Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZNATI HRVAT

'Strepimo putovati u Zagreb sa splitskim, a u Split sa zagrebačkim registracijama. To je žalosno'

14.06.2019.
u 06:54

Veselim se, naravno, jer teško mi padaju sve te podjele među nama. Svako racionalno razmišljanje vodi prema pomirbi, a suprotan stav lako može razbuktati strasti – kaže Joško Vlašić

Hrvatski nogometni savez izveo je prvorazredan manevar dodijelivši Hajduku i Splitu domaćinstvo kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo Hrvatska - Mađarska (10. listopada).

Nakon što je nedavno Hajduk ponovno otvorio frontu prema Kući nogometa, zbog navodnih sudačkih nepravda na štetu Hajduka u pionirskom prvenstvu, HNS je sada lukavo iskoristio Hajdukovu kandidaturu, doduše s potpisom bivšega predsjednika Huljaja, te Hajduk i Grad Split praktički stavio pred zid; ne prihvate li oni odluku Kuće nogometa da se utakmica Hrvatska - Mađarska igra na Poljudu, eventualna propast te akcije išla bi na njihovu dušu. A HNS bi bio amnestiran.

>> Pogledajte što je izbornik Zlatko Dalić rekao nakon poraza od Tunisa

Naravno, nitko u ovom trenutku ne razmišlja o takvom scenariju. Dapače, reakcije Splićana na dolazak reprezentacije su pozitivne.

Slavnoga košarkaša i zakletog hajdukovca Dina Rađu pitali smo je li za povratak nogometne reprezentacije u Split.

– Nemam ništa protiv toga. Bez obzira na udaljena stajališta dviju strana, ja sam uvijek za kompromis jer se jedino tako mogu rješavati problemi. Sve drugo može samo dovesti do daljnjega “rata” između Hajduka i HNS-a, a to nikome nije potrebno – kazao je Rađa.

Biste li išli na utakmicu Hrvatska - Mađarska na Poljudu?

– Trenutačno ne znam gdje ću biti u vrijeme te utakmice. No, ja sam za to da hrvatska nogometna reprezentacija igra u svim hrvatskim gradovima te da svi imaju isti tretman u nogometnom savezu. Sport je sport i treba ga odvojiti od politike – dodao je Rađa.

Podjele nisu slučajne

I proslavljenoga atletskog trenera Joška Vlašića pitali smo veseli li se dolasku hrvatske nogometne reprezentacije u Split, namjerno zanemarujući njegov “sukob interesa”, budući da mu je sin Nikola hrvatski reprezentativac.

– Veselim se, naravno, jer teško mi padaju sve te podjele među nama. Svako racionalno razmišljanje vodi prema pomirbi, a suprotan stav lako može razbuktati strasti – kaže Joško Vlašić i nastavlja:

>> Prava navijačica! Predsjednica navijala u Modrićevom dresu

1/13

– Nije slučajno došlo do tih podjela, niti su one nastale preko noći. Za svađu je, kao i za pomirbu, uvijek potrebno dvoje. I stoga treba sjesti za stol i razriješiti postojeću situaciju u korist svih. Premalo nas ima da bismo se tako dijelili.

I Vlašić je, poput Dina Rađe, zagovornik dijaloga između HNS-a i Hajduka.

– Treba reći da neke stvari u ne tako davnoj prošlosti nisu bile dobre, da je Hajduk bio u nepovoljnom položaju, stjeran u kut i prisiljen na borbu, ponekad i neracionalnu. Sada je vrijeme da se sjedne za stol, ali ja kažem ne treba samo sjesti, nego treba sjediti i razgovarati. I to tako da se ni jedna strana u tom razgovoru ne postavlja superiorno, poput suca. Bio bih sretan kada bi taj razgovor vodio boljitku našeg nogometa, jer tada bismo opet imali punije stadione. Reprezentacija je perjanica hrvatskoga nogometa, ali nogometna bit su klubovi u svim dijelovima Hrvatske, u kojima ni jedan dječak ne smije ostati nedorečen, “nepokriven”, nerazvijen – zaključio je Vlašić i dodao:

– Nije li već postalo žalosno da moramo strepiti putovati u Zagreb sa splitskim, a u Split sa zagrebačkim registarskim pločicama?

Osijek ih dostigao

Kad se pogledaju suhe brojke o zastupljenosti nacionalne momčadi u hrvatskim gradovima, dolazimo do podatka da je Split samo 12 puta ugostio hrvatsku reprezentaciju i da ga je prošli tjedan Osijek dostigao. Vatreni su u Zagrebu bili domaćini 65 puta, a u Rijeci 15 puta.

Zanimljivo, Hrvatska je u 12 splitskih nastupa postigla samo jednu pobjedu, s izbornikom Bilićem nad Gruzijom 2011., a ima čak četiri poraza, od Danske (1999.), Njemačke (2004.), Nizozemske (2008.) i Švicarske (2012.). U prosjeku ju je na Poljudu gledalo nešto više od 17.000 ljudi. Neki “srebrni” iz Rusije, poput Lovrena i Kramarića, još nisu igrali za Hrvatsku u Splitu.

>> Pogledajte veliko finale turnira 'Gem Set Hrvatska' na Šalati 

Komentara 36

ST
starsandstripes
09:08 14.06.2019.

sere mi se kad ovakvi tipovi poput radje opet dizu tenzije.... ja sam purger i u splitu sam sa zg tablicama puno puno vremena a moji splitski prijarelji isto toliko u zg sa st tablicama.. i vidi cuda niti je moj auto razbijen niti su njihovi... po stoti puta cu napisati.... budala je bilo i budala ce biti... uvijek i svuda... ali to ne odrazava odnos velike vecine ljidi juga i sjevera

Avatar pendreck
pendreck
09:57 14.06.2019.

Nama Hrvatima je svugdje u Hrvatskoj lijepo isvigdje smo doma. On ikoji su nas djelili po neakvim povijesnim "regijma" iz doba Smroslavije, K&K ili Mlecana..nek pate!

RE
redo
07:44 14.06.2019.

Kakva podjela?! O čemu vi pričate? Svađate narod bez veze. A znate tko ga svađa? Onaj tko od svađe ima vlastite koristi, radi svojih partikularnih interesa. Hajduku nitko nije kriv za njegov rezultat osim njega samoga. Nema momčadi prve lige od koje nije izgubio! I onda, u nedostatku rezultata, krivi suci, HNS, Merkur, Jupiter... Kao, loše se sudi pionirima Hajduka?! Da nije smiješno, bilo bi žalosno. Svi su krivi, urote, prevare... Upravo zbog tih i takvih vođa kluba, ali i stavova navijača, normalni ljudi ne dolaze na utakmice. Nema utakmice u kojoj Hajduk nije prigovarao suđenju?! Nema je! Zabij tri gola, pa onda prigovaraj suđenju! Ostavite više na miru ljude koji vole reprezentaciju, kojima je reprezentacija svetinja, kao sto je vama Hajduk ili Dinamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije