Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBIJENA ŽALBA

Skandal: Ženi s muškim kromosomima zabranili braniti zlato na Olimpijskim igrama

FILE PHOTO: Diamond League - Doha
IBRAHEM ALOMARI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
09.09.2020.
u 19:34

"Jako sam razočarana presudom, ali odbijam da me Svjetska atletska federacija drogira i sprječava da budem ono što jesam”, rekla je Semenya

Južnoafrička atletičarka Caster Semenya neće moći braniti Olimpijsko zlato iz Rija na idućim Igrama u Tokiju, konačno je presudio Sportski arbitražni sud (CAS) u švicarskoj Lausannei. Prije godinu dana donesena je nepravomoćna presuda, a jučer je donesena konačna presuda nakon što joj je odbijena žalba.

Naime, tom je odlukom CAS podržao pravilnik Međunarodnog atletskog saveza (IAAF) prema kojem žene rođene s muškim XY kromosomima te žene koje u krvi imaju razine testosterona uobičajene za muškarce (od 7.7 do 29.4 nanomola po litri) u pojedinim disciplinama mogu nastupiti samo ako tu razinu spuste ispod pet nanomola po litri, i to šest mjeseci prije natjecanja. Semenyina razina procijenjena je na minimalno deset nanomola po litri te je rođena s muškim kromosomima.

Ta odluka vrijedi za natjecanja od 400 do 1.600 metara što znači da podrazumijeva i utrku na 800 metara u kojoj je Semenya osvajala zlatnu medalju u Londonu 2012., u Riju 2016. te postala i svjetska prvakinja.

"Jako sam razočarana presudom, ali odbijam da me Svjetska atletska federacija drogira i sprječava da budem ono što jesam”, rekla je Semenya.

“Izuzimanje sportaša ili ugrožavanje našeg zdravlja isključivo zbog naših prirodnih sposobnosti, stavlja svjetsku atletiku na pogrešnu stranu povijesti. Nastavit ću se boriti za ljudska prava sportašica na stazi i izvan nje", dodala je.

Ključne riječi

Komentara 6

DE
DeGogi
22:18 09.09.2020.

Zašto ne nastupa kod muškaraca?

JU
jumbo2110
21:11 09.09.2020.

Pa sta si mislio ubirat lovu kao zensko hahaha

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
20:09 09.09.2020.

pa i trebala bi biti ono sto jesi, a ne ono sto nisi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije