Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI FORMAT

Zbog straha od europske Superlige, UEFA smanjuje Ligu prvaka na 16 klubova!

Barcelona
Foto: Reuters/PIXSELL
24.03.2016.
u 17:11

Novi sustav natjecanja ne bi startao prije kraja sezone 2017/18. s obzirom na još uvijek važeća TV prava.

U strahu od pokretanja europske Superlige u kojoj bi nastupili najveći i najmoćniji klubovi 'Starog kontinenta', Europska nogometna federacija (UEFA) sprema se na reformu Lige prvaka.

Prema novom prijedlogu u Ligi prvaka bi nastupilo svega 16 klubova podijeljenih u dvije skupine po osam klubova čime bi svaki klub odigrao čak 14 utakmica u prvom dijelu natjecanja. Transformacija Lige prvaka uključivala bi ​​više nokaut rundi prije formiranja skupina. Top 16 klubova bi igralo samo u posljednjoj rundi kvalifikacija, ali ne bi mogli igrati međusobno. Time bi izgledni malih klubova za ulazak u 'elitno društvo' bili svedeni na minimum, a reforma Michela Platinija 'pokopana'.

Novi sustav natjecanja ne bi startao prije kraja sezone 2017/18. s obzirom na još uvijek važeća TV prava. U Uefi nisu željeli potvrditi navode o novom sustavu natjecanja. Glasnogovornik Uefe je za Guardian poručio kako je krovna nogometna organizacija u stalnom kontaktu sa svim zainteresiranim stranama uključujući i klubovima.

"Svi planovi vezani uz format naših klupskih natjecanja će se koordinirati i pregovarati s klubovima. Trenutačno nemamo nikakav prijedlog na stolu jer smo na početku novog ciklusa (2015-18) naših klupskih natjecanja," poručili su iz Nyona.

Dio stručnjaka smatra kako bi novi format Lige prvaka bio samo prvi korak prema europskoj Superligi. Trenutačno u 'Champions league' sudjeluju 32 kluba podijeljena u osam skupina po četiri kluba. Direktan plasman u skupine imaju 22 kluba, a ostalih 10 dolazi kroz kvalifikacije.

>> Englezi opet troše najviše, Španjolci tek na sedmome mjestu

Komentara 2

RK
Realovac.koji.mrzi.hdz.lopine
21:01 24.03.2016.

Da se razumijemo, protiv sam te superlige jer se onda svodi sport na čisti novac kako je već napravljeno u NBAu i NFLu, a da se nogomet treba igrati u 16 klubova u 5 zemalja u Europi, to fakat ne. Primjer je BATE Borisov, mali klub koji se dobro vodi i igra Ligu Prvaka, a nemaju najveće svjetske zvjezde. To što uleti Dinamo, Astana i slični i budu kanta za napucavanje pomaže razvoju nogometa u tim slabijim ligama i zato ovaj sustav nije loš, A drugo je kaj se Chelsea-ju ne da igrsti protiv Maccabija, zaboli mene za njih i slične umišljene veličine.

RK
Realovac.koji.mrzi.hdz.lopine
20:54 24.03.2016.

Aha, super, znači neće smisliti "svoju" ligu nego će izlobirati da im UEFA napravi tu njihovu ligu. Zapravo, još gore!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije