Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVJETUJEMO Početak godine tradicionalno je rezerviran za masovni odlazak na zimski odmor, a mnogi će se uputiti izvan Hrvatske

Spremni i sigurni na skijanje

30.12.2008.
u 12:16

Već sutra je posljednji dan ove godine, a bez obzira na financijsku krizu, prve dane sljedeće godine tradicionalno će obilježiti masovni odlasci na skijanje. Kako bi put, boravak, ali i povratak sa zimskog odmora protekao što jednostavnije i bolje, potrebno je malo pažnje posvetiti i automobilu s kojim krećete na putovanje.

Prije odlaska na put nije naodmet napraviti osnovne provjere, poput kontrole rashladne tekućine, tekućine za pranje vjetrobranskog stakla, sustava grijanja, a preporučuje se i pranje automobila. Osim vanjskog, svakako valja obaviti i unutarnje pranje, s obvezom pranja unutarnje strane stakala kako bi se na što manju mogućnost svela mogućnost trošenja. Preporuka je da se ispita kočiona tekućina, kao i ispravnost akumulatora.

U zimskim uvjetima bitno je i kako se automobilom upravlja, te do velikog izražaja dolazi već isprazna fraza “brzinu i vožnju treba prilagoditi uvjetima na cesti”. A kako bi automobil što lakše i jednostavnije podnio zimske uvjete na cestama, treba ga opremiti prikladnom opremom. Ono što je ovdje najbitnije, svakako su zimske gume.

I dok mnogi misle kako su nove ljetne gume uz moguće lance u slučaju velikog snijega posve dovoljne, to nije tako. Preporuka je da svakako imate zimske gume. Naime, zimske gume napravljene su tako da svoja prava svojstva pokazuju na temperaturama nižima od 7 stupnjeva Celzija. Tako je njihovu djelotvornost osim na snijegu moguće uočiti i na suhom, ali i mokrom kolniku, dok je vani hladno.



Ono što je vrlo bitno za sigurnost vožnje, jest i činjenica da uvijek morate imati pregled i kontrolu nad trenutačnom situacijom. Stoga nije bez vraga propis u mnogim zemljama koji dopušta policiji isključenje iz prometa vozila na kojima snijeg, led, voda ili druge stvari utječu na vozne osobine, ili pak padaju s automobila. Znači da se u promet ne smije uključiti vozilo s kojega nije očišćen snijeg, odnosno ako je napadao u vožnji, treba ga skinuti.

Svaka zemlja ima svoja pravila i propise o zimskoj opremi. Ako je automobil tehnički ispravan, ako je uredno registriran u matičnoj zemlji, njime se može prometovati svim zemljama.

Pravila o zimskoj opremi primjenjuju se tek ako nastupe zimski uvjeti na cestama, odnosno kada su prometnice prekrivene snijegom.


Francuska

Vozila koja voze francuskim prometnicama moraju biti opremljena zimskom opremom kad su oglašeni zimski uvjeti, odnosno kada snijeg prekrije prometnicu ili se na njoj stvori poledica. Također, upotreba zimske opreme ili pak lanaca za snijeg može biti propisana i prometnim znakom.


Italija

Talijanski zakon propisuje upotrebu zimske opreme na području doline Aosta, i to kalendarski od 15. listopada do 30. travnja. Na svim ostalim područjima uporaba zimske opreme obvezna je za zimskih uvjeta vožnje. Dopuštena je uporaba zimskih pneumatika ili ljetnih pneumatika s lancima za snijeg. Ako krećete u alpske doline, preporuka je da osim lanaca za snijeg imate spremnu i lopatu, kako biste u slučaju većeg snijega lakše došli do kotača i olakšali si postavljanje lanaca.


Bosna i Hercegovina

Zimska oprema za sva je vozila obvezna od 15. studenoga do 15. travnja. Vozila moraju biti opremljena najmanje zimskim pneumaticima na pogonskim kotačima ili ljetnim pneumaticima i primjernim lancima za snijeg u priboru. Minimalna dubina profila gume treba biti četiri milimetra. Autobusi i teretna vozila moraju u opremi imati i lopatu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?