Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON 11 GODINA NASLOV

Zvonu Bobana su potjerali, a sada se vidi kolika je njegova veličina

Zvonimir Boban
Foto: Mimmo Carriero/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL
1/5
24.05.2022.
u 17:41

Milan je nakon 11 godina napokon osvojio naslov prvaka Italije, a veliki plan povratka na staru slavu počeo je u lipnju 2019. s našim Bobanom

Milan se konačno vratio na vrh! Klub koji u svijetu, ali i u Hrvatskoj, uvijek ima mnogo navijača te je jedan od najuspješnijih klubova u povijesti nogometa, 11 godina čekao je na naslov prvaka Italije, čime je izjednačio drugu najdugotrajniju stanku između ligaških trofeja u povijesti kluba. Postoje i jasni razlozi zašto je do takve duge stanke došlo, ali i na koji način je prekinuta.

Rekordna smjena trenera

Mnogi ga neće spomenuti ni hvaliti zato što u ovim trenucima nije u funkciji, ali svi koji su pobliže pratili Milanov povratak slavi između 2019. i 2022. godine znaju da je uz trenera Stefana Piolija i tehničkog direktora Paola Maldinija za taj prvi ligaški naslov kluba nakon više od desetljeća čekanja dobrim dijelom zaslužan i bivši sportski direktor, ali i bivši kapetan Milana Zvonimir Boban.

Ne treba to istaknuti isključivo zbog činjenice da je Boban jedan od najuspješnijih hrvatskih nogometnih izdanaka, i tijekom igračke karijere i nakon nje, nego i zbog činjenice da dobar broj ljudi nije svjestan koliko je Zvone zapravo utjecao na ovaj najrecentniji preporod kluba. Potezi za koje se uspjelo saznati da ih je povukao baš bivši kapetan vatrenih pokazali su se ključnima u povratku na vrh gdje i zaslužuje biti velikan poput Milana, koji je par mjeseci prije Bobanova dolaska plivao na 12. mjestu ljestvice Serie A.

U tom crnom periodu koji je počeo 2012. godine prodajama Zlatana Ibrahimovića i Thiaga Silve u PSG, Milan se morao zadovoljiti nekad mjestom u Ligi prvaka, nekad mjestom u Europskoj ligi, a u nekim sezonama znao je ostati i bez ikakvog europskog nogometa. Standard i kvaliteta igrača su drastično pali jer su i sami igrači znali da možda neće igrati u Europi, a neiskusni treneri poput Clarencea Seedorfa, Pippa Inzaghija i Gennara Gattusa se, unatoč statusu igračkih legenda, nisu mogli nositi s pritiskom i magnitudom pozicije trenera Milana, pogotovo ne s kadrom koji nije mogao parirati najjačima. Sve se to počelo mijenjati 14. lipnja 2019. Tog datuma Boban je dobio angažman na mjestu sportskog direktora, a Maldini, koji je dotad pomagao u sportskoj strategiji, postao je tehnički direktor kluba.

Njih dvojica povukla su puno hrabrih poteza koje prijašnji direktori nisu smjeli ili htjeli povući zbog tradicija i nepisanih pravila. Primjerice, prvi strateg kojeg su doveli u klub, Marco Giampaolo, na njihovu sugestiju otpušten je već nakon sedam utakmica (tri pobjede i četiri poraza), što je najkraći trenerski mandat u 123 godine dugoj povijesti Milana. Vrlo brzo priznali su svoju grešku, što direktori Milana nisu imali običaj raditi. Na kraju se to ispostavilo kao pun pogodak jer je na klupu došao Pioli, na kojem su i Maldini i Boban izričito inzistirali. Za razliku od Seedorfa, Inzaghija i Gattusa, Pioli iza sebe ima 17 godina igračke te 20 godina trenerske karijere u Italiji, od čega je proveo ukupno 29 sezona u Serie A. Igrao je za Juventus, Fiorentinu, Parmu i Veronu, a vodio je Inter, Lazio, Fiorentinu, Parmu, Bolognu, Chievo, Piacenzu, Sassuolo i Palermo, između ostalih. Drugim riječima, Boban i Maldini znali su da im treba iskusan trener koji se već u igračkoj i trenerskoj karijeri dobro nosio s pritiskom velikog talijanskog kluba.

Također, Boban je inzistirao i na povratku tada 38-godišnjeg Zlatana Ibrahimovića, što je Gazidis smatrao suludom idejom jer je Ibru smatrao prestarim, no očito je koliko je pobjedničkog mentaliteta Šveđanin ugradio u momčad, a valja dodati da za jednog čovjeka s 40 na leđima omjer od 33 ligaška pogotka u 60 nastupa nakon Ibrina povratka uopće nije loš, dapače.

- Boban i Maldini povlačili su odlične poteze nakon lošeg starta s Giampaolijem. Prvo dovođenjem Piolija koji je dobar stručnjak i dobar čovjek, ali i dovođenjem Ibrahimovića. Nije Ibra čovjek koji donosi toliku prevagu na terenu kao prije, ali je donio psihološku prevagu. On voli kad je pod pritiskom i sa suigrača prebacio je pritisak na sebe. Sad se tek vide svi plodovi dobrih odluka Maldinija i Bobana. Takve stvari vam se događaju u nogometu, ne možete predvidjeti budućnost. Mislim da je uprava još prije zadržavanjem Piolija jasno dala do znanja da su i Boban i Maldini dobro radili svoj posao - rekao nam je hrvatski menadžer Marko Naletilić.

- Doveo je pojačanja koja su bila nepoznanica, poput Bennacera koji je među najboljim veznjacima lige i Hernandeza koji je otkriće kao lijevi bek. Svakako je prelako i nepromišljeno dobio otkaz i mislim da uvijek ima mjesto u tom Milanu. To je njegov Milan. Kad god je s nama navijačima razgovarao o klubu, vidio mu se žar u oku, vidjelo se da mu je iskreno stalo - pričao nam je još prije osvajanja naslova predsjednik navijačke skupine A.C. Milan Club Hrvatska, Hrvoje Vukelja.

Izvukao deblji kraj

Podsjetimo, Boban je dobio otkaz na mjestu sportskog direktora Milana 7. ožujka 2020. godine zato što je javno kritizirao strategiju predsjednika Ivana Gazidisa koji je Pioliju, Maldiniju i Bobanu iza leđa planirao dovođenje Ralpha Rangnicka, čak i potpisao predugovor s Nijemcem za preuzimanje sve tri pozicije. Taman u tom razdoblju plodovi Bobanova i Maldinijeva rada počeli su sve više dolaziti na vidjelo, a čelništvo kluba se zbog Piolijevih rezultata naknadno predomislilo i ostavilo i njega i Maldinija na pozicijama. Na kraju nisu posegnuli za Rangnickom, koji se u prvih šest mjeseci svojeg trenersko-savjetničkog mandata u Manchester Unitedu nikako nije proslavio (završio sezonu na šestome mjestu).

Boban je u cijeloj priči izvukao najdeblji kraj jer službeno nije dobio zasluge koje mu, uzevši sve spomenuto u obzir, doista pripadaju. Međutim, velika navijačka baza "milanista" i dalje će mu biti neizmjerno zahvalna jer je ostavio trag u klub i kao igrač i kao direktor, a isto tako i jer znaju da bez Maldinija i Bobana od osvajanja naslova ne bi bilo ništa, sigurno ne još nekoliko sezona.

Komentara 6

PR
prajdali100
18:41 24.05.2022.

Vrlo pametno napisano.Vidjećemo narednih dana da li će i koliko Boban biti spomenut u talijanskim medijima.

KR
kronika20
23:09 24.05.2022.

Milan je postao prvak kada se riješio bitange bobana.

RA
radolizem
10:06 25.05.2022.

To je kao da se napiše kako je Igor Jovičević zaslužan za ovaj naslov Dinama!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije