Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Ostali sportovi

Zimi Budimpešta ima sto, a Split jedan bazen

Kao što se zna, Mogić (20 godina) i Grgić (16) predstavljat će hrvatsko plivanje na OI u Tokiju. Pripreme idu prema planu iako mlađi Franko ima manjih zdravstvenih problema. Zato je u Zagreb, s trenerom Matom Ružićem došao samo Mogić
29. studenoga 2019. u 12:38 3 komentara 242 prikaza

Na krilima sjajnih uspjeha plivača splitskog Jadrana Marina Mogića i Franka Grgića, hrvatsko se plivanje vratilo u obitelj uspješnih sportova, a samim time i u fokus javnosti.

Niko Kovač ŽELE GA NAVIJAČI Stigle važne vijesti za Kovača, otvoren mu je put za preuzimanje engleskog velikana!

Ima županija bez bazena

– Ne želim reći da je prije bilo loše, ali mi uvijek želimo ići naprijed i ne zadovoljavati se postojećim. Možemo biti ponosni na činjenicu da smo u nepunih godinu dana pridonijeli da se prepozna značaj plivanja kao sporta i kao kulture. Želimo povećati bazu plivanja i podržati struku. Dobili smo podršku za našu akciju “Hrvatska pliva” kojom, testiranjem učenika drugog razreda, želimo smanjiti broj neplivača u Hrvatskoj – kazao je na druženju s novinarima predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza Vladislav Veselica iskazavši zadovoljstvo što će Vlada (sa 7,5 milijuna kuna) pomoći zatvaranju splitskog Zvončaca.

No, ističe, Hrvatska kronično kaska s brojem bazena.

– Budimpešta u ovom trenutku ima 100 natkrivenih bazena, a Split samo jedan. Još uvijek imamo županija koje nemaju bazen – napomenuo je Veselica, nekad i sam plivač.

– Bitno je da imam ljubav i emociju – skromno je objasnio.

Pampas NOVI STADION Ovakav luksuz zvuči nestvarno, a sve to u Hrvatskoj! Utakmice će se gledati iz jacuzzija

Kao što se zna, Mogić (20 godina) i Grgić (16) predstavljat će hrvatsko plivanje na OI u Tokiju. Pripreme idu prema planu iako mlađi Franko ima manjih zdravstvenih problema. Zato je u Zagreb, s trenerom Matom Ružićem došao samo Mogić.

– Spremamo se za OI, već sada idemo do maksimuma na treningu i nadamo se najboljem u Tokiju. Ja sam u plivanju završio sasvim slučajno, slomio sam ruku i bio na rehabilitaciji te se zaljubio u plivanje. A 2014. iz POŠK-a sam prešao u Jadran. Odmah sam znao da nisam sprinter i našao sam se na dugim prugama, a cilj nije bio biti bolji od drugih, nego raditi i trenirati više od drugih. Kao dječak nisam imao uzora u plivanju, a sada mi je drago što vidim da se puno djece u Splitu upisuje u plivačke klubove, nadam se da je to djelomično i zbog Franka i mene – kazao je Mogić koji je ispunio olimpijsku normu na 1500 metara slobodno (Grgić i na 800).

Njihov trener je Mate Ružić koji se našao u ugodnoj situaciji, ima dvojicu olimpijaca.

Drago Ćoisć AFERA S ULAZNICAMA Znate li gdje je Drago Ćosić nakon otkaza na HRT-u?

EP će biti generalna proba

– To je za mene posve nova situacija, nadam se da ćemo svi ostvariti svoje snove u Tokiju. Rezultati Marina i Franka samo su plod nevjerojatno puno rada, ali i stalnog ažuriranja softvera mene kao trenera. Učim i iz prethodnih svojih grešaka, kao plivač nisam uspio, pa mi je i to pomoglo kao treneru. Kažem, sve je ovo i za mene novo, ali ne bojimo se. Cilj je svakako Tokio, a generalna proba bit će Europsko prvenstvo u svibnju sljedeće godine. Na dugim prugama u pravilu vladaju Europljani, pa će to biti i pravi test za Marina i Franka – istaknuo je Mate, plastično objasnivši kako je došao do dva dragulja:

– Marin je bio glavna karika, a onda se za taj rad zalijepio i Franko. A sada dolazi sve više djece.

Zvonimir Boban LEGENDARNI VATRENI Nijemci tvrde: Zvone Boban mogao bi dobiti otkaz u Milanu

A na upit što je s Frankom odgovorio je ovako:

– Franko je pod medicinskom skrbi, još se čekaju neke pretrage i dijagnoze pa se nadamo da će se brzo vratiti plivanju. Uglavnom, njegov nastup u Tokiju nije upitan.

Na kraju je predsjednik Veselica zaključio:

– Znamo da plivanje nije lukrativan sport, ali želimo da se u Hrvatskoj svi njime bave. U Južnoj Koreji sam vidio starca od 93 godine kako pliva na 100 leđno. Zašto ne bi tako bilo i kod nas?

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
 • Avatar southman
  southman:

  Nisu ti bazeni svi za profesionalni sport nego velika većina su termalnog tipa.

 • Avatar majkuvam
  majkuvam:

  I što?Jer jedan plivač mora plivati u sto bazena?Jel more nije malo veće od tih sto bazena?

 • etizop12:

  Pa da , budimpešta i split su baš dva grada za usporedbu... ljeti split ima more a budimpešta i dalje sto bazena....