Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
polufinale Eurolige

Žan Tabak: Naš naslov bio bi utjeha nakon poraza nogometaša od Juvea

30.07.2014., Toplice Sveti Martin, Sveti Martin na Muri - Trening hrvatske kosarkaske reprezentacije. Oliver Lafayette, Zan Tabak.  Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
15.05.2015.
u 16:45

Kad si u Realu, od tebe se očekuje da stalno pobjeđuješ, kaže Tabak

Večeras se u Madridu igraju polufinalne utakmice Final Foura Eurolige u kojima se sastaju CSKA i Olympiakos (18 sati), a potom domaći Real i Fenerbahçe (21 sat). Da bismo popričali telefonski sa Žanom Tabakom, pomoćnim trenerom Reala s kojim se znamo 20 godina, morali smo tražiti posebnu dozvolu glasnogovornika kluba koji je upozorio hrvatskog stručnjaka da smije govoriti samo o Realu.

Već petu godinu u Realu

– Uz jednu igračku, ovo mi je već peta godina u Realu i vrlo dobro znam kako klub funkcionira. Intervjui su limitirani jer se kroz svaki istup mora štiti imidž kluba. O Realu se priča kao o klubu najvećem od svih, a od igrača i struke uvijek su najveća očekivanja.

Dakle, u Madridu se živi pod imperativom osvajanja?

– Kada potpišeš za Real, bilo kao igrač ili trener, odmah znaš da se od tebe očekuje da dobiješ sve moguće utakmice i to moraš prihvatiti zdravo za gotovo. I kada nema najjaču momčad, Real u nogometu i košarci mora jurišati na vrh, jer ovo je klub koji je svoje navijače navikao na trofeje. Zato mi je teško pao poraz nogometaša protiv Juventusa.

Posljednji europski klupski naslov Real je osvojio 2007. (Eurokup), a posljednji je put bio prvak Europe prije 20 godina i to sa Sabonisom na parketu i Obradovićem na klupi. A baš će taj Obradović biti Realova velika prepreka u polufinalu.

– Kada ste dugo u košarci, uvijek vam se događaju podudarnosti. Ja sam prvu utakmicu vodio protiv Plaze, čovjeka kojem sam tri godine bio pomoćnik u Realu, a potom protiv Repeše.

Je li Obradović Fenerova najveća vrijednost?

– Igrači su ti koji gube i dobivaju utakmice. Doduše, trenerova se ruka uvijek osjeća i dobar trener igračima može malo pomoći, no zato im loš trener može puno više odmoći.

Jedan od Obradovićevih igrača je MVP Eurolige Nemanja Bjelica, ali i hrvatski reprezentativac Luka Žorić koji nema veliku minutažu u velikoj centarskoj rotaciji (Erden, Savaš, Vesely).

– No, ja ne bih rekao da on nema veliku ulogu jer u današnjoj brzoj košarci od 24 sekunde najviše se traže mobilni centri poput Žorića. Zapravo, sve četiri momčadi igraju najviše s takvim centrima, a one koje imaju samo klasične centre, njih na Final Fouru niti nema.

Ovo je teže i od majstorice

Još će jedan naš reprezentativac zaigrati na Final Fouru, bit će to Amerikanac s hrvatskom putovnicom Oliver Lafayette.

– Oliver se izvrsno uklopio u Olympiakosovu atletsku ekipu. On je jako dobar obrambeni igrač, dobar je i organizator igre, posebice u kontri, a može i pogoditi. Koliko ga poznam, nikad nije prezao od šutiranja najvažnijih šuteva.

Kao i mnogi, i Realov pomoćni trener u madridskom parketu ne vidi nikakvu prednost Reala.

– Za turnirsku utakmicu morate se psihološki drukčije spremiti, no za ligašku utakmicu ili za doigravanje. Jer, čak i peta utakmica u doigravanju posve je drugačija od jedne turnirske u kojoj su iznenađenja uvijek moguća. U doigravanju presudnu utakmicu igrate s nekim koga dobro poznate, a nama se ove sezone dogodilo da nismo igrali niti s jednim od sudionika Final Foura.

>>Barca bez Final Foura, Hezonja izlazi na NBA draft

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije