Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUKASTI KRIŽ

Zbog svastike na Poljudu ispitano više od 100 ljudi, 14 na poligrafu

poljud
Foto: Twitter
1/3
28.06.2015.
u 11:42

Policija poručuje kako još nisu iscrpili sve mogućnosti u otkrivanju počinitelja.

Policija još nije otkrila tko je krivac za kukasti križ na poljudskom travnjaku, ali sustavno rade na tome, svjesni kolika je šteta napravljena hrvatskoj državi, ističu iz PU Splitsko-dalmatinske.

Ispitano je više od 100 osoba, a 14 ih je kriminalistički istraženo i poligrafski testirano, međutim, još nemaju sumnjivca.

Pregledavaju i analiziraju dostupni video materijal. Video nadzor stadiona Poljud se sastoji od dva sustava – novog, ugrađenog prije oko godinu dana i starog sustava, ugrađenog prije 10-ak godina.

Noviji sustav se sastoji od 84 pokretne i fiksne kamere, koje se uključuju nakon što senzori zabilježe kretanje u vidnom polju objektiva, a najbolje rezultate daju pri dnevnom svjetlu i u uvjetima osvjetljenog prostora na tribinama kako je to za vrijeme nogometnih utakmica. Kamere nisu opremljene vlastitim izvorom svjetla ili dodatkom koji bi omogućio funkcionalnost u uvjetima noćnog rada. Pregledan je i stari sustav, koji se sastoji od 4 kamere, od kojih 3 nadziru unutrašnjost stadiona a 1 prostor travnjaka. Sustav nema kontinuitet video zapisa, nego se aktivira putem senzora u vidnom polju kamere. Jedna kamera stalno je usmjerena na natjecateljski prostor, no zbog vremešnosti tehnologije i neodržavanja sustava, uzorak aktivacije sustava je nepravilan, istaknuli su iz PU Splitsko-dalmatinke.

Ipak, pregledom kompletnog materijala utvrdili su da je intenzitet kretanja osoba na prostoru stadiona izražen. Zabilježene su razne aktivnosti: treninzi igrača HNK „Hajduk“, atletske škole, održavanje stadiona, održavanje travnjaka, organizirani posjeti turista i grupa posjetitelja, pogotovo u dnevnim terminima, od kojih se neke ne mogu dovesti u svezu s redovnim funkcioniranjem samog sportskog objekta, kažu u policiji.

Uočili su i osobe, koje tijekom posjete poslovnim prostorima u sklopu stadiona, bez nadzora, „uobičajeno“ koriste otvore u ostakljenom dijelu ispod tribina, za ulazak u unutrašnjost stadiona.

- Izdvojene su sve operativno zanimljive snimke, te se vrši identifikacija snimljenih osoba, te ostale potrebne provjere. Još uvijek nismo, niti blizu, iscrpili sve mogućnosti, te nastavljamo s intenzivnim kriminalističkim istraživanjem – ističe glasnogovornica Antonela Lolić.

>>Šuker: Da su znali što svastika znači, nikada je ne bi crtali

Komentara 23

LJ
ljutko
12:08 28.06.2015.

Nikad neće naći tko je to napravio.Netko koji je znao da kamere ne pokivaju teren( uprava Hajduka) ima prste u tome .

SO
sonce
12:05 28.06.2015.

Žalostno, današnja tehnika je prezahtevna za neuspješnu policiju.

L0
luena 01
12:16 28.06.2015.

Jos nisu otkrili..da su doveli neutralne ljude oni bi sigurno vec vise znali i pocinitelja ili pocintelje pronasli....Sv.duh sigurno svastiku iscrtao nije... Makar se ministar MUP-a ispuhao nek se Ranko javio popljuvao i osudio HNS i u njemu fasite i naciste vidio,za ostalo ima vremena dok ne padne pod zastaru i zaborav ili dok nam s ene obrati da istrage nista nisu donijele....Mozda su nestasni svemirci iscrtali da nam stetu nanesu i osramote u svijetu?...Kad po zitnim poljima krugove prave ne bi bilo ni ovo neobicno,masta radi svasta... Blago nama sa takvim politicarima ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije