Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HARI VUKAS

Zdravka je razbjesnio pa je urlao, a za drugog Mamića je bio fatalan

GNK Dinamo - HNK Hajduk
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
12.09.2020.
u 08:30

Hari Vukas (47) jedan je od rijetkih trenera koji se može pohvaliti da je bio prvak s Hajdukom. Pa makar i – kadetski. Naime, tog proljeća 2012. godine bijeli su posljednji put u mlađim kategorijama, kadetskoj i juniorskoj, osvojili naslove prvaka, a na njihovim klupama sjedili su upravo današnji trener prve momčadi (kadeti) i jedan proslavljeni internacionalac, Stipe Andrijašević (juniori).

Samo Pašalić uspio

Vukas je sa svojim kadetima i s pomoćnikom Juricom Vučkom tada u 30 kola ubilježio čak 24 pobjede uz po tri remija i poraza. Pritom su zabili respektabilnih 105 pogodaka, odnosno skoro 3,5 po utakmici. U toj momčadi nadolazeća zvijezda bio je današnji reprezentativac Mario Pašalić, kojega je Vukas u posljednjemu kolu prvenstva prepustio juniorima za odlučujuću utakmicu za naslov prvaka protiv Hrvatskog dragovoljca, predvođenog – Brunom Petkovićem.

U toj utakmici 17-godišnji Pašalić postigao je pogodak za pobjedu 3:2 te tako i juniorima bijelih osigurao naslov prvaka.

Zanimljivo, ni jedan igrač iz Vukasovih kadeta, osim Pašalića, nije ostvario zapaženu prvoligašku karijeru, čak nije ostavio traga ni u Hajduku. S druge strane, za Dinamove kadete u toj sezoni nastupala su dvojica kasnijih A-reprezentativaca Karlo Bartolec i Tin Jedvaj, zatim današnji igrači Rijeke Tibor Halilović i Luka Capan...

Hari Vukas nikada nije bio veliko Hajdukovo igračko ime niti je ikada bio projiciran kao dugoročno rješenje za Hajdukovu klupu. Skroman, tih i nenametljiv, Vukas se zapravo isprofilirao kao izvrstan, pouzdan i lojalan pomoćni trener radeći uz svoje šefove u Hajduku, Stanka Poklepovića i Igora Tudora, kojemu je bio desna ruka u turskim klubovima Karabüksporu i Galatasarayu te u talijanskom Udineseu. Možda je činjenica da je dugo godina bio pomoćni trener zapravo i najbolja preporuka za glavnoga šefa budući da su istom stazom nekada išli i Stanko Poklepović, kao asistent Tomislavu Iviću, zatim Sergije Krešić koji je bio pomoćnik Špaci, Zoran Vulić asistirao je Luki Bonačiću pa poslije toga postao šampionski trener, dok je Tudor počeo kao asistent Edoardu Reji.

Hajdukov današnji šef jedan je od prvih trenerskih poslova dobio u malome klubu, tadašnjem trećeligašu Zagori iz Unešića, te u jesen 2008. godine bio hit u Hrvatskom kupu doguravši do četvrtfinala. Unešićani su najprije izbacili Bjelovar, potom Osijek (za koji je igrao Domagoj Vida), pa Karlovac, a zaustavio ih je Dinamo u dvije utakmice, 2:1 u Unešiću i 5:1 u Zagrebu. Plave je vodio Branko Ivanković.

– Hari je kod nas došao na preporuku našega dotadašnjega trenera Stipe Balajića. Bio je mlad, ambiciozan trener, usto pravi nogometni znalac, šmeker i odmah je pronašao kemiju s igračima Zagore – prisjetio se tadašnji član uprave Zagore i u to vrijeme načelnik općine Unešić Mladen Abramac te nastavio:

– Zahvaljujući svom nogometnom znanju, a i ljudskome pristupu, zbog kojega je bio omiljen među igračima, Vukas je od Zagore stvorio respektabilnu momčad, grupu mladih ljudi koja je za naš klub igrala s velikim žarom. I taj povijesni uspjeh u Kupu nije bio slučajan.

Abramac se s ponosom prisjeća utakmice s Dinamom u Unešiću.

– Pazite, na njoj je bilo sedam tisuća ljudi! A mi smo protiv Dinama, s Butinom, Sammirom, Lovrenom, Badeljem..., u prvom poluvremenu vodili 1:0. Sjećam se kako je gnjevni Zdravko Mamić u poluvremenu utakmice uletio u Dinamovu svlačionicu i zagalamio: “Kako to igrate!? Nemojte me sramotiti pred ovim divnim ljudima!” Zbog svega što je Hari Vukas pokazao vodeći Zagoru, iznimno mi je drago što je danas trener prve momčadi Hajduka i vjerujem da će i tu biti uspješan – dodao je Abramac, danas nastavnik likovne umjetnosti u OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog u Drnišu.

Smijenio Stojka Mamića

Hari Vukas dva je puta kao trener Hajduka vodio momčad protiv Dinama; u svibnju 2014. u Maksimiru je bio poražen s 0:1, a godinu kasnije na istom terenu s 0:4. Tada je plave vodio Zoran Mamić.

Jednom je Hari kao igrač Primorca iz Stobreča bio fatalan za jednoga drugoga Mamića, Zoranova brata Stojka, koji je u to vrijeme vodio Dubravu. U travnju 1994. Primorac je u Stobreču pregazio Zagrepčane sa 7:0, uz jedan Harijev gol, a Mamić je nakon toga dobio otkaz.

SPLIT - Stadion Poljud. Subota, 19.05, Arenasport 3. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka)

 

Treneri: Hari Vukas i Zoran Mamić

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
09:38 12.09.2020.

Dinamo Nr. 1 - Forever.... Hajduk će da životari - Vječno

MA
Maiden
10:10 12.09.2020.

šta je to fatalno?

Avatar lijevipokvarenibrisač
lijevipokvarenibrisač
09:44 12.09.2020.

Hvala Tebi Zdravko Mami što si razbiješnjen urlao!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije