiji i Gradu Glina koji su pomogli postavljanje spomen obilježje, rekao je biskup Košić.

Sisački biskup Vlado Košić je predvodio misu te  blagoslovio  kapelu Majke Božje Lurdske u Hađeru pokraj Gline i  spomen obilježje za  stradale  u drugom svjetskom  i domovinskom ratu. Koncelebrirali su  bivši glinski  župnici  Juraj Jerneić Alfred Kolić  dekan Glinskog dekanta fra Goran Rukavina župnik u Topuskom, domaći župnik vlč. Ivica Mađer, župnik iz Viduševca fra Juro Stipić, župnik iz Gora vlč. Paško Glasnović i vikar katedralne župe vlč. Ivan Faletar.Uz brojne vjenrike ,svečanost su uveličali Ivan Nekvapil zamjenik županice Sisačko-moslavačke županije Mladen Lončar izaslanik ministra branitelja, Milan Bakšić gradonačelnik Gline i  Ivica Pandža Orkan iz Agencije za istraživanje i dokumentaciju ratnih zbivanja.

Tri puta u povijesti mještani Hađera  su gradili kapelu Majke Božje Lurdske. Prva gradnja  je započeta  1913. Godine a završenu kapelu župnik Paunović je blagoslovio 1928 godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, kapela je devastirana. Obnovljenu kapelu blagoslovio je  župnik Bulat 1958.godine i odmah   kažnjen  globom od komunističkih vlasti zbog  gradnje i postavljanja ograde oko kapela. Treće stradavanje bilo je u Domovinskom ratu.

Pripadnici jugo-srpske paravojske početkom listopada 1991. godine su  srušili  kapelu i cijelo selo Hađer  kao i ostalih  tridesetak okolnih sela između rijeka Gline i Kupa, pokušavajući  uništiti svaki trag o rimokatoličkoj vjeri i hrvatskom identitetu žitelja. Mještane Hađera su 2012 godine pokrenuli treću gradnju kapele i postavljenje  spomen ploče s imenima  15-oro  seljana smrtno stradalih u domovinskom ratu ,od kojih još petoro nije pronađeno  i 28 –omoro žrtava iz drugog svjetskog rata  i poraća. Spomen ploču su otkrili rođaci žrtava Matija Rom i Ivan Šoštarić

- Zahvaljujem vjernicima iz Hađera na  obnovi  kapele te Ministarstvu branitelja, županiji i Gradu Glina koji su pomogli postavljanje spomen obilježje. Niti jedna žrtva ne smije biti zaboravljena. Puno crkvenih objekata uništeno je u domovinskom ratu. U tijeku je obnova našeg Marijanskog svetišta u Gori  još nisu obnovljene župne crkve  u Hrvatskoj Kostajnici i  Maloj Solini-rekao je biskup Vlado Košić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije