Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICA ROĐENJA

'Devčić je bio vrlo strog s darom da nepogrešivo skenira koliko tko zna i može'

Natko Devčić
Foto: Tadija Odić
1/9
09.06.2014.
u 23:27

Uz predsjednika Ivu Josipovića koncert su nazočnošću uveličali Beata Devčić, udova Natka i također profesorica glazbe, saborski zastupnik Ivan Šantek, Zdenko Vahovec i Ivan Nekvapil...

Koncert u čast stote obljetnice rođenja velikog hrvatskog skladatelja, glazbenog teoretičara, pedagoga, pijanista i akademika Natka Devčića (Glina, 30 lipnja 1914. - Zagreb, 4.rujna 1997.) održan je obnovljenoj dvorani Hrvatskog doma u Glini, pod pokroviteljstvom Ive Josipovića, Predsjednika Republike Hrvatske. Uz predsjednika Ivu Josipovića koncert su nazočnošću uveličali Beata Devčić, udova Natka i također profesorica glazbe, saborski zastupnik Ivan Šantek, Zdenko Vahovec i Ivan Nekvapil, zamjenici Sisačko-moslavačke županice, gradonačelnik Gline Milan Bakšić i brojni drugi uzvanici.

- Zahvaljujem predsjedniku Ivi Josipoviću koji je u suradnji sa Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Hrvatskim društvom skladatelja i Ministarstvom kulture omogućio da koncertom obilježimo stotu obljetnicu rođenja Natka Devčića i Glinu večeras pretvorimo u glazbenu prijestolnicu Hrvatske. Ostvarili smo preduvjete za osnivanje glazbene škole i proveli audiciju koja je da su mali Glinjani glazbeno natprosječno nadareni. Molim za pomoć da Glazbena škola Natko Devčić u Glini započne raditi - pozvao je gradonačelnik Milan Bakšić.

- Na predavanja profesora Natka Devčića sam išao sa silnim strahom. Bio je vrlo strog s darom da nepogrešivo skenira koliko tko zna i može. Kao skladatelj krenuo je od folklornih tema da bi nakon studijskog boravka u Americi krenuo ka avangardi i elektronskoj glazbi. Bio je važna osoba u kulturnom života Zagreba, Hrvatske i tadašnje Jugoslavije. U ključnim trenucima je znao odabrati pravu stranu i otišao je u partizane. Sretan sam što sam što večeras s vama mogu odati počast čovjeku koji je došao iz Gline maloga mjesta ali u povijesti Hrvatske značajnog mjesta.

Uvodnu riječ o životu i djelu akademika Natka Devčića održao je muzikolog Nikša Gligo. Program koncerta činile su Devčićeve skladbe: Gudački kvartet iz 1987 godine u izvedbi kvarteta Sebastijan a solističku dionicu Concertina za violinu i orkestar 1958. godine odsvirao je Marin Maras uz Cantus Ansambl pod ravnanjem skladatelja i zamjenika Ministrice kulture Berislava Šipuša. Obilježba stote obljetnice rođenja Natka Devčića nastavlja se koncertom u Mimari 10. lipnja s početkom u 20 sati, na kojemu će, prema najavi, program izveden u Glini biti proširen izborom iz Devčićevog klavirskog opusa u izvedbi pijanistice Srebrenke Poljak a sopranistica Lidija Horvat Dunjko će izvesti nekoliko solo popjevki.

>> Preminuo maestro Miljenko Prohaska

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije