Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NISU SE NI POTRUDILI

Žalostan odnos: Kukočeva klupa pljuska je splitskoj vlasti

Splićani odaju počast legendi, Gripe dobivaju Kukočevu klupu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/2
14.09.2020.
u 11:07

Kukoč zaslužuje sve što imaju i druga dvojica, europskih i svjetskih, košarkaških velikana Dražen Petrović i Krešimir Ćosić.

Postavljanje spomen-klupe Toniju Kukoču, inicirano od skupine građana, pljuska je splitskim gradskim ocima. Ne samo sadašnjim predvođenim HDZ-ovim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom nego i onima kojima je rukovodio SDP-ovac Ivo Baldasar, a prije njih Željko Kerum. Jer niti jedni nisu se potrudili najvećeg splitskog sportaša svih vremena počastiti dostojnim obilježjem. A sa svime što je postigao u karijeri, Kukoč zaslužuje sve što imaju i druga dvojica, europskih i svjetskih, košarkaških velikana Dražen Petrović i Krešimir Ćosić. 

Istina je, Dražen i Krešo sve su to dobili posmrtno, no to što je živ Kukoča ne diskvalificira od počasti. Ako već kopiramo Amerikance u koječemu, posebice u popularnoj kulturi, onda bismo mogli i običaje sa spomenicima. A oni statue podižu svojim velikanima koji su živući pa se tako u predvorju United Centera u Chicagu nalazi statua Michaela Jordana, a ispred Staples Centera u Los Angelesu je statua Magica Johnsona.

Dražen Petrović u Zagrebu ima statuu, trg, muzej, dvoranu, a u Šibeniku spomen-sobu i statuu (sjedeću) i puno toga rezultat je iznimnog zalaganja njegove majke Biserke. Krešimir Ćosić ima trg u Zagrebu, ali i dvoranu, statuu i spomen-koš u Zadru i puno toga inicirali su njegovi prijatelji. Budući da je Kukoč s njima posve u ravnini, a s po tri naslova prvaka Europe i NBA lige i ispred njih, on još za života zaslužuje statuu i to ispred dvorane na Gripama koju je proslavio.

Netko će se pitati zašto više prozivamo političko vodstvo grada, a manje inertne čelnike kluba koji je Kukoč učinio najvećim u Europi u 20. stoljeću. Zato što je većinski vlasnik kluba upravo Grad Split pa vodstvo nekad slavnog kluba ionako pleše kako im vladajući sviraju. Uostalom, svako političko vodstvo voli se hvaliti da je Split najsportskiji grad na svijetu, ali prilično kaska kada vlastite sportske veličine treba imortalizirati. Zar nije žalosno da Goran Ivanišević ima “svoj” stadion u Umagu, a da u Splitu nema teniskog centra nazvanog po njemu?

Ključne riječi

Komentara 23

DU
Deleted user
11:26 14.09.2020.

Nagrade i priznanja koje dobio širom košarkaškog svijeta dovoljno govore o njegovoj kvaliteti i veličini. On je oduvijek bio radišan i povučen, međutim na terenu je uvijek dokazivao svoju vrijednost.

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
11:54 14.09.2020.

Nisam pobornik postavljanja kipova i imenovanja ulica, trgova, objekata prema živućim osobama.

Avatar Mali Berica
Mali Berica
12:14 14.09.2020.

Splitska gradska vlast nije podigla spomenik čak ni Oliveru Dragojeviću koji je sigurno jedan od najvećih Splićanina koji je ikada postojao, rodio se u Splitu, cijeli život živio u Splitu, i na kraju preminuo u Splitu. Zdenko Runjić također nije dobio spomenik, kao ni Boris Dvornik, ni Dino Dvornik, ni stotine drugih velikana. Kad malo bolje pogledate nitko od velikana nije dobio spomenik, ni ulicu, ni trg! Nevjerojatno kakvi političari vode taj predivan grad, zamislite koilko su oni otuđeni od naroda kada građani sami podižu spomenike, crtaju murale, organiziraju nevjerojatne sprovode i slično. Ovo što je zadnjih 30 godina napravila šaka političara nebi napravili ni najgori neprijatelj, prestrašno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije