Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budi nogometnog diva

Hrvatska reprezentacija ponovo u Splitu? Evo što na to kaže Igor Štimac

Igor Štimac
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/3
13.06.2019.
u 07:07

- Kada je Rakitić u pitanju, od muhe pravimo slona. On obožava igrati za Hrvatsku i kad to radi, uvijek daje cijeloga sebe. Imao je iscrpljujuću sezonu i najbolje zna koliko može - odgovorio je Štimac

Bivši hrvatski izbornik, danas šef indijske nogometne reprezentacije Igor Štimac (51), vratio se u Hrvatsku nakon dvije premijerne utakmice na klupi Indijaca: s Curaçaom (1:3) i Tajlandom (1:0). Kakvi su prvi indijski dojmovi; na reakcije javnosti, navijača, igrača?

– Prvi dojmovi su izvanredni. Iako smo u prvoj utakmici poraženi od Curaçaa, momčadi sastavljene od iskusnih internacionalaca koji igraju u nizozemskim i engleskim klubovima, bilo je puno pozitivnih komentara, ustvari nijedan negativan ili ne daj Bože zločest.

Igrači su silno motivirani, režim rada koji smo nametnuli je težak, ali i jedini mogući put za napredak spram onog što nas čeka – kaže Štimac, u čijemu su stožeru i dvojica Hrvata; Luka Radman i Tomislav Rogić.

Što ste promijenili u odnosu na svoga prethodnika Engleza, kakav režim uspostavili? Kakav je uopće mentalitet indijskih igrača, kako oni doživljavaju nastupe za svoju zemlju, postoji li kult reprezentacije?

– Promijenili smo puno, silom prilika velik dio momčadi jer smo u ovom ciklusu bili oslabljeni zbog izostanka velikog broja udarnih igrača, dok smo način igre promijenili ciljano jer osnovna zamjerka navijača i medija spram bivšeg izbornika bila je usmjerena na igru dugim loptama i jurnjavu.

Odabrali smo veću skupinu mladih igrača za koje smatramo da mogu u tehničkom pogledu pridonijeti kvaliteti naše igre i na tome ćemo inzistirati. Igrači su iznimno posvećeni dresu reprezentacije, u njima gori želja za većim ostvarenjima, no kult kao takav još ne postoji – nastavlja Štimac.

Godine ne igraju ulogu

Tko je najbolji indijski igrač i kakav tretman je imao kod izbornika, medija, suigrača prije, a kakav kod vas?

– To je 36-godišnji Sunil Chhetri, rekorder po broju utakmica u A vrsti (108) i najbolji strijelac svih vremena (68). Ne znam kakav je tretman imao prije, ali svima smo jasno dali do znanja da u našem odabiru najboljih godine ni prošlost ne igraju nikakvu ulogu. Svaki novi dan je novo dokazivanje. Presretni smo kako on i ostali iskusniji igrači predvode ostale u kvalitetnom odrađivanju zadataka.

Kako Indijci doživljavaju reprezentaciju: kakav je medijski tretman, jesu li vas kritizirali nakon poraza od Curaçaa, ili slavili nakon Tajlanda?

– Vjerojatno znate da je kriket daleko najpopularniji sport u Indiji. Iako Indija ove godine 140 godina igranja nogometa u toj zemlji, kriket povijesno ima daleko veću važnost za njihovu naciju. Možda malo tko zna kako je indijska kriket liga druga najgledanija liga svijeta s 58 tisuća gledatelja po utakmici, a prvi je američki NFL sa 67 tisuća.

Na nama je da radom dođemo do rezultata koji će probuditi indijskog nogometnog diva. Nije bilo ugodno doživjeti poraz u prvoj utakmici, ali pozitivan stav medija i navijača nakon utakmice bili su dokaz da smo na pravom putu.

To se i potvrdilo u drugoj utakmici protiv domaćina Tajlanda u kojoj nam nitko nije davao ozbiljnije šanse za uspjeh, no u potpunosti smo demantirali prognozere, kladioničare i javnost sigurnom izvedbom i jasnom provedbom plana na terenu. Sad već svi govore o jednoj drukčijoj Indiji koja inzistira na kombinatorici i koja je u stanju odigrati ozbiljnu utakmicu.

Radimo od muhe slona

Kako gledate na najnovija događanja u našoj reprezentaciji: slučajeve Rakitića i Ćaleta-Cara? Je li kult reprezentacije nagrizen, je li Rakitićevo otkazivanje vama suspektno, znate li što ga muči, jer i vi ste ga vodili?

– Kad je Ivan u pitanju, od muhe pravimo slona. On obožava igrati za Hrvatsku i kad to radi, uvijek daje cijeloga sebe. Imao je iscrpljujuću sezonu i najbolje zna koliko može, a poznavajući njegovu nesebičnost, siguran sam da je imao opravdane razloge za otkazivanje dolaska.

Kod Ćaleta-Cara upitno je koliko je on sam mogao utjecati na cijelu situaciju jer ne radi se o kalibru igrača tipa Rakitić ili Modrić. Ne mislim da bilo kakav sličan slučaj može nagristi kult reprezentacije jer ona je iznad svih nas, iznad svakog pojedinca, a svaki pojedinac je zamjenjiv.

Ima li šanse da Indija i Hrvatska odigraju prijateljski susret?

– Radimo na tom projektu i nadam se da ćemo u ovom dvogodišnjem ciklusu naći zajednički termin za prijateljski ogled.

Hrvatska reprezentacija vraća se u Split u listopadu, kako gledate na takvu odluku HNS-a?

– Iznimno sam sretan što su razgovori doveli do onoga što će nam u Dalmaciji dati priliku još jednom pokazati kolika je naša ljubav prema vatrenima. Ovo je definitivan poraz zagovaratelja i širitelja mržnje prema HNS-u preko leđa vatrenih – zaključio je Štimac.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije