Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELESLALOM

Filip Zubčić deveti na Gran Risi, Henrik Kristoffersen se vratio pobjedama

FIS Alpine Ski World Cup Men's Giant Slalom
ALESSANDRO GAROFALO
19.12.2021.
u 14:33

U talijanskom skijalištu mu je najbolji plasman sedmo mjesto, još tamo iz 2014. godine. Poznavajući Zubinu formu u posljednje dvije godine, toplo se nadamo da se to danas mijenja

Nakon što nas je proteklog vikenda u Val d'Isereu sve pozitivno iznenadio i učinio sretnima i ponosnima trećim mjestom u slalomu, najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić se ovog vikenda u talijanskoj Alta Badiji vratio svojoj primarnoj disciplini u Svjetskom skijaškom kupu, veleslalomu gdje je u konačnici zauzeo deveto mjesto.

Prva vožnja bila je strašno brzo postavljena (postavili ju treneri Slovenca Žana Kranjeca), vjerojatno je riječ o najčudnijoj ovosezonskoj postavci. Međutim, Filip se i na takvoj stazi, koja je inače prikladnija za brzance, vrlo dobro snašao te je u prvom laufu zauzeo šesto mjesto, s 54 stotinke zaostatka za vodećim iz prve vožnje, Francuzom Mathieuom Faivreom. 

Filip je dobro hvatao ritam, znao je da mora češće pustiti skiju i nositi što je više brzine moguće, a u strmijem dijelu je bez proklizavanja odradio one rijetke zahtjevne zavoje.

U drugoj vožnji, međutim, Filip nije odradio nastup kakav je očekivao. Na znatno zatvorenijoj instanci Gran Rise Filip nije imao nekih vidljivih tehničkih pogrešaka, ali je zato poprilično kasno kretao u zavoje nakon većine vratiju. Bio je agresivan i trudio se, kao i uvijek, ali to mu u ovom slučaju nije donijelo 'zeleno' u cilju.

Deveto mjesto u Soeldenu, ispadanje u Val d'Isereu i deveto mjesto u Alta Badiji, moramo priznati, nisu veleslalomski rezultati koji su zadovoljili Filipa, pogotovo ako znamo da mu je namjera biti u ozbiljnoj borbi za Mali kristalni globus te pogotovo ako znamo da je Filip uzeo čak devet veleslalomskih postolja u posljednjih 16 utrka

Pobjednik utrke je Norvežanin Henrik Kristoffersen koji se tako nakon posta duljeg od jedne i pol godine vratio na pobjedničke staze u disciplini u kojoj je 2020. osvojio Mali kristalni globus. U prvoj vožnji je Kristoffersen bio sedmi, ali u drugoj je, po prvi put nakon dugo vremena, podsjetio na one dobre stare dana rivalstva s Marcelom Hirscherom, odvozivši maksimalno agresivno i rizično, ali praktički savršeno. 

Drugo mjesto zauzeo je Švicarac Marco Odermatt koji je slavio u prve dvije ovosezonske utrke, a do trećeg mjesta je došao Austrijanac Manuel Feller

Valja izdvojiti i sjajan nastup još jednog Austrijanca Patricka Feursteina koji je nakon 27. mjesta u prvoj vožnji završio tik do postolja, na četvrtom mjestu.

 

TEKSTUALNI PRIJENOS:

Druga vožnja:

14:25 - Faivre je totalno kiksao i završio kao tek 16. u cilju. Pobjednik veleslaloma u Alta Badiji je, dakle, Henrik Kristoffersen, Marco Odermatt je drugi, a Manuel Feller treći. Filip Zubčić je izjednačio svoj najbolji veleslalomski rezultat sezone devetim mjestom.

14:23 - Marco Odermatt neće doći do treće ovosezonske pobjede. Ušao je u cilj kao drugi s 31 stotinkom zaostatka i osigurao postolje, a Kristoffersena od dugoočekivane pobjede dijeli samo nastup vodećeg iz prve vožnje, Mathieua Faivrea koji skija svoju jubilarnu 100. utrku u Svjetskom kupu.

14:21 - Kristoffersen je osigurao postolje jer je Manuel Feller ušao u cilj iza njega kao drugi s 37 stotinki zaostatka. Zubčić je sada osmi, a na startu čekaju još Odermatt i Faivre.

14:19 - I Radamus se uspio ugurati ispred Zubčića, njegov zaostatak za Kristoffersenom je 73 stotinke, ostala su nam još tri najbolja iz prve vožnje, a Zubčić je sad na sedmom mjestu.

14:16 - De Aliprandini je ušao kao treći u cilj sa 69 stotinki zaostatka za sjajnim Kristoffersenom, što znači da je pogurao Zubčića na šesto mjesto.

14:14 - Na žalost, Filip je ušao u cilj tek kao peti s 93 stotinke zaostatka za Kristoffersenom. Nije to bila ona prava Filipova vožnja. Zavoje je sjekao dosta kasno i sporo, iako je vožnja bila bez većih tehničkih pogrešaka. Glavu gore i fokus na iduću utrku, a Filip može biti minimalno deseti. Da se razumijemo, Top 10 je sam po sebi briljantan plasman, ali znamo da Zubo očekuje puno, puno više od toga.

14:11 - I evo, taman prije Zubčićevog nastupa se konačno promijenio lider. Kristoffersen je agresivnom vožnjom prvi nakon 20 skijaša uspio skinuti Fursteina s vodstva, i to s 58 stotinki prednosti. NAPRIJED FILIPE!

14:09 - Ni Murisier nije uspio zadržati prednost. Furstein i dalje vodi, ostalo je još sedam skijaša na startu. Slijede Kristoffersen, pa Zubčić.

14:06 - Ljudi moji, pa što je ovo? Alexis Pinturault imao je prednost od 1.14 na startu, a u cilj je ušao s pola sekunde zaostatka za Fursteinom kojeg čeka Top 10 plasman, ujedno i rezultat karijere. Još nam slijede dva skijaša pa Filip Zubčić koji je bio šesti nakon prvog 'laufa'.

14:04 - Ni Gino Caviezel nije uspio, unatoč prednosti od 1.10 sekundi, ušao je u cilj tek kao deseti sa sekundom zaostatka. Još nas devet skijaša čeka na startu, a slijedi legendarni Alexis Pinturault.

14:02 - Iznenađenja se nastavljaju. Feurstein u nevjerojatnom spletu okolnosti i dalje vodi. Pokušali su Norvežani Solheim i Windingstad, ali i jedan od najboljih veleslalomaša Žan Kranjec, no nijednoj od sve trojice ni sekunda prednosti nije bila dovoljna. Je li ovo do popuštanja staze ili je Patrick Feurstein odskijao stvarno toliko dobru vožnju? 

13:56 - Erik Read nije uspio zadržati 71 stotinku prednosti, kao ni Adam Zampa koji je imao 74 stotinke prednosti. Feurstein, koji je bio 27. u prvoj vožnji, i dalje vodi u drugoj vožnji. Imat će minimalno 14. mjesto na kraju utrke, a vjerojatno i bolje od toga. Fantastičan nastup Austrijanca.

13:50 - Poredak nakon prvih 15 nastupa u drugoj vožnji: 1. Feurstein (Aut) 2:25.62, 2. Brennsteiner (Aut) +0.37, 3. McGrath (Nor) +0.45, 4. Meillard (Švi) +0.46, 5. Braathen (Nor) +0.69...

13:49 - Čak ni jedan od najboljih veleslalomaša svijeta, Švicarac Loic Meillard, nije uspio zadržati svoju prednost nad Feursteinom. Šezdeset stotinki se istopilo i Meillard je ušao u cilj s 46 stotinki zaostatka. Svima se prednost doslovno topi u gornjem dijelu staze, kao i Rusu Andrijenku koji je izgubio gotovo dvije sekunde u odnosu na Feursteina. Na startu nas još čeka 15 skijaša, dakle, još devet, pa Zubčić.

13:47 - Stazom su se spustili i nešto renomiraniji veleslalomaši Favrot, Brennsteiner i Braathen, ali Feurstein (startni broj 35) i dalje drži vodeće mjesto.

13:43 - Šest skijaša je pokušalo skinuti Feursteina s vodeće pozicije (Cochran-Siegle, Kuznjecov, Sette, Philp, Schward, Della Vitte), ali nijedan nije uspio zadržati prednost iz prve vožnje nad sjajnim Austrijancem koji će debelo napredovati plasmanom u odnosu na prvu vožnju. Ostalo je još 20 skijaša na startu.

13:35 - Nakon neuspjelog pokušaja Nestvold-Haugena, vodstvo je uspio preuzeti Austrijanac Patrick Feurstein s 45 stotinki prednosti ispred McGratha.

13:33 - Norvežanin Atle Lie McGrath ušao je u cilj sa 71 stotinkom prednosti i preuzeo vodstvo.

13:31 - Prvi je u cilj ušao Šveđanin Mattias Roenngren postavivši ukupno vrijeme 2:26.82.

13:30 - Sve je spremno za početak druge vožnje koja je, očekivano, postavljena nešto sporije i zatvorenije od neočekivano brze i direktne prve vožnje.

Prva vožnja:

10:52 - Nakon prvih 30 skijaša iz prve vožnje Filip Zubčić je na šestom mjestu sa zaostatkom od 54 stotinke. Bit će jako zanimljivo u drugoj vožnji koju će postaviti francuski treneri, čak 13 najboljih skijaša imamo unutar jedne sekunde. Ako se dogodi neko iznenađenje kod skijaša iznat startnog broja 30, javit ćemo vam. Ako ne, tekstualni prijenos nastavljamo od 13 i 30.

10:47 - Veliko iznenađenje je mogao napraviti Norvežanin Rasmus Windingstad koji je u prva dva prolazna vremena sa startnim brojem 27 čak i bio u vodstvu, no nakon velike greške u donjem dijelu ušao je u cilj kao 11. s 81 stotinkom zaostatka. 

10:44 - Još se pet skijaša spustilo Gran Risom (McGrath, Borsotti, Muffat-Jeandet, Tonetti, Sette), no nijedan nije uspio ostvariti bolji plasman od 19. mjesta. Filip Zubčić je, dakle, i dalje šesti.

10:34 - Read i Zampa nisu se uspjeli ugurati u društvo na vrhu. Poredak nakon nekoliko iznenađujućih rezultata skijaša s višim startnim brojevima. Stazom se spustilo 20 skijaša:

POREDAK: 1. Faivre (Fra) 1.11:65, 2. Odermatt (Švi) +0.02, 3. Feller (Aut) +0.19, 4. Radamus (SAD) +0.30, 5. De Aliprandini (Ita) +0.53, 6. ZUBČIĆ (HRV) +0.54

10:32 - Još jedna iznenađujuće dobra vožnja u Alta Badiji. Amerikanac River Radamus je ušao u cilj sa samo 30 stotinki za Faivreom, a ušao je u cilj s naizgled bolnim padom, no na svu sreću po njega sve je u redu. Tako je izgurao Filipa Zubčića na šesto mjesto.

10:30 - Nestvold-Haugen je ušao u cilju sa zaostatkom od 1.95.

10:29 - Iznenađenje u Italiji! Austrijanac Manuel Feller se spustio stazom sa startnim brojem 16, u svojem stilu riskirao te došao do trećeg mjesta sa samo 19 stotinki zaostatka. Filip Zubčić je sad na petom mjestu.

10:27 - Stazom su se spustili svi skijaši iz prve dvije 'jakosne skupine', a nakon 15 skijaša ovo je najbržih pet:

1. Faivre (Fra) 1:11.65

2. Odermatt (Švi) +0.02

3. De Aliprandini (Ita) +0.53

4. ZUBČIĆ (HRV) +0.54

5. Kristoffersen (Nor) +0.53

10:26 - Odlična vožnja Švicarca Justina Murisiera kojem odgovara Alta Badia. Ušao je u cilj kao šesti sa 61 stotinkom zaostatka.

10:24 - Stefan Brennsteiner također ima zaostatak veći od sekunde (+1.29).

10:21 - Sa staze je izletio Nijemac Alexander Schmid, ali se vratio i dovršio vožnju do cilja. Uz zaostatak od 3 sekunde i 17 stotinki strahovito je mala šansa da ćemo ga gledati u drugoj vožnji.

10:20 - Henrik Kristoffersen bio je vrlo blizu skidanju Zubčića s četvrtog mjesta. Ušao je u cilj sa zaostatkom od 57 stotinki, tri stotinke slabijim vremenom od našeg skijaša. Treba napomenuti da je Kristoffersen odskijao uvjerljivo najbolji prvi dio staze, ali ga je u drugom koštao rizik.

10:18 - Nastavlja se niz skijaša s velikim zaostatkom. Marco Schwarz je u cilju sa zaostatkom od 1.59.

10:17 - Povećavaju se zaostaci. Sad je Francuz Thibaut Faivrot ušao u cilj sa sekundom i 42 stotinke zaostatka za Faivreom. Nadamo se da će se što manje skijaša do kraja prve vožnje plasirati u sami vrh kako bi Zubčić ostao četvrti.

10:15 - Najslabije vrijeme zasad zabilježio je mladi Norvežanin Lucas Braathen, ima sekundu i 27 stotinki zaostatka.

10:13 - Švicarac Gino Caviezel je ušao u cilj sa 71 stotinkom zaostatka za Faivreom. Filip je i dalje četvrti.

10:12 - Zubo je na četvrtom mjestu. Razlog tome je vožnja domaćeg skijaša Luce de Aliprandinija koje je svoje dodatno poznavanje Gran Rise iskoristio trećim mjestom s 53 stotinke zaostatka za Faivreom, samo jednu stotinku bržim vremenom od našeg skijaša.

10:10 - Još jedna skijaša najboljeg veleslalomaša svijeta Marca Odermatta. Švicarac je ušao u cilj sa samo dvije stotinke zaostatka za Faivreom i tako izgurao Zubčića na treće mjesto.

10:08 - BRAVO FILIPE! Odlična vožnja Filipa Zubčića u veleslalomu koji njemu nužno i ne odgovara. Naš najbolji skijaš je ušao u cilj kao drugi s 54 stotinke zaostatka. Nije bilo previše proklizavanja, a ritam puštanja i zadržavanja skije bio je točno onakav kakav treba biti na strmoj Gran Risi.

10:06 - Ipak plan nije uspio. Žan Kranjec, čiji je trener postavio ovu čudnovato brzu stazu, ušao je u cilj s 83 stotinke zaostatka za Faivreom. SLIJEDI FILIP ZUBČIĆ!

10:04 - Ogroman zaostatak za Loica Meillarda. Ušao je Švicarac u cilj s čak sekundu i 22 stotinke slabijim vremenom od vodećeg Faivrea.

10:02 - Niz stazu se spustio Pinturaultov sunarodnjak Mathieu Faivre i sjajnom vožnjom ga nadmašio za čak 67 stotinki sekunde.

10:01 - Sa starta se spustio prošlogodišnji pobjednik veleslaloma u Alta Badiji, fantastični Francuz Alexis Pinturault. Na izrazito opasnoj i brzoj stazi postavio je vrijeme 1:12.32.

9:55 - Počinjemo s tekstualnim prijenosom. Prva vožnja je postavljena poprilično brzo, s vrlo malo zavoja, što znači da će više odgovarati skijašima iz brzih nego onima iz tehničkih disciplina. Vožnju je postavio trener Slovenca Žana Kranjeca.

Komentara 1

DU
Deleted user
14:54 19.12.2021.

Solidan plasman. Bit ce bolje ali mali kristalni globus ce osvojiti Odermatt jer on je vec sada uzeo 280 od 300 mogucih bodova a Zubcic samo 58. Jedino ozljeda moze sprijeciti Odermatta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije