Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimanje fizioterapeut

"Zlatne ruke": Mi igračima produljujemo karijere

Cristiano Ronaldo
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
22.06.2017.
u 10:00

Potpuna posvećenost treningu, pravilna prehrana, optimalna količina sna i spartanska disciplina, u svemu tome Ronaldo je nenadmašan

Tragom informacije da je Cristiano Ronaldo u svoj novi ugovor s Realom ugradio stavku po kojoj mu je dopušteno koristiti usluge privatnog fizioterapeuta, na raznim adresama širom Europe potražili smo nekolicinu naših “zlatnih ruku” angažiranih u stožerima poznatih nogometaša.

No, vratimo se načas Ronaldu i njegovoj potrebi za stalnim angažmanom privatnog fizioterapeuta. Okidač za takav Portugalčev zahtjev prema Realu bio je prošlogodišnji EP u Francuskoj, kada je Ronaldo, osjetivši da nije potpuno spreman za turnirsko natjecanje, zatražio da mu u kamp dođe privatni fizioterapeut iz Španjolske, čuveni Joaquin Juan, koji je prije uspješno tretirao Raula i košarkašku zvijezdu Paua Gasola. Juan je u kamp Portugalaca došao samo tri dana prije prve utakmice EP-a i osposobio Ronalda za nastup na turniru, na kojemu je bio jedan od najdojmljivijih igrača.

Milijun eura godišnje

Priča se da Cristiano Ronaldo, još uvijek željan rekorda i trofeja, privatnoga fizioterapeuta plaća čak milijun eura godišnje, što očito i donosi efekt, jer Cristiano duboko u 33. godini još uvijek fizički djeluje impresivno. Ni traga staračkim boljkama, probadanju u križima pri promjeni vremena, a njegova gladijatorska muskulatura još s lakoćom trpi brutalnosti stopera u španjolskoj Primeri.

Tako je fizioterapeut portugalske nogometne reprezentacije Antonio Gaspar izjavio da Cristiano Ronaldo na ovoj razini bez ikakvih teškoća može izdržati do 35. godine, pod uvjetom da ne bude teških ozljeda, pucanja ligamenata koljena ili tetiva.

Ronaldov ugovor s Realom vrijedi do 2021. godine, kada će mišićavi Portugalac imati 36 godina.

- Potpuna posvećenost treningu, pravilna prehrana, optimalna količina sna i spartanska disciplina, u svemu tome Ronaldo je nenadmašan. Dodamo li tome i njegov nogometni talent, dobivamo sportaša predodređenog da bude najbolji na svijetu i ogledni primjer dugovječnosti na najvišoj profesionalnoj razini - naglašava Gaspar.

Jesu li fizioterapeuti doista čudotvorci i mogu li produljiti nogometašima igrački vijek?

- Da, čak i ako imaju problema sa zglobovima i kralježnicom, mi smo mu u stanju produljiti karijeru i do dvije godine. I onda se ne morate čuditi ako Ronaldo u svom ugovoru, a znate koliki je iznos u pitanju, ima posebnu stavku za fizioterapeuta - ističe Omišanin Ivan Porobija, u ovom trenutku naše najpoznatije fizioterapeutsko ime u Europi, čovjek koji je među ostalim radio s nizom velikih nogometnih imena u reprezentacijama Hrvatske (Perišić, Kalinić, Strinić, Andrijašević, Čop...), Ukrajine, Gane, Danske, Brazila, Portugala, Češke, Rusije, Crne Gore..., ali i vrhunskih sportaša iz drugih sportskih grana, kao što su Dino Rađa, Mirza Teletović, Blanka Vlašić, Duje Draganja...

Jučer nam se Porobija javio iz Londona, gdje će sljedećih mjesec dana biti angažiran kao službeni fizioterapeut na teniskom turniru u Wimbledonu. Angažirale su ga ukrajinske teniske Fed kup reprezentativke, ali bit će na usluzi i ostalim tenisačima i tenisačicama, među ostalima i Mirjani Lučić-Baroni.

Porobija, inače, ima stalni angažman u njemačkom bundesligašu Schalkeu, kao privatni fizioterapeut ukrajinskog nogometnog reprezentativca Jevgena Konopljanke.

- Kada je Jevgen dogovarao svoje uvjete sa Schalkeom, imao je poseban zahtjev – moj angažman. Zajedno poslovno surađujemo četiri i pol godine, od Dnipra preko Seville do Schalkea - kaže Porobija, koji je za boravka u Sevilli diplomirao i tradicionalnu sportsku kinesku akupunkturu, metodu koju primjenjuje u posljednje dvije godine.

Redžaj ide u Torino i Kijev

I bivši kapetan hrvatske nogometne reprezentacije, 35-godišnji Darijo Srna, svoju dugovječnost duguje fizioterapeutu Igoru Grškoviću, koji je već 12 godina stanovnik Ukrajine i zaposlenik Šahtara. U čemu je tajna tolike Srnine izdržljivosti u vrhunskom profesionalizmu?

- Na to sigurno utječe genetika, ali i Srnina otpornost na ozljede, visoka tolerancija na bol, kao i njegova posvećenost poslu, profesionalne navike te sigurno i rad s kondicijskim trenerom Andrejem Milutinovićem. Darijo je svjestan svoje dobi pa onda još jače i žešće grize kako bi držao korak s mlađim suigračima i ostao u vrhunskoj formi. Moj dio posla također bitno utječe na dugovječnost igrača, rekao bih možda 30 do 40 posto. Ako je u punom treningu i zdrav, Darijo dolazi k meni na tretmane svaki drugi-treći dan, a po potrebi, u slučaju ozljeda, i češće. Kao i ostali nogometaši Šahtara, za koje sam također zadužen - kaže Igor Gršković.

Nije Srna jedini nogometni reprezentativac koji koristi usluge privatnoga fizioterapeuta. Primjerice, Vedran Ćorluka u ruskom Lokomotivu angažirao je Zagrepčanina Marija Petrovića, koji mu je već dulje od pet godina u Moskvi svakodnevno na raspolaganju. Također, Dejan Redžaj, još jedan član liječničkoga tima naše nogometne reprezentacije, povremeno posjećuje Marija Mandžukića u Torinu i Domagoja Vidu u Kijevu...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije