Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treći veleslalom sezone održan je u Alta Badiji

Zubčić nezadovoljan devetim mjestom jer se sve više udaljava od vrha

storyeditor/2021-12-19/ZuBCic.jpg
ALESSANDRO GAROFALO
20.12.2021.
u 14:32

45. put Zubčić je osvojio bodove u veleslalomu, a takav domet u slalomu je imao tri puta manje (16)

Premda je jučer bio vrlo dobar deveti, a svaki rezultat među deset najboljih na svijetu je izvrstan, izboreni plasman u trećem veleslalomu sezone najboljeg hrvatskog skijaša Filipa Zubčića zacijelo neće zadovoljiti. Jer, njegove ambicije sežu daleko dalje, što je i razumljivo za čovjeka koji je protekle dvije sezone završio kao ukupno trećeplasirani veleslalomaš Svjetskog kupa.

Nakon prve vožnje veleslalomske utrke u Alta Badiji Zubčić je imao šesto vrijeme i činilo se da će kandidirati za postolje. No Zubo je u srednjem dijelu staze išao preširoko pa je u cilj stigao s 93 stotinke zaostatka za prvoplasiranim Kristoffersenom, kasnijim pobjednikom.

Debakl svjetskog prvaka

A za Norvežanina, veleslalomskog pobjednika Svjetskog kupa prije dvije sezone, to je bila prva pobjeda nakon godinu dana. Od vodećeg u poretku veleslalomaša (ali i u ukupnom poretku) Švicarca Marca Odermatta Kristoffersen je bio brži 31 stotinku, a od trećeplasiranog Austrijanca Manuela Fellera za 37 stotinki.

U svojoj izjavi nakon utrke neobično veseli Norvežanin zahvaljivao je svom dobavljaču skija (Rossignol) i serviseru, koji su prije samo dva dana uveli novost u pripremi materijala što se pokazalo punim pogotkom.

Pravi debakl doživio je aktualni svjetski prvak u veleslalomu Francuz Mathieu Faivre, koji je u prvom laufu bio najbrži da bi, uz izrazito lošu drugu vožnju, utrku završio na 16. mjestu. A to je pak pomoglo našem skijašu da se pomakne za jedno mjesto i završi kao deveti.

A i u prvom veleslalomu sezone Filip je bio deveti, a potom je, u drugom, izletio. A tada je u prvom laufu imao treće vrijeme i, da se spustio u ciljnu ravninu, vjerojatno bi završio na postolju. No Filip se bacio na glavu i pogriješio.

Sveukupno, nakon tri utrke vodeći je Marco Odermatt s 280 bodova, drugi je Kristoffersen sa 163, a Zubčić je trenutačno 15. s 58 osvojenih bodova, što se čini velikim zaostatkom u sezoni u kojoj se vozi samo osam veleslaloma. A da bi i ove sezone mogao konkurirati za postolje, u nastavku sezone morao bi voziti šampionski.

Utjehu nalazi u slalomu

No ako se i dogodi da ovu sezonu ne završi na postolju, utjehu može potražiti u slalomu, koji mu, očito, trenutačno bolje ide. Naime, u prvom slalomu sezone održanom u Val d'Isereu Zubčić je osvojio senzacionalno treće mjesto, svoje prvo postolje u toj tehničkoj disciplini.

A u toj disciplini Filip će nastupiti i na Sljemenu, na čijoj je stazi u siječnju 2021. izborio i svoj drugi najbolji slalomski domet u karijeri osvojivši peto mjesto. Zubčić je dosad u slalomu 16 puta osvajao bodove, a ovo deveto mjesto bilo mu je već 45. put da osvaja bodove u veleslalomskim utrkama Svjetskog kupa.

Osim u veleslalomu, Švicarac Odermatt vodeći je i u ukupnom poretku i to s 533 boda, ispred Austrijanca Mayera (405), Norvežanina Kildea (329), Austrijanca Kreichmayra (277) i Švicarca Feuza (255), a Kristoffersen je šesti (237) ispred prošlosezonskog prvaka Pinturaulta (221), kojem sezona nije dobro počela. I na toj listi Zubčić je 15., i to ponajviše zahvaljujući onom slalomskom postolju u Val d'Isereu.

Svi oni nezadovoljni učinkom u nedjeljnoj utrci imat će priliku za popravni već danas, kada se na istoj stazi, u Alta Badiji, vozi još jedan veleslalom.

 

Komentara 2

NO
northofvr
15:03 20.12.2021.

Da je svjetski kup kao natjecanje koncipiran na način da se vozi samo jedna vožnja, di bi mu bio kraj... :) drugu vožnju taj dečko jednostavno nemre odradit na razini... nikad više Janice i Ivice.. kaj smo imali u skijanju, imali smo.

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
14:37 20.12.2021.

Zubčić prezadovoljan devetim mjestom jer se sve više udaljava od vrha Pohorja, Val Gardene i Schladminga i sve više približava brači po krvi, jeziku i kulturi na vrhu Jahorine, Zlatibora i Šarplanine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije