Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ABA liga

Žuti slavili u Draženovu domu, tek drugi put u posljednjih 12 godina

Zagreb: ABA Liga, KK Cibona protiv KK Split u KC Dražen Petrović
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
28.02.2021.
u 21:49

Pobijedivši Cibonu, Splićani su se izjednačili sa Zagrepčanima, a jednak broj pobjeda u regionalnoj ligi ima i Zadar (6) i svi oni nastoje izbjeći razigravanje za ostanak u Prvoj ligi

Nakon pobjede nad Goricom u domaćem prvenstvu, novi Splitov trener Milan Karakaš debitirao je s pobjedom i u ABA ligi i to u Zagrebu, nad Cibonom (76:74), u hrvatskom klasiku.

Bila je to iznimno važna utakmica za oba sastava, a slast pobjede za Splićane bila je tim veća što je pobjeda izborena u Draženovu domu, tu gdje je Split posljednjih 12 godina pobijedio samo jednom. I to prije skoro pet godina, u travnju 2016.

No, zato je ove sezone ovo bila četvrta uzastopna pobjeda žutih nad vukovima (po dvije u ABA ligi i HT Premijer ligi), od čega su tri izborene na parketu Gripa.

U redovima Splićana prednjačili su srpski reprezentativac Marko Luković (20 koševa, 6 asista), kapetan hrvatske reprezentacije Roko Ukić (16 koševa) te preporođeni bivši hrvatski reprezentativac Luka Babić (13 koševa, 11 skokova, 5 asista) koji se igranjem za žute nada povratku na razinu na kojoj je u olimpijskoj 2016. godini.

A tome se, dakako, nada i hrvatski izbornik Veljko Mršić kojem bi takav profil igrala itekako dobro došao.

U sastavu domaćina najviše je zabio iskusni Damir Markota (14 koševa), najbolje je skakao 18-godišnji Prkačin (11 koševa, 8 skokova), a najbolje je dodavao američki razigravač Reynolds (7 asista) koji je postao tragičar završnice.

Nakon što je promašio dvije otvorene trice još se i ozlijedio pa su ga suigrači Prkačin i Novačić iznijeli s terena. Ako je to ozbiljnija ozljeda onda bi se moglo dogoditi da će se već u utorak, protiv istog suparnika, trener Jovanović morati puno više osloniti na 19-godišnjeg Gnjidića (5 koševa, 2 asista).

- Još uvijek ne znamo koliko je ozbiljna Reynoldsova ozljeda, a ako je u pitanju teža ozljeda onda će Gnjidić morati preuzeti veću odgovornost na sebe i morat će brže košarkaški odrastati nego što je bilo planirano. Njemu večeras siguno nije bilo lako, no ja vjerujem u njega - kazao je Cibonin trener Vladimir Jovanović koji je priznao da njegova momčad nije znala prelomiti utakmicu:

- To su momenti koji su odlučili. Imali smo mi 10, pa 12, pa osam koševa prednosti ali smo im dopuštali da se vrate, a vraćali su se dobrim šutem. I mi i oni smo ubacili po 11 trica, no oni su pogađali baš kada je momčadi najviše trebalo.

Oni su u drugom poluvremenu imali veću energiju što se ogledalo i u broju uhvaćenih ničijih lopti pa su na kraju bili nagrađeni za to. A rekao bih da su bili i pametniji u završnici.

Čestitao je Jovanović i kolegi Karakašu na sjajnom početku mandata.

- Ne mogu se požaliti na ovakva početak, no u sportu je nedopustivo razmišljati o prošlosti. Ne smijete se zadovoljavati ničim pa niti upravo izborenom pobjedom jer ćete brzo sami sebe uhvatiti u raskoraku. Inače, ja se nadam još bržoj i atraktivnijoj košarci - kazao je Karakaš.

Sva tri hrvatska abaligaša - Split, Cibona, Zadar - sada imaju po šest pobjeda s time da Zadar ima četiri a Cibona dvije utakmice manje. I svi hrvatski klubovi puno su bliže dnu nego vrhu regionalne lige na kojem se borba za četiri mjesta u doigravanju vodi između Mornara (14-4), Cedevita Olimpije (14-3), Crvene zvezde (14-2), Igokee (14-3), Mege (13-6) i Budućnosti (12-3).

Ključne riječi

Komentara 2

CR
Crash2422
23:58 28.02.2021.

Bit ce napeto ove godine prvenstvo, 3 kluba su skroz podjednaka

LI
linkser2
22:24 28.02.2021.

Bravo genijalci ... samo gurajte mladog Markotu, i amera da nabija statistiku, pustite Bilinovca pa ce Gnjidic igrom slucaja dobiti vise minuta jer nikaoga nemate na toj poziciji kao sto nemate niti pojma o vodjenju kluba... ajmo ostavke nesposobnjakovici!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije